Az egyik hagyományos olimpiai ceremóniát már biztosan módosítja a koronavírus

Horizontal
Japanese actress Satomi Ishihara waves while holding an Olympic torch during a rehearsal of the Tokyo 2020 Olympics torch relay in Tokyo on February 15, 2020. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by CHARLY TRIBALLEAU has been modified in AFP systems in the following manner: [Japanese actress Satomi Ishihara] instead of [A runner]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
A szervezőbizottság vezetője pénteken bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél kisebb lángfogadó ünnepséget tartanak március 20-án Japánban, a nyári olimpia helyszínén.

Mori Josiro hozzátette, törölték azt a tervet is, amely szerint 140 gyermek Görögországba utazott volna, hogy már március 19-én köszöntsék, illetve útjára bocsássák a fáklyát.

Az ötkarikás játékok egyik jelképét, a lángot jövő csütörtökön gyújtják meg az ókori olimpiák helyszínén,

Olümpiában, majd rövid görögországi körút után március 19-én, az athéni Panathinaiko Stadionban kerül sor a fáklyaátadásra. Ekkor veszik át a tokiói szervezők a lángot a Görög Olimpiai Bizottságtól, majd másnap egy különleges, "Tokyo 2020 Go" feliratú repülőgép szállítja Japánba, a Mijagi prefektúrában található JASDF Macusima légierő-bázisra.

Az olimpiai lángot március 12-én, csütörtökön gyújtják meg Olümpiában Forrás: AFP/Charly Triballeau

A március 26-án kezdődő szigetországi fáklyaváltó során a 2011-es földrengés által leginkább sújtott területekre is eljut az olimpiai láng, amely a július 24-én sorra kerülő nyitóünnepségig 47 prefektúrában visznek majd körbe.

Mori más módosítást nem közölt a váltófutással kapcsolatban. Kérdésre válaszolva kizárta, hogy az olimpiát elhalasztanák.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a helyi szervezőbizottság többször is hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja az eredeti terveket, s ezek szerint július 24-én elkezdődik az olimpia, augusztus 25-én pedig a paralimpia Tokióban.

Virológusok ugyanakkor azt állítják, jelenleg lehetetlen megmondani, hogy a vírus terjedése hatással lesz-e a játékokra halasztás vagy esetleg törlés formájában.

Japánban egyelőre 12 halálos áldozata van a koronavírusnak. Kína, ahonnan a járvány elindult, több mint 3000 halálesetet jelentett, s itt van a fertőzöttek több mint 80 százaléka, de Olaszországban, Iránban és a Koreai Köztársaságban is jelentős a járvány terjedése.