Vágólapra másolva!
Szombaton már döntőket rendeztek a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ahol a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoang magabiztosan versenyezve nyerte meg a férfiak 1500 méteres döntőjét, megszerezve az első magyar aranyérmet. Bátyja, Liu Shaolin Sándor a döntő utolsó körében kicsúszott, 500 méteren viszont hibátlan versenyzéssel szerezte meg a második magyar aranyérmet. Liu Shaoang ezüstérmes lett a legrövidebb távon. Vasárnap mindét váltónk döntőt futhat.

A debreceni versenyhétvége második napja - a sportágban megszokott módon - a nyitó ünnepséggel kezdődött: bár a versenyek már pénteken megkezdődtek, méghozzá magyar szempontból szinte hibátlan mérleggel, a megnyitót hagyományosan a második versenynapon tartják, amikor már érmeket is osztanak a nap végén.

A szombati versenynap a magyar csapat számára az 1500 méteres elődöntőkkel és döntőkkel indult, ahol mind a hat versenyzőnk – azaz Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Krueger Cole, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor – érintett volt.

Nem tudtak hibázni a magyarok a short track-Eb első napján

Pénteken délután az 1000 méteres előfutamokkal és váltók negyeddöntőivel folytatódott a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. Az egyéni távon mind a hat korcsolyázónk továbbjutott, ahogy a két váltónk sem bízta a véletlenre a további szereplést. Ezúttal is mind a hat egyéni versenyzőnk rajthoz állt, és, mint délelőtt 500 és 1500 méteren, úgy ezúttal is nők kezdtek.

Délelőtt az 500 méteres futamok helyosztóin két versenyzőnk volt érdekelt: Bácskai Sára Luca a futamában 3. lett, így összetettben a 29. helyen zárt, míg Krueger Cole megnyerte a maga futamát, így a 26. helyen végezett a legrövidebb távon.

Telt ház, mintegy 4000 néző, sőt szurkoló előtt

kezdődtek meg az 1500 méter elődöntői, ahonnan egyből a döntőkbe (A, illetve B döntőt rendeznek minden távon) vezetett az út, míg 500 méteren előbb a negyeddöntőkön kellett túlesni, aztán jöhettek az elődöntők, és a döntők.

A férfiaknál Krueger Cole csak ötödik lett a futamában, míg Liu Shaolin Sándor spórolva az erejével második helyen jutott be a döntőbe (a három futamból az első kettő, valamint a legjobb harmadik idő kvalifikált), öccse Liu Shaoang viszont tanári módon utasította maga mögé a mezőnyt, métereket verve a második helyezettre is.

Liu Shaoangnak (59) csak a hátát nézték a riválisok Forrás: MOKSZ

A döntőben a magyarokra holland (Itzhak de Laat), izraeli (Vladimir Bykanov), belga (Stijn Desmet) és orosz (Szemjon Jelisztratov és Pavel Szitnyikov) várt.

A rajt után Bykanov állt az élre, majd Liu Shaoang, Desmet, De Laat és Jelisztratov is kipróbálta az első helyet.

De megtartani egyikük sem tudta, mert Ádó ritmusváltását nem tudták lekövetni,

és olimpiai bajnokunk nagyon magabiztosan nyerte meg az első magyar aranyérmet De Laat és Bykanov előtt. Liu Shaolin Sándor egy körrel a vége előtt kicsúszott az egyik kanyarban. Így ő a hetedik helyen zárt.

Liu Shaolin Sándor (10) gratulált elsőként a győztes Liu Shaoangnak Forrás: MOKSZ

"Szerettük volna ismét a kettős győzelmet, mint tavaly, Dordrechtben, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Megpróbáljuk odatenni azért magunkat a következő futamokon. Persze, örülök az Európa-bajnoki aranynak, de van bennem szomorúság..." – mondta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közösségi oldalán nyilatkozva a friss Európa-bajnok, aki egy éve Dordrechtben bátyja mögött lett második.

A B döntőt a rajtból kilövő, és végig nagy tempót diktáló olasz Yuri Confortola nyerte.

A sprint távok versenyét egy rövid kényszerszünet szakította meg, miután egy időre elment a világítás egy része a Főnix Csarnokban. Szerencsére a mieinknél ez nem okozott zavart, mindkét Liu magabiztosan nyerte meg a futamát és jutott az elődöntőbe,

majd kéz a kézben Shaolin, Shaoang sorrendben a dönőbe is simán jutottak be.

A döntőben a holland Itzhak de Laat, és a lassan egy éve a magyar válogatottal készülő Szemjon Jelisztratov és a belga Stijn Desmet várt rájuk. De, ahogy pár éve fogalmaztak egy interjúban: ha ők együtt vannak a jégen, akkor szinte lehetetlen legyőzni őket, és ez ezúttal is így volt. Shaolin az élre állt a rajt után, Shaoang a harmadik volt, majd a sokáig szívósan küzdő De Laatot megelőzve szépen "bekísérte" bátyját a célba.

Kettős Liu-győzelem, Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor, ezüstérmes Liu Shaoang,

bronzérmes orosz barátjuk, Szemjon Jelisztratov.

Liu Shaolin Sándor (10) rajt-cél győzelemmel szerezte meg újabb Eb-aranyérmét Forrás: MOKSZ

A nők 1500-as elődöntőiben Bácsaki Sára Luca és Lockett Deanna egy futamba került. A váltott vezetésből végül az Mascitto és a francia Tifany Hout Marchand jött ki a legjobban, Lockett Deanna harmadik, míg Bácskai Sára Luca az ötödik helyen zárt. A nagyon lassú kezdés miatt az ausztrálból lett magyar lánynak nem volt esélye az A döntőre. A harmadik futam után viszont kiderült, hogy a saját elődöntőjében az ötödik helyen befutó

Jászapáti Petrával egyetemben a B döntőben állhat rajthoz,

amit remek versenyzéssel meg is nyert, míg a szegedi koris a negyedik helyen zárt egy nagyon szoros befutó után.

Lockett Deanna (123) és Jászapáti Petra (18) közül előbbi zárta jobban a szombati napot Forrás: MOKSZ

A távon a holland Suzanne Schulting különösebb erőfeszítés nélkül védte meg a tavalyi Eb-aranyát, Arianna Fontana lett a második, a német Anna Seidel pedig a harmadik.

Az 500 méteres távon Lockett Deanna a legjobb harmadik idővel jutott az elődöntőbe, Jászapáti Petrát viszont kizárták, miután egy előzés során elsodorta Arianna Fontanát. Lockett végül ezen a távon is bejutott a B döntőbe, ahol a negyedik helyen zárt, összessítésben pedig nyolcadik lett.

Az A döntőt az esélyeknek megfelelően a táv világbajnoki címvédője, Suzanne Schulting nyerte, akinek a kezéből aligha lehet már kicsavarni 2019 után az újabb összetett Eb-aranyat.

Suzanne Schultingnak (1) nem nagyon van ellenfele Forrás: MOKSZ

Váltóink közül a Jászapáti, Lockett, Bácskai, Kónya Zsófia összetételű, az előző Eb-n bronzérmes női csapat a hollandok mögött a második helyen jutott be a vasárnapi A döntőbe, míg a címvédő férfi négyesünk a pénteki összeállításban, azaz Liu Shaoang, Varnyú Alex, valamint a két Krueger, Cole és John-Henry segítségével vívta ki ugyanezt, ők az oroszokkal vívott csata végén futamgyőztesként tették meg ugyanezt.

Vasárnap, az Eb záró napján az 1000 méteres negyeddöntőket, elődöntőket és döntőket, valamint a 3000 méteres szuperdöntőt, és a váltók döntőit rendezik meg.