Az Arsenal korábbi tulajdonosa a NOB-nak adta Coubertin báró kiáltványát

Horizontal
The original Olympic Games manifesto, written in 1892 by French aristocrat, educator and athletics advocate Pierre de Coubertin which outlines his vision for reviving the ancient Olympic Games as a modern, international athletic competition, on public display at Sotheby's in Century City, California, on October 23, 2019. - The manifesto will be auctioned on December 18 at Sotheby’s in New York. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Aliser Uszmanov orosz milliárdos a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) adományozta Pierre de Coubertin 1892-es olimpiai kiáltványát, amelyet rekordot jelentő 8,8 millió dollárért (2,7 milliárd forint) vásárolt egy New York-i aukción decemberben.

"Történelmi pillanat tanúi vagyunk, amikor a kézirat visszatér az otthonába, ahová tartozik" - utalt Thomas Bach NOB-elnök arra, hogy a 14 oldalas dokumentumot a lausanne-i Olimpiai Múzeumban helyezték el.

A francia Coubertin báró kiáltványa rendelkezett az ókori görög játékok feltámasztásáról, és lefektette a modern kori olimpiai mozgalom alapjait.

Thomas Bach:A kézirat visszatért az otthonába, ahová tartozik Forrás: AFP/Mark Ralston

A Sotheby's decemberi árverésén az egymillió dolláros kikiáltási árnak csaknem a kilencszereséért kelt el a dokumentum, amely így a világ legdrágább aukción értékesített sportrelikviája lett. A korábbi csúcsot a George Herman Ruth Jr. által viselt New York Yankees-mez tartotta, amely 5,64 millió dollárért kelt el tavaly. A New York-i aukciósház december óta titokként kezelte, hogy ki vásárolta meg a kiáltványt, és csak hétfőn derült ki az orosz milliárdos bejelentéséből.

Uszmanov a Nemzetközi Vívó Szövetség elnökeként is tevékenykedik, 2018-ig az övé volt az Arsenal labdarúgóklub harminc százaléka, januárban pedig 30 millió fontért megvásárolta az Everton stadionjának névhasználati jogát.

Aliser Uszmanov úgy döntött, a NON-nál lesz a legjobb helyen a kézirat Forrás: Wikipedia

"Ez a kézirat a modern kori olimpiai játékok manifesztuma. Úgy gondolom, az Olimpiai Múzeum a legmegfelelőbb hely a felbecsülhetetlen értékű dokumentum megőrzésére" - mondta.