Vágólapra másolva!
A moszkvai lakásában holtan találták a 27 éves sakknagymester, Sztaniszlav Bogdanovicsot és 18 éves barátnőjét, a szintén sakkozó Alekszandra Vernyigorát, akikkel a hírek szerint nevetőgáz végzett.

A két halott fején zacskó volt, azonban a BBC értesülése szerint a rendőrség kizárta a gyilkosság gyanúját, ugyanis a holttestek mellett nevetőgázzal (dinitrogén-oxid) töltött lufikat találtak.

A dinitrogén-oxid színtelen, nem gyúlékony gáz, melynek kellemes édeskés íze és szaga van. A sebészetben és a fogászatban anesztetikus és analgetikus hatását használják. Euforizáló hatása miatt kéjgáznak, vagy nevetőgáznak is nevezik.

Sztaniszlav Bogdanovics és barátnője, Alekszandra Vernyigora Forrás: Bogdanovich and Vernigora. Photo: Facebook

A 27 éves Bogdanovics különösen a rapisakkban volt erős, korábban U18-os ukrán bajnok volt, bár néhány nappal ezelőtt egy online sakk-tornán oroszként indult, ráadásul pont az ukránok ellen.

Szülőhazájában sokan kritizálták ezért, emlékeztetve arra, hogy Oroszország megszállva tartja Ukrajna bizonyos területeit. A sakk-nagymester a közösségi-oldalán reagált a kritikákra. Azt írta, hogy Moszkvában vendégeskedik, ahol megbecsülik, a maga részéről pedig így kívánt egy apró lépéssel hozzájárulni a két ország közötti feszültség enyhítéséhez.

Bogdanovics párja, a szintén sakkozó 18 éves Alekszandra Vernyigora a Lomonoszov Egyetemre járt, elsőéves hallgató volt matematika-kibernetika szakon.