23 magyar érmet jósolnak a tokiói olimpián

Five-ring emblem for Tokyo 2020 Olympics Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga Momentum feeling utilize build stren
Megérkezett Tokióba az olimpiai ötkarika
Vágólapra másolva!
Napra pontosan hat hónap múlva kezdődik az olimpia Tokióban, a szakértők az Egyesült Államok és Kína fölényét prognosztizálják az érmek és az aranyak tekintetében, míg Magyarországnak 23 dobogós helyet (6 arany, 7 ezüst, 10 bronz eloszlásban) jósolnak - ez nyolccal lenne több, mint négy éve, Rio de Janeiróban.

A Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég legfrissebb jelentése szerint az amerikai küldöttség 117 dobogós helyet, ezen belül 47 aranyat nyer a japán fővárosban, s ez mindkét rangsorban az első helyet éri majd az országnak. Kína a jóslat alapján 87 medállal, közte 43 arannyal zár.
A kalkulációt ugyanakkor jelentősen nehezíti Oroszország helyzete. A sport nagyhatalomra a doppingeredmények manipulálása miatt négyéves eltiltás vár. Bár fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a döntésre még valószínűleg hónapokig várni kell.

A Nemzetközi Antidopping Ügynökség által kiszabott szankciók alapján Tokióban tilos lesz használni Oroszország nevét, zászlóját és himnuszát,

ezzel együtt - semleges színekben - várhatóan több orosz sportoló is ott lesz az ötkarikás játékokon. Egyelőre azonban senki nem tudja, mennyi.

Az ötkarika már megérkezett Tokióba Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Shohei Izumi

Listájában ugyanakkor feltünteti Oroszországot a Gracenote 66 éremmel és 25 első hellyel, a következő, negyedik helyre pedig a házigazda japánokat várja a cég 65/30-as mutatóval.
A szigetország csapata a várakozások szerint él majd a hazai pályából fakadó előnnyel, ahogyan azt a korábbi olimpiák esetében is tette a házigazda. Japán Rióban nemzeti rekordot jelentő 41 érmet, közte 12 aranyat gyűjtött - ha bejön a jóslat, akkor hatalmas fejlődést, és óriási új csúcsot érhetnek el az ország versenyzői.

A Gracenote Magyarországot a 12. helyre várja az éremtáblázaton - eggyel előbbre a legutóbbi előzeteséhez képest - 23 medállal, és felsorolja azon nemzetek között, amelyek a legtöbbet javítanak majd a riói teljesítményükhöz képest.

A magyarok 2016-ban 8 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza Brazíliából.
A Rio de Janeiró-i olimpia előtt a Gracenote helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált. A 2018-as phjongcshangi téli játékokat megelőzően sikerrel jósolta meg az első négy sorrendjét.