Olimpiai kvalifikációs versenyek helyszíne változott a koronavírus miatt

női labdarúgás, Németország - Svédország, Hedvig Lindahl
Sweden's goalkeeper Hedvig Lindahl fails to stop the ball during the Rio 2016 Olympic Games women's football Gold medal match at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on August 19, 2016. / AFP PHOTO / Martin BERNETTI
Vágólapra másolva!
A sportra is komoly hatással van a kínai koronavírus terjedése, az ázsiai országban több jelentős nemzetközi sporteseményt töröltek, illetve olimpiai kvalifikációs versenyeket más országba helyeztek át.

Kína női labdarúgásban és kosárlabdában, valamint férfi és női ökölvívásban rendezett volna kvótaszerző viadalokat a közeljövőben. A futballtornának Ausztrália, a kosárlabdának pedig Szerbia az új házigazdája, míg a kontinentális bokszviadalt Jordánia rendezheti majd meg márciusban.

A spanyolok és a britek nem akartak Kínában olimpiai selejtezőt játszani

A FIBA Kínában, Foshan városában tartotta volna a női kosárlabda-válogatottak olimpiai selejtezőtornáját. A város hiába van a koronavírus gócpontjának számító Vuhantól 1000 kilométerre, a tornát egészen Szerbiáig, Belgrádig menekítették, miután a brit és a spanyol szövetség közölte, hogy eszük ágában nincs Kínába utazni. A február 6. és 9.

Az új vírus "áldozata" lett Kína női gyeplabdacsapatának Belgium elleni két mérkőzése, és erősen kérdéses, hogy az ázsiai gárda március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatását követték, amikor a meccsek törléséről döntöttek.

Friss hír, hogy törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában - Jancsingban két férfi lesiklóviadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként.

A női futballtornának Ausztrália ad helyet Kína helyett Forrás: AFP/Martin Bernetti

Szintén kérdések merültek fel a március 13. és 15. között esedékes fedettpályás atlétikai-világbajnoksággal kapcsolatban, amelynek Nancsing a házigazdája.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val és saját szakértőivel is a koronavírusról. A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala.

Kínában kedd estig 132-en haltak meg a koronavírus-járvány miatt, a bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma pedig már csaknem hatezer.