Liu Shaoang: Amikor megnyertem, azt éreztem, hogy felrobbant a csarnok

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Rövidpályás gyorskorcsolya Eb, Debrecen
Debrecen, 2020. január 26. A győztes Liu Shaolin Sándor (k) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang (b), valamint a harmadik helyezett orosz Szemen Jelisztratov a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának eredményhirdetésén
Vágólapra másolva!
Négy arany- és három ezüstérmet nyerve nagyszerű Európa-bajnokságot zárt Debrecenben a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott. Igaz, hogy ezúttal csak a Liu testvérek tudtak érmet nyerni, de ez nem csökkenti a csapat többi tagjának érdemeit, és nem kisebbíti a sikerért tett erőfeszítéseiket sem. Az utolsó napon a váltók, különösen a döntőjét a jégen megnyerő férfi csapat kizárása keltette a legnagyobb hullámokat, talán nem is alaptalanu.
  • A világversenyen pályafutása első összetett aranyérmét szerző Liu Shaoangot a szuperdöntőben látott taktikáról, és a váltóról kérdezték először az újságírók.

A 3000 méteres szuperdöntő izgalmasan alakult, még az is felmerült, hogy a két Liu megpróbálja holtversenyre kihozni a végét. De nem egészen ez volt a helyzet.

Az elején próbáltam Shaolinnak segíteni, mert ő ráment az első ötpontos részhajrára, amivel biztossá vált a második helye, de ennél több taktika nem volt abban a futamban" – válaszolta az Origónak. A fiatalabb Liu testvér elmondta, ezer méteren már nem érezte magát nagyon frissnek, így inkább csak arra figyelt, hogy bebíztosítsa bátyja győzelmét.

Csodálatos Liu testvérek: újabb kettős győzelem a debreceni Eb-n

A debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság utolsó versenynapján az 1000 méteres egyéni versenyek, valamint a váltók döntőire kerül sor, illetve eldől az összetett érmek sorsa is. Ebben a férfiaknál az 500 és 1500 méteres döntők után Liu Shaoang áll az élen, bátyja, Liu Shaolin Sándor előtt.

Amilyen nagy öröm az összetett versenyben elért győzelem, annyira fájó pillanat volt a váltó kizárása. "Csapatban nyerni mindig különleges érzés, ezért is érintett nagyon rosszul, amikor láttuk, hogy kizárnak bennünket. Ami a bírók döntését illet, ha jogos volt, ha nem, ezen már nem fogunk tudni változtatni. Így döntöttek, ez van."

Liu Shaolin Sándor már nem volt ennyire megértő, amikor azt kérdeztük tőle, meglepte, amikor azt látta, hogy kizárják őket.

Ha nem mi lettünk volna, akiket kizárnak, akkor is azt mondanám, hogy nem volt jogos. A váltásnál mi voltunk előrébb, és igazából az oroszok voltak azok, akik akadályoztak bennünket a váltás közben. A szabály az, hogy a belső emberek, akiket váltani fognak, nem akadályozhatják a pályán lévőket. Bennünket pedig akadályozott az az orosz koris, aki bejött, hogy leváltsa a körön lévő társát. A bíró szerint mi csak éppen előztük meg az oroszokat, amit nem is értem, hogy gondolt.

– világította meg a részleteket Liu Shaolin.

Debrecen, 2020. január 26. A győztes Liu Shaolin Sándor (k) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang (b), valamint a harmadik helyezett orosz Szemen Jelisztratov a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának eredményhirdetésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere nem rejtette véka alá a férfi váltó kizárása fölött érzett csalódottságát, és Liu Shaolinhoz hasonlóan ő is minimum kétségesnek ítélte meg a bírói döntés jogosságát.

"Ha csak a szabálykönyvre támaszkodunk, meg lehetett ezt adni kizárásnak, viszont volt még a futamban öt-hat hasonló szituáció – kezdte értékelését a szakember, aki egy fontos tényre is felhívta a figyelmet:

pedig járok azért short track versenyekre. Tizenhat remek sportoló feszült egymásnak, és

És akkor is ezt mondanám, ha nem bennünket zárnak ki a végén. Ez a futam megmutatta, hogy mennyire remek dolog a short track."

Ugyanakkor az Origo kérdésére válaszolva, Bánhidi Ákos magának a váltónak a teljesítményéről csak pozitívan tudott nyilatkozni. Külön kiemelte az októberi országos bajnokságon megsérülő (bukás során egy korcsolya pengéje letört egy darabot a sípcsontjából) Krueger John-Henryt, aki "őrult munkával és az orvosi stáb segítségével" tudott futni az Eb-n. "A Liu testvérek egyéni eredményei pedig rengeteg energiát felemésztettek, azaz mindezekkel együtt csak azt mondhatom, hogy nagyszerűen helytálltak."

Az összetett versenyről szólva, Bánhidi azt, hogy habár Liu Shaolin éppen az utolsó napra került a legjobb formába, de öccse végig olyan magas szinten teljesített, hogy kétség nem férhet hozzá, hogy megérdemelte ezt az aranyérmet.

– mondta az olimpiai bajnok testvérekről a szakvezető.

Debrecen, 2020. január 23. Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix-csarnokban 2020. január 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A női válogatottról szólva elmondta,

fizikailag benne volt a csapatban egy A dontő akár egy dobogós hely lehetősége,

mert erővel bírták a versenyeket, ezt többször is megmutatták, inkább fejben dőltek el mindig rossz irányba a dolgok. "Jászapáti Petra például ott lehetett volna akár a dobogón is ötszázn, ha nem ragadja el a bizonyítási vágy, amikor elsodorta (Arianna) Fontanát, de hasonló volt a váltó helyzete is a döntőbe. Meg kell még szokniuk az ilyen jellegű nyomást, amit például egy hazai közönség buzdítása ad."

Liu Shaoang, az Eb legemlékezetesebb pillanatának az 1500 méteres versenyen elért győzelmét nevezte.

"Amikor megnyertem, azt éreztem, hogy felrobbant a csarnok. Egy kicsit persze minden egyes célba érésnél ezt éreztem, de az 1500 vége különleges volt."

Bátyja ugyanerre a kérdésre egy másik versenyt említett: "A váltó utolsó két köre egészen fantasztikus volt, szinte leszakadt a csarnok teteje. Egész hétvégén fantasztikus volt a közönség, köszönjük mindenkinek a szurkolást!"

A szezonból még hátra van két európai világkupaverseny (Drezdában és Dordrechtben), valamint márciusban a szezonzáró világbajnokság Dél-Koreában. Kérdés, hogy az Eb előtt hátfájással küzdő Liu Shaoang mennyit tud vállalni az előttünk lévő hónapokban.

"Nehéz kérdés. Le fogunk ülni az edzőkkel és megbeszéljük, a hogyan továbbot. Olyan hátfájásaim voltak, ami miatt a járás is nehezemre esett, de úgy vagyok vele, hogy

Két világkupa még nem világvége, vagyis, ha arról van szó, azokat ki lehet hagyni szerintem."

Liu Shaolin a világbajnokságon is az összetett dobogót célozza meg: "Jó lenne ott is dobogóra állni, ha nem is tetejére, de mindenképpen éremben gondolkozom ott is."

A 3000 méteres szuperdöntő előtt még egy kis geg is belefért a testvérpárnak. Liu Shaolin szombaton azt mondta, hogy nem kő-papír-ollóval döntik el, hogy mikor kinyerjen. Az egy nap alatt szállóigévé vált mondat pedig őket is megihlette.

A Liu fivérek nem kő-papír-ollóval döntik el, hogy mikor ki nyerjen

Liu Shaolin Sándort nem az 1500 méteres döntőben történt kicsúszás miatti düh repítette az aranyéremig a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, és az Origónak nyilatkozva azt is elmondta, hogy egyeztetnek-e öccsével, az 1500-at megnyerő Liu Shaoanggal a versenyek előtt. A csapat edzője, Bánhidi Ákos úgy fogalmazott, az egyik szeme jobban nevet, mint, ahogy a másik sír a szombati eredmények után.

"Nem tudom, a tévében látszott-e, de mielőtt behívtak bennünket, Ádó észrevette, hogy mi vagyunk a nagy kivetítőn, és mondta, hogy játsszunk egy kő-papír-ollót. Az már nem látszott, hogy ő nyerte meg... de igazából persze most sem ez döntött a jégen. Hanem az, hogy egész hétvégén nagyon jól versenyzett, és nagyon megérdemelte az összetett elsőséget."

Bánhidi Ákos nem csak sportolói teljesítményével és eredményeivel, volt elégedett hanem a szervezéssel is, mint mondta, a versenyzők rengeteget erőt kaptak a lelátóról, a szurkolóktól. A további terveket illetően a szakvezető számol, hogy Drezdába még a legjobbjaival utazik a válogatott, az utolsó, dordrechti vk-versenyre már egy ún. B csapat utazik, aminek viszont biztosan tagja lesz Oláh Bence, és a versenyhiánnyal küzdő Krueger John-Henry. A női csapat további szereplése is Drezdában dől el: amennyiben a váltó fel tud állni a dobogóra, és megmarad az esélye a vb-szereplésre, úgy a legjobbak utaznak Hollandiába, amennyiben ez nem sikerül, akkor a két egyéni vb-induló (Jászapáti és Lockett Deanna) már itthon marad, hogy a szöuli vb-re készüljön. A csapat tervezett egy egyhetes kínai edzőtábort a vb előtt, ez azonban a kínai koronavírus-járvány miatt elmarad, és csapatvezetés árgus szemekkel fogja követni, hogy a járvány milyen mértékben tűnik fel Dél-Koreában. "Nagyon remélem, hogy a vb-re nem kell elkezdenünk B tervet gyártani" – mondta Bánhidi Ákos.