Aján Tamás: Továbbra is én vagyok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke

Aján Tamás, cáfolta, hogy felfüggesztették volna
Vágólapra másolva!
Szemben a hazai és nemzetközi médiában megjelent közlésekkel, nem függesztett fel az IWF elnöksége a szerdai dohai rendkívüli ülésén - jelentette ki Aján Tamás az MTI-nek a hazatérése után adott nyilatkozatában pénteken.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke elmondta, hogy az ülésen napirenden szerepeltek az ARD német televízió január 5-i riportfilmjében megfogalmazott vádak és gyanúsítgatások, amelyeket ismételten visszautasított.

A német közszolgálati televíziós csatorna szerint a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS) bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. A vádakat korábban a MACS is visszautasította.

Aján Tamás, cáfolta, hogy felfüggesztették volna Forrás: MOB

Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.

Az erre a feladatra elnökségi tagokból összeállított ad-hoc testület élére Ursula Papandreát, az IWF amerikai alelnökét kértük fel" - nyilatkozta az IWF elnöke, aki ötödik ciklusát tölti, azt megelőzően, 1976 és 2000 között pedig a szervezet főtitkára volt.

A 81 éves sportdiplomata elmondta, hogy a testület javaslata alapján külső szakértőket fognak bevonni a munkába, amelynek célja az ARD vádjainak kivizsgálása.

Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy külső, a belső politikától független szakértők csatlakoznak ehhez a munkához" - mondta.

Arra reagálva, hogy az IWF orosz elnökségi tagja, Makszim Agapitov etikai alapon szólította őt fel a lemondásra, Aján Tamás ezt mondta: "Mindenki maga döntse el, hogy ez a kijelentés tőle mennyire hiteles annak tükrében, hogy

ő maga versenyzőként doppingolás miatt el volt tiltva, és annak az Orosz Súlyemelő Szövetségnek a jelenlegi elnöke, amely sportágunk nehéz helyzetéhez jelentős mértékben hozzájárult.

Emlékeztetnék rá, hogy az olimpiai doppingminták újraanalízisében tíz pozitív esetet produkáltak, a WADA által vizsgált orosz doppingmanipulációban pedig negyvenegy ügyük van" - szögezte le.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke Forrás: AFP/Goh Chai Hin

A sportdiplomata sajnálatának adott hangot amiatt, hogy néhány elnökségi tag az ülés vége előtt és a hivatalos IWF-közlemény kiadását megelőzve, "talán a saját vágyait tükrözően valótlanul azt közölte a sajtóval, hogy felfüggesztettek".

Aján Tamás megemlítette, százával kapja a támogató üzeneteket a nemzeti szövetségektől, sportvezetőktől és szponzoroktól.

"Sokat jelent, hogy mellettem állnak"

- hangsúlyozta végezetül Aján. - "Hadd szögezzem le: továbbra is én vagyok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke."