A Magyar Parasport Napja az Olimpiai Parkban

SZEKERES Pál, parasport
Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, miniszteri biztos a magyar parasport napja alkalmából rendezett koszorúzáson a magyar paralimpiai bajnokok neveit felsoroló emlékfalnál a budapesti Olimpiai Parkban 2020. február 22-én
Vágólapra másolva!
A parasport ma már a magyar sport egyik teljes jogú szakága, amely ugyanúgy megérdemli az elismerést, mint bármelyik másik terület, amellyel kiemelten kell foglalkoznunk - hangsúlyozta Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a Magyar Parasport Napja alkalmából szombat délelőtt az Olimpiai Parkban tartott ünnepségen.

Az eseményen elhangzott: 2017 végén az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy február 22-e legyen a Magyar Parasport Napja, mivel 1970-ben e napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club.

"Noha ez az esemény leginkább az emlékezést szolgálja, ugyanakkor mindannyiunk figyelmét a parasport és hősei felé irányítja" - mondta Szabó Tünde, majd arról beszélt, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a parasportolók elszántságát, kitartását, és nem kell ahhoz érmesnek vagy paralimpiai bajnoknak lenniük, hogy példaként tekinthessenek rájuk. Beszélt arról, hogy a modern kor gyermekeit egyre nehezebb rávenni a mozgásra, a magas szintű sportolásra, de igenis érdemes megmutatni az olyan pályafutásokat, mint amilyen például az úszó Vereczkei Zsolté, aki hét egymást követő paralimpiáról tért haza érmesként.

Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, miniszteri biztos a magyar parasport napja alkalmából rendezett koszorúzáson a magyar paralimpiai bajnokok neveit felsoroló emlékfalnál a budapesti Olimpiai Parkban 2020. február 22-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

"Tudjuk, sok még a tennivaló, hogy a mindennapok valóságában, a sportpályákon kívüli világban is úgy élhessék az életüket a parasportolók, hogy elmondhassák: nincsenek előttük akadályok - amiért nekünk, sportvezetőknek sokat kell tennünk!" - fogalmazta meg az államtitkár, majd örömét fejezte ki, hogy egyre több neves szakember vállal szerepet a parasportolók felkészítésében, így a magyar parasport is lépést tud tartani a hatalmas fejlődéssel, mely világviszonylatban jellemző a sport területére.

"A mai ünnep arra kell emlékeztessen bennünket, hogy nem létezik lehetetlen helyzet, csupán elegendő elszántság kell, egészséges szellemiségre és rendíthetetlen hitre van szükségünk" - emelte ki Szabó Tünde.

Becsey János, az 1992-es barcelonai paralimpián aranyérmes úszó, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszönetet mondott azért, hogy már harmadik alkalommal emlékezhetnek meg a régi bajnokokról az Olimpiai Parkban található Paralimpiai Bajnokok falánál.

"A parasport bajnokaitól megtanulhatjuk, hogy nem lehet kifogást keresni, ha sportolásról van szó" - hangsúlyozta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy ezúttal 17 település hivatalos programmal ünnepli meg a Magyar Parasport Napját. Megemlítette, hogy az emlékfalon található aranyérmesek közül - az első aranyat Tauber Zoltán asztaliteniszező szerezte 1976-ban Torontóban, a legutóbbit Tóth Tamás úszó 2016-ban Rio de Janeiróban - hárman már végleg eltávoztak, majd hozzátette, hogy az épek olimpiáján két olyan magyar versenyző lett aranyérmes, aki valójában parasportolónak nevezhető: Halassy Olivér, aki amputált lábbal lett vízilabdában olimpiai bajnok, illetve Takács Károly sportlövő, akinek egy, a kezében felrobbant gránát szétroncsolta a jobb kézfejét, ám bal kézzel is megtanult lőni, és megvédte címét.

Az esemény zárásaként mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a paralimpiai és olimpiai bajnokok falánál.