Vágólapra másolva!
A 2020-as Tour de Hongrie résztvevő csapatait bemutató sorozatunkban ezúttal a romániai bejegyzésű és olasz hátterű Giotti Victoria érkezését jelenthetjük be. Ez az együttes azért különösen fontos számunkra, mert ebben az évben már a kontinentális csapat színeiben teker a tavalyi Székely Körverseny összetett versenyének hatodik helyezettje, a magyar Filutás Viktor is - olvasható a verseny hivatalos oldalán.

A kétszeres Giro d'Italia-szakaszgyőztes egykori profi kerékpáros, Stefano Giuliani versenyzői pályafutása után sem távolodott el a sportágtól, neves olasz csapatok mellett dolgozott sportvezetőként, s 2018-ban életre hívta a romániai bejegyzésű MsTina-Focus nevű csapatot, amely kontinentális bejegyzést szerzett, s immár Giotti Victoria néven szereplője a kerékpáros életnek.

A Giotti Victoria a 11. csapat, akinek a neve ismertté vált a 2020-as Tour de Hongrie mezőnyéből Forrás: Tour de Hongrie

Az első esztendőben öt profi győzelemig jutott a klub, tavaly már hat diadalt jegyzett, köztük Denis Marian Vulcan sikerét a román országúti bajnokságon. A Giotti Victoria négy román, négy olasz, két japán, egy kolumbiai és egy magyar kerékpárossal kezdi a 2020-as szezont,

a huszonhárom esztendős Filutás Viktor már részt vett az egyesület januári olaszországi edzőtáborozásán.

A magyar versenyző igazi kerékpáros famíliából érkezett, édesapja, Filutás Árpád magyar bajnoki rekorder stéherversenyző volt. Viktor maga is rendszeresen versenyez pályán (tavaly hetedik helyezést ért el a Világkupa-sorozatban, s az Éb pályakerékpárosának választották Magyarországon), de országúton is szép eredményeket tud felmutatni. A Magyar Körversenyen 2015 óta négy alkalommal is részt vett, 2016-ban ötödik helyen végzett a 23 évnél fiatalabbak különversenyében.

A Giotti Victoria legnevesebb bringása az olasz Andrea Guardini, aki öt éven át tekert az Astana és az UAE Team Emirates World Tour-csapataiban, s 2012-ben szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Giro d'Italián.

Ugyancsak megfordult World Tour-csapatokban (Lampre-Merida, UAE Team Emirates) az olasz Federico Zurlo, aki tavaly a Japán Körversenyen volt szakaszgyőztes.

Egy igazi klasszis segíti az egyesület versenyzőinek szakmai felkészítését: a 2004-es Giro d'Italia-győztes olasz Damiano Cunego nemcsak edzőként és tanácsadóként, támogatóként is jelen lesz a klub életében.

A Tour de Hongrie szervezői eddig tizenegy csapat érkezését jelentették be:

  • Astana Pro Team (World Tour)
  • TREK-Segafredo (World Tour)
  • Mitchelton-Scott (World Tour)
  • Team Jumbo-Visma (World Tour)
  • Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team)
  • Gazprom-RusVelo (ProTeam)
  • Riwal Readynez (ProTeam)
  • Team Novo Nordisk (Pro Team)
  • Kometa-Xstra (Continental Team)
  • Team Novák (Continental Team)
  • Adria Mobil (Continental Team)

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.