Vágólapra másolva!
A magyar férfiválogatottnak nem sikerült a bravúr, a csoportdöntőben 3-0-ra kikapott a harmadik helyen kiemelt svédektől, így a folytatásban a vigaszágon küzdhet a tokiói kvótáért az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, a portugáliai Gondomarban.

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál, illetve talált gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és az első szakaszban a nyolc csoportgyőztes szerez kvótát. A magyar férfiválogatott - Majoros Bence, Ecseki Nándor és Szudi Ádám összeállításban - csütörtökön 3-0-ra verte a fehéroroszokat, pénteken pedig azzal a svéd együttessel csapott össze, amelynek vezéregyénisége a tavalyi, budapesti világbajnokság egyéni versenyének ezüstérmese, a világranglistán jelenleg nyolcadik Mattias Falck.

Magyar szempontból nem indult jól a párharc és nem is folytatódott jól.

A nyitó párosmeccsen Ecseki és Szudi duója szettet sem tudott nyerni Jon Persson és Kristian Karlsson ellen, majd a világranglistán 59. Majoros és Falck találkozója is viszonylag egyoldalú küzdelmet hozott annak ellenére, hogy a magyar nyerte az első játszmát.

Falck simán fordított, így a svédek bő egy óra alatt 2-0-ás előnyre tettek szert, és karnyújtásnyira kerültek a kvótától.

A második egyes találkozón Ecseki (139.) a nála több mint száz hellyel előrébb rangsorolt Karlssonnal (25.) próbálta meg felvenni a versenyt, és bár az első szettet neki is sikerült begyűjtenie, a folytatásban érvényesült a papírforma.

Ecseki Nándor sem tudott segíteni a csapaton. Forrás: OlineSportMediaKft./Hoffer Szilvi / Peli Laszlo

A 3-0-s vereség azt jelenti, hogy a magyar válogatott már csak a vigaszági kvótaszerzésben reménykedhet.

Ebben a versenyben a nyolc csoportdöntő vesztese játszik kieséses rendszerben, és csak a végső győztes örülhet tokiói indulási jognak. A magyarok szombati ellenfele később válik ismertté - eddig a lengyelek, a csehek és az indiaiak kerültek még a vigaszágra.

A magyar női válogatott már csütörtökön befejezte szereplését a Porto melletti Gondomarban, a horvátok és a házigazda portugálok legyőzésével - története során először - kvalifikálta magát a tokiói csapatversenyre.

Eredmény:
férfiak, csoportdöntő:
Svédország-Magyarország 3-0
---------------------------
Jon Persson, Kristian Karlsson-Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3-0 (9, 5, 7)
Mattias Falck-Majoros Bence 3-1 (-10, 5, 1, 9)
Karlsson-Ecseki 3-1 (-10, 4, 5, 6)

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

Gondomarban a nőknél a magyarokon kívül a Koreai NDK, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong és Ausztria szerzett kvótát, míg a férfiaknál eddig a svédek mellett a Koreai Köztársaság, Szlovénia és Tajvan csapata örülhetett.