Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) idén rendezi meg az első nem olimpiai számok világbajnokságát, amelyen nők és férfiak már egymás ellen is versenyezhetnek - számolt be róla a kajakkenusport.hu. Az esemény célja, hogy az olimpiáról lemaradó sportolók számára ne június elején érjen véget a szezon. A kezdeményezés újszerű, ezért a helyszínnel egyáltalán nem kockáztatott az ICF, így a Maty-éri pályán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) idén júliusban ismét felnőtt gyorsasági vb-t rendezhet.

A sportág hivatalos honlapja már egy hónappal ezelőtt megírta, hogy azoknak a gyorsasági versenyzőknek, akik nem kerülnek be a Tokió-keretbe, június közepén egy új szezon kezdődik. A magyarok például éppen az idei szegedi ICF gyorsasági világbajnokság helyszínén megrendezett válogatóversenyen dönthetik majd el (június 16-18., Szeged), hogy ki kerülhet be a vb-re készülő válogatottba. Magán a világbajnokságon, július 10-12. között a Maty-éren minden olyan számot megrendeznek, amiket más síkvízi vb-ken is, kivéve az olimpiai versenyszámokat. Ez azt jelenti, hogy lesz verseny a rendkívül népszerű és látványos 5000 méteres távon, és lesznek meglepetések is.

Női-férfi vegyes számokat rendeznek a vb-n Forrás: http://kajakkenusport.hu/

"Nagyon izgalmasak lehetnek versenyzői, és nézői szempontból is a mix-versenyszámok" – mondta Vaskuti Máté, a világbajnokság versenyigazgatója. "Kajakban és kenuban négyesben és párosban 500-, illetve 200 méteren indulnak a koedukált egységek. Azt gondolom, az ICF részéről megvan a törekvés arra, hogy később ezek az olimpiai programba is bekerüljenek, úgyhogy ez egy fontos főpróba lesz." A tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság az ICF spanyol elnöke, Jose Perurena Lopez szerint olyan verseny volt, amelynél ebben a sportágban nem lehet jobbat rendezni. A nézők és a versenyzők idén is élvezhetik a 2019-ben felújított és kibővített pálya kényelmét.

A nevezések néhány héttel a világbajnokság előtt zárulnak, így a résztvevő országok, illetve versenyzők számát egyelőre csak saccolni lehet. A szervezők tavaly 100 országot és több mint 1000 sportolót fogadtak a Maty-éren, a nagyságrendek ettől valószínűleg nem térnek majd el jelentősen. Jegyeket a versenyre március végétől lehet rendelni, fizetni csak a döntős napokon, szombaton és vasárnap kell. Egy belépő ára a főlelátóra, ahonnan testközelből követhető a futamok utolsó 100 métere, 3500-4000 forint között lesz megvásárolható. A döntő futamokat a tervek szerint az M4 Sport csatorna közvetíti majd élőben.