A koronavírus-járvány ellenére megrendezik sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját

leisure Horizontal
Reigning World Chess Champion Norway's Magnus Carlsen (R) and challenger US player Fabiano Caruana (L) play the first game of the 2018 World Chess Championship match in London on November 9, 2018. - Norway's Magnus Carlsen will seek to cement his reputation as history's greatest chess player on Friday when he launches a defence of his crown against the first US title contender since Bobby Fischer in 1972. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány jelentette veszély ellenére, a szükségesnek ítélt biztonsági intézkedések mellett megrendezik a férfi sakkvilágbajnok-jelöltek versenyét Jekatyerinburgban - jelentette be a helyszínen hétfőn újságírók előtt Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi sportági szövetség (FIDE) orosz elnöke.

A hétfői megnyitó után kedden rajtol a nyolc résztvevős oroszországi torna, amely április 4-ig tart és a sorrend kétfordulós körmérkőzéses rendszerben dől el. A győztes szerez jogot rá, hogy a világbajnoki döntőben megmérkőzzön a címvédő norvég Magnus Carlsennel, decemberben Dubajban. A TASZSZ-nak nyilatkozva a korábbi világbajnok Anatolij Karpov kijelentette, hogy a résztvevőknek - akik egyébként ugyanabban a szállodában laknak, ahol a verseny is zajlik - optimális feltételeket biztosítottak.

Az amerikai Fabiano Caruana (balra) a favorit Forrás: AFP/Ben Stansall

Az 500 ezer euró összdíjazású verseny favoritja a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglistán második, 27 esztendős amerikai Fabiano Caruana. Az olasz származású nagymester remek formában van, idén a hagyományos szupertornát Wijk aan Zee-ben két pont előnnyel nyerte meg Carlsen előtt.

Rajta kívül a kínai Ting Li-zsent emlegetik esélyesként a szakírók. A szintén 27 éves kínai sakkozó harmadik a világranglistán és már március 2-án elutazott Oroszországba, nehogy a koronavírus kínai terjedése megakadályozza szereplését.

Az indulók: Alekszandr Griscsuk, Jan Nyepomnyascsij, Kirill Alekszejenko (mindhárom orosz), Fabiano Caruana (amerikai), Anish Giri (holland), Maxime Vachier-Lagrave (francia), Vang Hao és Ting Li-zsen (mindkettő kínai)