Vágólapra másolva!
Pénteken délután az 1000 méteres előfutamokkal és váltók negyeddöntőivel folytatódott a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. Az egyéni távon mind a hat korcsolyázónk továbbjutott, ahogy a két váltónk sem bízta a véletlenre a további szereplést.

Ezúttal is mind a hat egyéni versenyzőnk rajthoz állt, és, mint délelőtt 500 és 1500 méteren, úgy ezúttal is nők kezdtek. Egészen pontosan Jászapáti Petra, aki az első futamban nem volt kimondottan szerencsés a sorsolással, mert az esélyesek közül az orosz Szofia Proszvirnovával és a holland Yara van Kerkhoffal is egy csoportba került. Az első magyar női vk-aranyat nyerő szegedi koris azonban nagyon magabiztosan tartotta maga mögött a hollandot, és második helyen jutott tovább az orosz lány mögött.

Jászapáti Petrára már nem lehet ráijeszteni puszta nevekkel Forrás: MOKSZ

Az 1500-on szép versenyzéssel továbbjutó Bácskai Sára Luca futamában az összetett éremre is esélyes lengyel Natalia Maliszewska volt az ász, aki esélyeshez méltóan nyert, mögötte azonban a magyar lány csúszott be másodiknak, így ő is folytathatja majd a táv vasárnapi negyeddöntőjében.

A hatodik futamba beosztott Lockett Deanna sokáig a harmadik helyen korcsolyázott, de nem akarta a sorsát az órára bízni – a négy legjobb harmadik idő jutott tovább a futamok első két helyezettjei mellett – úgyhogy az utolsó előtt kanyarban inkább megelőzte Michaela Sejpalova-Huzovát.

Azaz, ahogy 1500 méteren úgy 1000 méteren is mindhárom magyar lány továbbjutott a középdöntőbe.

Az utolsó futamban az összetett verseny két legnagyobb esélyese, Suzanne Schulting és Arianna Fontana csak szórakozott a mezőnnyel, végül egy kanyar előnnyel értek be az iménti sorrendben. Az esélyesek közül Martina Valcepina és a táv 2017-es világbajnoka, Elise Christe sem jutott tovább.

A férfiaknál az 500 méteren a továbbjutásról 27 ezredmásodperccel lemaradó Krueger Cole volt az első magyar, aki jégre lépett, és ezúttal sem várt rá könnyű feladat, mert Vladislav Bykanov és az orosz Alekszander Sulginov is a továbbjutás tervével állt fel a rajthoz. És mindketten meg is előzték az idősebb Kruegert, aki harmadik lett, így megint az időeredményeket kellett figyelnie. Ezúttal vele volt az óra, és köszönhetően, hogy a legyorsabb futamban lett harmadik, ő is ott lesz a vasárnapi középdöntőkben.

Nem akármilyen érdekesség: Krueger Cole 4, ill. 5 másodperccel volt gyorsabb, mint a Liu testvérek.

A hatodik futamban az elmondása szerint 1500-on még kicsit tompa, de 500-on már dinamikusabb Liu Shaolin Sándor nem macskásodott el délelőtti programot követő szünetben. Féltávnál az élre állt, és szinte végig hátra tett kézzel korizva, erőlködés nélkül nyerte meg a futamá.

Liu Shaoang (59) Forrás: MOKSZ

Shaolin öccse, Liu Shaoang rögtön az élre állt, amikor pedig valaki megpróbálta megelőzni, tett két-három gyorsabb lépést, és máris volt egy-két méter előnye, az utolsó körben pedig ezt az előnyt tetemessé növelte, és végül méterekkel nyerte a futamát.

Azaz a lányok után a fiúknál is mindenki kiharcolta a továbbjutást 1000 méteren.

A short track minden szépségét felvonultató váltók versenyében megint a lányok kezdtek. A 3000 méteres táv negyeddöntőjében a mieink a második kvartettben a címvédő és toronymagas esélyes hollandokkal, valamint a németekkel és a fehéroroszokkal kerültek össze. A Jászapáti, Lockett, Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia összetételű csapat az első váltások után élre állt.

A női váltónk a második legjobb idővel jutott be az elődöntőbe Forrás: MOKSZ

A fehéroroszok gyorsan kiszálltak, a németek viszont tartották a lépést a mieinkkel és a féltvánál élre álló hollandokkal. Utóbbiak végül magabiztosan nyertek, míg

a mieink hasonlóan meggyőző fölénnyel előzték meg a németeket, és jutottak be a szombati elődöntőbe.

Az Eb-címvédő – és nem mellékesen olimpiai bajnok és világcsúcstartó – férfi négyesünkre a legveszéyesebb a francia váltó lehetett volna az 5000 méteres verseny során, mert a németek és az ukránok legyőzése nem jelentethetett problémát. A mieinknél Liu Shaoang, Varnyú Alex, Krueger Cole és az országos bajnokságon szerzett sérüléséből visszatérő Krueger John-Henry alkotta a váltót.

Férfi váltónk szinte bármilyen összeállításban felveszi a versenyt a legjobbakkal is Forrás: MOKSZ

A német megindultak az elején, de mi sem hagytuk magunkat, ahogy a franciák sem. Aztán a 15. körben a németek futója kicsúszott, az ukránok már körhátrányban voltak, azaz gyakorlatilag eldőlt a két továbbjutó csapat kiléte.

Húsz körrel a vége előtt a franciák is elszálltak,

és innentől a magyar korisok együdül koriztak az élen, és végül hatalmas fölénnyel nyerték meg a futamot és jutottak tovább a szombati elődöntőbe.

"Nagyon sokat gyakoroljuk a váltót, és, ahogy az látható is volt, meglehetősen simán nyertünk – mondta a magyar válogatottban első verseny köreit futó Krueger John-Henry. – Annyi volt a dolgunk, hogy ne hibázzunk, így aztán a végére csak mi maradtunk versenyben. Így a legjobb nyerni, amikor semmit nem kell tenned a győzelemért."

Az amerikaiból lett olimpiai ezüstérmes magyar korisnak még ma is két csavar van a bal lábában, miután az október országos bajnokságon egy esés során egy korcsolyapenge letört egy darabot a sípcsontjából. Az edzői stáb végül úgy döntött, hogy egyéniben még ne induljon, a váltóra viszont már alkalmasnak találták.

Krueger John-Henry (elől) első alkalomma viselhette a magyar címeres futóruhát Forrás: MOKSZ

"A felépülésem remekül halad. Tizennégy hete történt a baleset, akkor úgy éreztem, hogy a legjobb esetben is 50-50 százalék, hogy itt lehetek az Eb-n. Hihetetlen, hogy most ilyen szinten tudok versenyezni.

– mondta már az Origónak.

"Jól sikerült a mai nap, hiszen csak két futamban nem sikerült továbbjutnunk, de sem Krueger Cole, sem Bácskai Sára Luca nem ötszázas specialista, úgyhogy egyáltalán nem vagyok emiatt elkeseredve. Annak viszont kimondottan örülök, hogy Deanna idővel tovább tudott menni, mert nagyon megharcolt érte – kezdte értékelését a vegyes zónában Bánhidi Ákos a csapat edzője és menedzsere, aki elárulta, hogy a verseny hirtelen megváltoztatott futambeosztása sem zavarta meg az ausztrálból magyarrá lett lányt. – De sok olyan futam volt, ahol nagyon jól teljesítettek a versenyzőink, igaz, voltak azért olyan továbbjutásaink is, ahol nem voltam maradéktalanul elégedett. "

A váltókról szólva Bánhidi Ákos elmondta, hogy a váltók összeállítása ugyan csak napközben alakult ki, de abban biztosak voltak, hogy "mozgatni" akarják azokat a korisokat, akik nem kaptak lehetőséget az egyéni számokban. Illetve így lehetett pihenőt adni a nap folyamán nagyon elfáradó Bácskainak, és Liu Shaolin Sándornak, akire még nagy feladatok várnak a hétvégén.

Bánhidi Ákos szinte mindennel elégedett volt az Európa-bajnokság első napján Fotó: Polyák Attila - Origo

"Sanyinál mindig nagyon komoly finomhangolás van, amit hárman beszélünk át. Ha adott esetben bejutunk a döntőbe, ott sokat számíthat, hogy most nem lett leterhelve a lába."

Arra a felvetésre, hogy volt-e olyan gondolat a váltók összeállításánál, hogy mindenki lehetőséget kapjon az Eb-n, aki bekerült a csapatba, és senkinek ne kelljen a lelátón végigülnie a hétvégét, Bánhidi egyértelmű igennel válaszolt az Origónak.

Feltéve persze, hogy nincs valami extrém kizáró oka a jégre lépésnek. Az sem mellékes, hogy, ha a váltóval sikerül érmet nyerni, akkor mindenkinek kerül medál a nyakába, amit én is szívesebben látok."

A váltókról szólva elmondta, a férfiaknál a bukások miatt nem derült ki, hogy valódi téthelyzetben mire lehetnek képesek, és a jéggel is volt némi probléma az 5000 méteres verseny végére. A nőknél néhány hibát még ki kell javítani, ugyanakkor biztató, hogy az egész mezőnyben csak a futamban előttük végző hollandok futottak náluk jobb időt.

Bánhidi Ákos szerint az egész csapatot feldobta, hogy hazai jégen és hazai közönség előtt versenyezhetnek.

Az Európa-bajnokságon szombaton már érmeket osztanak az 500 és az 1500 méteres távon, míg a váltók az elődöntőkkel folytatják.