Betegségek nehezítik a kötöttfogásúak felkészülését a birkózó-Eb-re

Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Korpási Bálint
Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint hazaérkezése a kazahsztáni vb-ről
Vágólapra másolva!
A kötöttfogású birkózó-válogatott sokáig zavartalan felkészülését éppen a hajárára fordulva zavarták meg betegségek és kisebb sérülések, ennek ellenére Sike András szövetségi kapitány jó szereplést vár a csapattól a hétfőn kezdődő római Európa-bajnokságon.

A szakág három nappal az indulás előtt tartott sajtónyilvános edzést a budapesti Körcsarnokban, ami alatt Szabó László (82 kg), aki hétfőre belázasodott, végig szobabiciklizésre volt kárhoztatva. A 67 kilóban a kontinensviadalon debütáló Váncza István (67 kg) a múlt héten esett át hasonló betegségen, ráadásul múlt szombaton az utazó csapat első számú embere, a tavaly világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktornak (87 kg) a térde zúzódott meg.

"Az a baj, hogy egyes mozdulatoknál fáj, de nem lesz akadálya a szereplésemnek"- mondta az MTI-nek a BHSE már olimpiai kvótás Európa-bajnoka, aki egyértelműen éremért utazik az olasz fővárosba.

Az Eb-re - mely szokatlanul korai időben van idén az olimpia miatt - fiatal magyar együttes utazik kötöttfogásban. Most debütál a felnőttek között világversenyen a 19 éves Szőke Alex, akinek a mezőnyt ismerve nagyon nehéz dolga lesz, 97 kilogrammban ugyanis tulajdonképpen mindenki indul, aki számít. Az ifjúsági korosztályban világ- és Európa-bajnok, juniorban Eb-győztes birkózó ugyanakkor nem foglalkozik ezzel, szeretné bizonyítani, hogy már a felnőttek között is helye van a mezőnyben.

Szőke Alex első versenye lesz a felnőttek között. Forrás: Martin Gabor

"Természetesen egy kis izgalom van bennem, de nem akarok nagy terhet rakni magamra, ugyanakkor nem félek senkitől" - nyilatkozta Szőke Alex, akit külön motivál, hogy egy kiugró eredménnyel a márciusi budapesti olimpiai kvalifikációs verseny indulásáért folytatott harcban előnybe kerülhetne hazai riválisaival, Kiss Balázzsal és Szilvássy Erikkel szemben.

A csapattal nem lesz ott ezúttal a friss világbajnok Lőrincz Tamás (77 kg) és a tavaly vb-bronzérmes, szintén vb- és Eb-első Korpási Bálint, akik Kubában edzőtáboroznak jelenleg, s jövő héten ott szerepelnek egy nemzetközi viadalon.

A 72 kilóról az idén olimpiai súlyra, 67 kilóra váltó Korpási Sike András elmondása szerint jól áll a súlyával, így márciusban nem lesz akadálya annak, hogy szőnyegre lépjen a hazai kvótaszerző viadalon.

A kapitány az Eb-n egyértelműen érmet, érmeket remél a csapattól,

mely a hétfői nyitónapon kezdi meg szereplését a vasárnapig tartó versenyen.