Vágólapra másolva!
Az 1500 méteres negyeddöntőkkel és az 500 méteres előfutamokkal pénteken délelőtt megkezdődött a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. A hosszabb távon mind a hat (három-három) férfi és női versenyzőnk továbbjutott, míg a rövidebb távon négyen várhatják a szombati folytatást. A program délután az 1000 méteres előfutamokkal, valamint a váltók negyeddöntőivel folytatódik.

A nők 1500 méteres negyeddöntőivel kezdődött meg a háromnapos versenyhétvége. A leghosszabb egyéni távon mindkét nemben mindhárom magyar egyéni induló rajthoz állt.

A mieink közül elsőként a negyedik futamban rajtoló Bácskai Sára Luca lépett a jégre, aki egy évvel ezelőtt Dordrechtben bronzérmes volt a váltó tagjaként, Jászapáti Petrával egyetemben. Bácskainak orosz, fehérorosz, belga és szlovák ellenfele volt a futamban, és magabiztosan jutott tovább a második helyen az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögött. A futamokból az elsők kettő automatikusan az elődöntőbe jutott, rajtuk kívül pedig a hét legjobb harmadik helyezett folytathatja szombaton.

Bácskai Sára Luca remek versenyzéssel nyitotta meg az Eb-t Forrás: MOKSZ

Az ötödik futamban két magyar, Jászapáti és az ausztrálból magyarrá lett Lockett Deanna egymással is versenyzett. A futam esélyese az 500 méter címvédője, a lengyel Natalia Maliszewska volt, de a magyarokat ez nem zavarta, szépen összedolgozva, egymást segítve értek be az első (Lockett) és a harmadik helyen, köztük a lengyel a címvédő csúszott át a vonalon. A célegyenesben Jászapáti mellől kicsúszott egy riválisa, de a pályabíró rögtön jelezte, hogy nem történt szabálytalanság.

Lockett Deanna és Jászapáti Petra mindkét távon továbbjutott Forrás: MOKSZ

Az esélyesek közül magabiztosan jutott tovább a címvédő, olimpiai és világbajnok holland Suzanne Schulting, honfitársa, Yara van Kerkhof, a háromszoros Európa-bajnok, Martina Valcepina, az 1000 méter Eb-címvédője, az orosz Szofia Proszvirnova, a sportág legeredményesebb versenyzője, az olasz Arinna Fontana, valamint a tízszeres Európa-bajnok brit, Elise Christie.

A férfiaknál ugyanez volt a menetrend. A második futamban máris jégre szólították Liu Shaoangot, akinek lengyel, német, brit, horvát és francia riválisa volt, akik közül utóbbi, Sebastien Lepape tűnt a legveszélyesebbnek.

A papírformának megfelelően valóban ő lett a második – olimpiai bajnokunk mögött.

A táv, valamint az összetett Eb-címvédője, Liu Shaolin Sándor a negyedik futamban a lehető legtöbbet spórolva is biztosan nyerte meg a futamát az olasz Tommaso Dotti előtt. A három bukással tarkított hetedik futamban Krueger Cole ügyesen kimaradva csúszott be a második helyen az izraeli Vladislav Bykanov mögött.

Ezzel 1500 méteren mind a hat magyar induló bejutott az elődöntőbe.

A nap legérdekesebb futását a ötödik futamban láttuk, amikor

a fehérorosz Arcemi Szlabodnyik kilőtt a rajtnál és megpróbálta tempót dikktálva, lendületből megkaparintani valamelyik továbbjutó helyet.

Vezetett több mint fél körrel is, de az olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratov vezette mezőny két körrel a vége előtt "megette" a fehéroroszt, aki végül hatodik lett a hét fős mezőnyben.

Az esélyesek közül az orosz Pavel Szitnyikov és Szemjon Jelisztratov, az olasz Yuri Confortola, a holland Itzhak de Laat.

Kori és a gyerekek

Az 500 méteres futamok előtt Kori, a vizsla, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) kabalafigurája lőtt pólókat a leglelkesebben tapsoló gyerekek közé. Az 500 fiatalt a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, a Debreceni Sportcentrum SI, a Homm Kft, a Nagykonyha Kft. és a Spar látta vendégül, és a szurkolás mellett meleg ebéd, uzsonna és debreceni városnézés (benne a Nagytemplom előtt álló óriáskeréken tett látogatással) is szerepelt a programjukban. Mellettük az első napon további 1000 debreceni kisiskolás szurkol a mieinknek az első napon.

A sprinttávon az első futamban induló Bácskai Sára Luca a negyedik helyen végzett a futamban, amit a címvédő Maliszewska nyert meg. Miután ezen a távon csak az első kettő és a két legjobb harmadik idő jelent továbbjutást, számára véget ért az Eb ezen a távon. A következő futamban Lockett Dianna harmadik lett, neki az idejére kellett figyelnie,

de miután a harmadikok közül csak a belga Hanna Desmet volt nála gyorsabb, így továbbjutott, ahogy a távon a legjobb magyar, a futamát megnyerő Jászapáti Petra is.

Schulting, Fontana és Proszvirnova ezúttal sem izzadt meg a továbbjutásért.

A férfiak mezőnyében az 500-on címvédő Liu Shaoang ezen a távon utcahossznak számító, öt-hatméteres előnnyel nyerte meg a futamát.

Liu Shaoangnak csak a hátát nézték a riválisok Forrás: MOKSZ

Krueger Cole többek között a táv legutóbbi Eb-bronzérmesével, az orosz Pavel Szitnyikovval került egy futamba, és harmadik lett az orosz, valamint a német Adrian Lüdtke mögött, végül azonban a harmadikok közül ketten is gyorsabbak voltak nála, így kevesebb mint 3 századmásodperccel ugyan, de lemaradt a továbbjutásról.

"Az ötszáz nem a kedvenc számom, az ezerötszáz viszont jól sikerült, innentől pedig már csak az ezer méterre és a váltóra fókuszálok" – mondta a futam után azért egy kicsit csalódott idősebb Krueger fiú a viadal honlapjának nyilatkozva, hozzátéve:

és a világkupaversenyeken ilyenkor azért nem igazán vannak szurkolók a csarnokban. Végig hallottam a nézők biztatását, és ez nagyszerű érzés volt."

Liu Shaolin Sándor nagyon kemény futamba került Lepape, Bykanov és Dotti társaságában, ami persze a legkevésbé zavarta őt, nagyon simán nyerte meg a futamot Bykanov előtt, és jutott be a szombati negyeddöntőbe.

"Nagyon klassz volt ennyi szurkoló előtt versenyezni, szerintem pénteki versenynapon még soha nem futottam ennyi ember előtt – mondta a délelőtti program zárása után Liu Shaolini Sándor. – Jó hideg van a jégen, de inkább fázzunk egy kicsit, mint leolvadjon a jég.

500-on erős futamba kerültem, de a világkupa éllovasaként úgy mentem fel, hogy meg kell mutatnom, és azzal együtt is, hogy az első körben elment a korcsolyám éle, szerintem kontrollálni tudtam a futamot."

Az 500-as futamokra befutottak a helyi közlekedési rendőrök is, akik sebességet mértek: az Eb leggyorsabbja különdíjban részesül majd a viadal végén.

A debreceni Eb egyelőre nem csak a jégen, hanem a lelátókon is teljes sikernek tűnik: a szervezők tájékoztatása szerint szombatra 157, vasárnapra pedig mindössze 65 jegy maradt – ezeket már csak az internetes felületeken lehet megvásárolni.