Nem állnak le a doppingellenőrzések a koronavírus-járvány miatt

athletics marathon doping sports health Horizontal ANTI-DOPING MEASURES ANTIDOPPING CONTROL DRUG-TAKING MEDICAL LABORATORY
Lab-technicians logs biological samples at Lancet laboratories, the only World Anti Doping Agency (WADA) accredited facility for eastern Africa, in the Kenyan capital of Nairobi on June 7, 2019. - Between 2004 and August 2018, 138 Kenyan athletes tested positive, according to a report by the World Anti-Doping Agency (WADA) and thirty-four kenyan athletes are currently suspended, under Anti-Doping Agency of Kenya (ADAK)and/or Athletes International Federation rules for testing positive for performance enhancing drugs. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemzetközi és nemzeti versenyek elmaradása, illetve elhalasztása ellenére sem függeszti fel a betervezett ellenőrzéseket a Magyar Antidopping Csoport. Ezen a gyakorlaton csak abban az esetben változtatnak, ha a csoport tevékenységét is korlátozó kormányzati intézkedés születik, mondta el Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője.

"Nincs lemaradásunk, a 2020-as olimpiai esztendő első negyedévére, így a márciusra betervezett doppingellenőrzéseket kevés kivétellel már elvégeztük, miközben az eddiginél is nagyobb súlyt helyeztünk és helyezünk jelenleg is a sportolók tájékoztatására – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatában a hazai doppingellenőrzésekért felelős szervezett vezetője. – A MACS internetes oldalán és a szövetségeknek, valamint a sportolóknak elküldött hírlevelünkben

Dr. Tiszeker Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett holléti nyilatkozatok elkészítése a kialakult vészhelyzetben az eddiginél fontosabb és megkerülhetetlen feladatot jelent a sportolók számára.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nem csupán arról kell pontosan és naprakészen beszámolniuk, hogy hol voltak edzőtáborban, merrefelé versenyeztek mostanában, és hova készülnek,

Napi kapcsolatban állunk a Sportkórház szakembereivel, néhány napja pedig a MOB orvosi bizottságának ülésén az Operatív Törzs járványügyi szakértőjének előadásán is hasznos tanácsok birtokába jutottunk. Nem csak a sportolóktól várunk el elővigyázatosságot, hanem arra is ügyelünk, hogy a MACS doppingellenőreinek egészége se kerüljön veszélybe.

Ellenőrzést csak védőmaszkkal, alapos kézmosás és fertőtlenítés után lehet elvégezni, ami ellenőr és ellenőrzött számára is előírásos.

A WADA szabad kezet adott nekünk, másszóval semmiféle korlátozást vagy megszorítást nem kért tőlünk, ettől függetlenül a napi ellenőrzéseket azonnal leállítjuk, ha a helyzet súlyosbodna, így a mintavételek is bármilyen veszélyforrást jelentenének" – hangsúlyozta Dr. Tiszeker Ágnes.