Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) 2013-ban és 2014-ben elkövetett doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtott két orosz versenyzőt, akik közül Jevgenyij Usztjugov 2014-ben tagja volt a szocsi játékokon aranyérmes orosz váltónak.

Az IBU szombati közlése szerint bizonyított, hogy Usztjugov a szteroidok közé tartozó oxandrolont használt, ezért megfosztották valamennyi eredményétől a vizsgált időszakban. Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érvényesíti a határozatot, azaz megfosztja az orosz stafétát az elsőségétől, akkor Oroszország lecsúszik a hazai rendezésű játékok éremtáblázatának éléről.

Az orosz négyes kizárásával a németeké lesz az aranyérem, az osztrákoké az ezüst és a norvégoké a bronz.

Az orosz csapat eredetileg 13 arannyal végzett az éremtáblázat első helyén, de azóta már két-két aranytól és ezüsttől megfosztották szintén doppingvétségek miatt, így 11 arannyal Norvégia fog az élre kerülni.

A 2014-es aranyérmes orosz biatlonváltóból Jevgenyij Usztjugov (balról a második) használt tiltott szereket Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Az IBU szintén kétéves eltiltással sújtotta Szvetlana Szlepcovát, akinek szervezetében osztarin nevű tiltott szert találtak. Ő nem állt dobogón a szocsi játékokon.

Vlagyimir Dracsev, az orosz szövetség elnöke közölte, hogy Usztjugov és Szlepcova fellebbez a nemzetközi sportdöntőbíróságon (CAS) az IBU döntése ellen.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly novemberben közölte, hogy két orosz sílövő adatait megpróbálták törölni a moszkvai laboratóriumban, de számítógépes szakértőknek sikerült hozzáférniük a fájlokhoz.

A moszkvai labor akkreditációját 2015-ben szabálytalanságok miatt már bevonta a WADA, miután fény derült arra, hogy Oroszországban intézményesen folyt a doppingolás, de 2016-ban részben helyreállította a működését a biológiai útlevélprogrammal összefüggésben.

A labor működését januárban ismét korlátozták másfél hónappal azt követően, hogy a WADA laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.