A sportág legnagyobb csillagai győzni jöttek Debrecenbe

Sskate Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES MEDAL
Italy's bronze medallist Arianna Fontana poses on the podium during the medal ceremony for the short track Women's 1000m at the Pyeongchang Medals Plaza during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 23, 2018. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A január 24-26. közötti debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon nem csak a magyar csapatban lesznek olimpiai és világbajnok sportolók. Az olasz Arianna Fontana személyében jégre lép minden idők legsikeresebb short trackese, de a holland Suzanne Schulting is büszkélkedhet aranyéremmel minden világversenyről, ahogy az izraeli színekben versenyző Vladislav Bykanovnak is van már Eb-érme.

A hazájában "Szőke nyíl"-nak (La Freccia Bionda) nevezett Arianna Fontana az első olimpiai aranyérmét nyerte 2018-ban Phjongcshangban, ami összességében azonban már a nyolcadik ötkarikás érem volt a gyűjteményével, amivel beérte a sportág két férfi ikonját, az orosz Viktor Ant és az amerikai Apollo Anton Onót. A sífutó Stefania Belmondóval egyetemben az apró (161 cm magas) Fontana lett minden idők legsikeresebb olasz olimpikonja, megszámlálhatatlan mennyiségű, világversenyeken nyert érmével (14 vb- és negyvennél több Eb-érem birtokosa) jogos a kérdés, hogy mi motiválja még egy-egy világverseny előtt.

"Nehéz kérdés, de mindig találok valamit. Minden szezonnak úgy vágok neki, hogy megvizsgálom magamban, miben voltam jó, miben kevésbé.

– válaszolta a kérdező, korábbi sporttárs, jelenleg az Eb egyik nagyköveteként dolgozó Heidum Bernadettnek. Fontana azt is elárulta, hogy már a 2013-as vb-n is versenyzett Debrecenben, és nagyon kedveli a várost, valamint a csarnokot is.

Fontana edzője a férje, a korábbi olimpikon, Anthony Lobello, akiből a titkot igyekezett kiszedni a kérdező, hogy mitől működik ennyire olajozottan a 2012 óta tartó kapcsolatuk.

Anthony Lobello és Arianna Fontana válaszolt Heidum Bernadett (középen) kérdéseire Forrás: Origo

"Egy tökéletesen felkészült sportoló esetében, amilyen Arianna is, a legtöbb, amiben segíthetek neki, hogy együtt megtaláljuk a módját, hogyan tud nyerni.

De ahogy idősebb lesz, bizonyos értelemben úgy lesz egyre gyorsabb is. A titok pedig a víz. Nagyon sok víz" – keltett általános megdöbbenést az edző, aki aztán gyorsan hozzátette, hogy csak viccelt, és az igazán fontos dolgok azok az apróságok, amelyeket már együtt fejlesztettek ki az évek során.

Elmondta, idén nyáron remek élmény volt együtt készülni a magyar csapattal, és reméli, hogy lesz még hasonlóra alkalmuk.

Fontana egyértelművé tette, hogy az összetett győzelemre fog menni (amit tavaly a holland Suzanne Schulting szerzett meg). "Pénteken csak az lesz a cél, hogy továbbjussak, mert az igazi verseny szombaton kezdődik, akkor kell minél több döntőbe bejutni, és minél több pontot szerezni.

Suzanne (Schulting) nagyon jól ment tavaly, és idén is kiváló formában van, biztos, hogy ő is győzni jött az Eb-re. Illetve egy nagy kérdőjel számunkra Elise (Christie, a britek háromszoros világ- és tízszeres Európa-bajnoka), akiről nem tudjuk, hogy milyen formában van, de egy igazi harcos, akit nagyon nehéz legyőzni."

Anthony Lobello beszélt az olasz csapat másik klasszisáról, a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Martina Valcepináról is. "Egy igazi szörnyeteg. Szerintem a legtehetségesebb koris a világon, csak az a baj, hogy soha nem lehet tudni, milyen lábbal kelt fel. Vagy fogja magát és rágyújt egy cigire, vagy lemegy a jégpályára, és megfutja minden idők leggyorsabb körét."

Martina Valcepina, a szörnyeteg Forrás: NurPhoto/Hristo Rusev/NurPhoto/Hristo Rusev

Az olasz-amerikai edző szerint az Eb legizgalmasabb versenyszáma egyértelműen a nők 500 méteres futama lesz, mert

Az összetett Európa-bajnoki cím védője, Suzanne Schulting, és a tíz éve Hollandiában, a holland válogatottal készülő, de izraeli színekben induló Vladislav Bykanov az edzés utáni levezetést követően érkezett meg.

A hollandok 1000 méteren olimpiai bajnok klasszisa elárulta, harmadik alkalommal versenyzik Magyarországon, és nagyon tetszik neki, amit eddig Debrecenben tapasztalt.

"Természetesen nyerni akarok, minél több aranyérmet szeretnék szerezni – vágott a közepébe Schulting, aki szerint, ha választania kell, akkor a legrövidebb, azaz az 500 méteres távon számít a legkevésbé esélyesnek. – A szezon alapján szerintem Arianna Fontana lesz a legnagyobb ellenfelem, aki remekül korizik a fontos versenyeken."

Suzanne Schulting az összetett címvédője Forrás: AFP/Vincent Jannink

A holland csapat egy országos bajnokság után érkezik, mint Schulting elmondta, számukra nagyon fontos az Eb, ezért az edzői stáb igyekezett mindenkit csúcsformában hozni erre a hétvégére.

Az 1989-ben az akkori Szovjetunió, ma Ukrajna területén található Lvivben született Bykanov már tíz éve él és készül Hollandiában. Neki még nincs Eb-aranya, azaz az ő céljai ennyiben egyértelműbbek: "Szeretnék egy érmet nyerni valamelyik hosszabb távon, azaz 1000 vagy 1500 méteren, ami nem lesz könnyű, mert nagyon sok jó koris áll rajthoz."

Az egyetlen dolog, ami hiányzik neki a versenyekről, az a váltóban való szereplés, hiszen ő rendre egyedüliként képviseli Izraelt.

Suzanne Schulting (középen) és Vladimir Bykanov (jobbra) nem ugyanolyan célokkal érkeztek az Eb-re Forrás: Origo

Miután gyakorlatilag Hollandiában él, és csak a családját szokta meglátogatni Izraelben, felmerül a kérdés, hogy nem gondolt-e rá, hogy inkább a holland csapatban korizzon, amelyikben biztosan helye lenne a váltóban is?

"Sokszor megfordult már a fejemben, hogy mi lenne, ha... hiszen a váltók versenye a legklasszabb dolog a sportágban, és nagyon élvezem, amikor edzésen váltózunk.