Felmentették a doppingvétség miatt eltiltott világcsúcstartó úszót

Horizontal
Nicholas Santos (C) of Brazil reacts after winning the men's 50m butterfly final at the 14th FINA World Swimming Championships in Hangzhou in China's eastern Zhejiang province on December 15, 2018. (Photo by STR / AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte a brazilok világcsúcstartó úszója, Nicholas Santos eltiltását.

A 39 éves dél-amerikai sportoló mintájában tavaly májusban az anabolikus szteroidok közé tartozó clostebol nyomaira bukkantak, ezért a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) július 20-tól egy évre eltiltotta.

Santos azzal az indoklással fordult a CAS-hoz, hogy törölközőjét és egyéb használati tárgyait megosztotta családtagjaival, akik olyan gyógyszereket szedtek, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. A CAS indoklása szerint a sportoló így nem hibázott, ezért törölték a büntetést.

Santos 2018 októberében Budapesten állított fel rövidpályás világcsúcsot 50 méter pillangón, a 21.75 másodperces idő azóta is a valaha volt legjobb 25 méteres medencében.

Santos rövid időn belül a második sztársportoló, aki első hallásra olyan sztorival áll elő, amit alapvetően igen nehéz elhinni, mégis jól jön ki a végén a dologból. Január végén a 11-szeres világbajnok kanadai kenus, Laurence Vincent-Lapointe védekezett azzal, hogy barátja testnedvéből került a szervezetébe a tiltott anyag, és az ő kifogásának is helyt adtak.