A tokiói olimpiai veszélybe kerülhet a koronavírus miatt

Tokio 2020
This picture shows the Olympic Rings displayed at the Japan Sport Olympic Square beside the new National Stadium, still under construction, in Tokyo on July 23, 2019, nearly one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
Szűk hat hónap múlva, július 24-én rajtolnak a 2020-as olimpiai játékok Tokióban. A már közel 500 halottat követelő koronavírus azonban komolyan aggasztja a rendezőket, akik közelről figyelik az események alakulását.

"Komolyan aggódom amiatt, hogy a fertőző betegség terjedése negatívan befolyásolhatja a játékokat" – nyilatkozta szerdán az olimpia szervezőinek vezetője, Muto Tosiro a Tokióban tartott megbeszélést követően. Tosiróhoz hasonlóan a 11 ezer sportolónak otthont adó olimpiai falu polgármestere, Kavabucsi Saburó is aggodalmának adott hangot, mondván, habár minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy problémamentesen tudják lebonyolítani a világ egyik legnagyobb sporteseményét, azért reméli, hogy "addigra a járvány valahogy lecseng."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szoros együttműködésben áll az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amely múlt héten hirdette ki a globális egészségügyi vészhelyzetet. A NOB szóvivője elmondta, a tokiói olimpia egyik legfontosabb intézkedésének tekintik azt, hogy a sportolók és a közönség számára is biztonságos körülményeket teremtsenek, írja a BBC.

A tokiói olimpiai veszélybe kerülhet a koronavírus miatt Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

„Minden érintett szervezettel szorosan együttműködünk, és közelről figyeljük az események alakulását. Az olimpiára való előkészületek azonban a tervek szerint folytatódnak tovább" – jelentette ki a NOB-szóvivő, hárítva ezzel azt a lehetőséget, hogy a koronavírus miatt törölnék a 2020-as nyári játékokat.

Néhány kvalifikációs versenyt ugyanakkor elhalasztottak vagy lemondtak, illetve például a Nancsingba tervezett női futballselejtezőt Sydneybe helyezték át, a női kézilabdában pedig Kína helyett Kazahsztán szerepel majd márciusban Győrben, a magyarok csoportjában, tájékoztat az Euronews.

A legfrissebb adatok alapján a koronavírus-járványnak már 490 halálos áldozata van, míg a fertőzöttek száma már elérte a 24,300-at, ebből húszat regisztráltak Japánban.

A japán fővárosban rendezett olimpia július 24-től augusztus 9-ig tart, majd ezt követi az augusztus 25. és szeptember 6. között rendezett paralimpia.

(forrás: Blikk)