Vágólapra másolva!
Debrecen, a Főnix Csarnok és a sportolók is készen állnak, hogy minden idők legszínvonalasabb, leglátványosabb rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságával kápráztassák el a szurkolókat január 24. és 26. között. Ha magyar szempontból még a legeredményesebb is lenne a sorban a debreceni esemény, az már csak a hab lenne a tortán.

Európa legjobb short trackesei 2013 után térnek vissza a hajdúsági megyeszékhelyre, és ahogy akkor, úgy ezúttal is a Főnix Csarnok ad otthont a rendezvénynek. Igaz, hét éve világbajnokságot rendeztek az impozáns létesítményben, de azóta már az Eb is kinőtte magát: idén 24 ország mintegy 140 versenyzője mutatja meg magát. Európa-bajnokságnak egyébiránt második alkalommal ad otthont Magyarország: 1998-ban Budapest volt a házigazdája a sportág második kontinensversenyének.

Az Eb-re a maximális, tízfős versenyzői csapattal már vasárnap megérkező magyar válogatottra két szempontból sem vár könnyű hétvége: egyrészt a riválisok – különösen a hollandok, az oroszok és az olaszok – is úgy készülnek, hogy hazai jégen szeretnék „elkapni" Liu Shaolinékat, másfelől pedig egy évvel ezelőtt, a dordrechti Eb-n nagyon magasra került a léc.

A tíz érmet (4-4 arany és ezüst, 2 bronz) még magyar jégen, a magyar szurkolók előtt is nehéz lesz túlszárnyalni.

Az első versenynap előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Köszönjük az ISU-nak (a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség - a szerk.) a bizalmat, hogy Debrecen a 2013-as vb után második alkalommal rendezhet világversenyt.

Mindent megtettünk a verseny sikerességért, most már minden a versenyzőkön múlik. Nem lesz könnyű dolgunk, sok a remek rivális, de biztos vagyok benne, hogy így is meg fogják tudni oldani a mieink a kihívásokat" – mondta Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere is elsőként köszönetét fejezte ki az ISU felé, majd így folytatta: "Debrecen már többször bizonyította, hogy nagyszerű rendezője és házigazdája a rangos nemzetközi versenyeknek, bízunk benne, hogy ezt ezúttal is meg fogjuk tudni erősíteni. Amit lehetett, azt kihoztuk a 2002-ben, egy torna-világbajnokságra épült multifunkciós csarnokból.

Az előkészületek összességében remekül sikerültek, biztos vagyok benne, hogy remek Európa-bajnokságot fogunk látni, és bízom benne, hogy sokszor hallhatjuk majd a magyar himnuszt." A városvezető is büszkén erősítette meg, hogy gyakorlatilag biztosan telt ház előtt futhatnak majd Európa legjobb short trackesei.

Papp László elmondta, pénteken délután az ország minden részéből érkező mintegy 500 hátrányos helyzetű gyereket látnak vendégül a szervezők.

Tron Espeli, az ISU gyorsasági ágazatért felelős alelnöke örömét fejezte ki, hogy a hasonló rangú események terén sorozatosan megbízhatóan teljesítő Debrecen lesz a házigazda.

Nagyszerű versenyek elé nézünk, hiszen számos címvédő lép jégre."

A szervezőbizottság részéről Várady Orsolya, a MOKSZ igazgatója és Becsky András ismertette a technikai részleteket.

"Befordultunk a célegyenesbe, minden rajtra készen áll, a csütörtöki hivatalos edzés után megkezdődhetnek a versenyek" – mondta Várady Orsolya, hozzátéve, hogy a versenyek mellett számos további programmal készülnek a rendezők, amivel tovább színesíthetik az Európa-bajnokságot.

Becsky András elmondta, a kétezres évek elején született meg a gondolat a Debreceni Sportcentrum részéről, hogy a város lehetőség szerint minden évben adjon otthont egy vagy több világversenynek, erősítve ezzel Debrecen sportdiplomáciai helyzetét és a város ismertségét.

"2013-ban még sportolóként ültem egy hasonló sajtókonferencián, most pedig a másik oldalról láthatok bele, hogy milyen kemény és áldozatos munkát végeznek a szervezők.

Szerintem ez a világ legizgalmasabb sportága, biztos vagyok benne, hogy mindenki élvezni fogja ezt a hétvégét" – mondta Heidum Bernadett, a korábbi Eb-bronzérmes válogatott short track versenyző, aki ezúttal az Eb egyik nagyköveteként állt a mikrofon mögé.

"Az egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen szeretett városom, Debrecen lehet a házigazda, én azonban ezúttal nem dolgozhatok bíróként. Cserébe viszont végre őszintén szurkolhatok" – mondta Kövér Balázs nemzetközi bíró, hozzátéve, bízik benne, hogy ezúttal is a fair play szelleme fog diadalmaskodni a jégen, és minél kevesebb dolguk lesz a kollégáiknak.

Mi vagyunk a legjobbak

Ami a magyar esélyeket illeti: a férfiak mezőnyében, ahogy azt Csang Csing Lina, a válogatott kínai vezetőedzője az indulás napján az Origónak nyilatkozva mondta, egyértelműen a mieink a legerősebbek, a legjobbak. Még úgyis, tesszük hozzá, hogy a phjongcshangi olimpiai bajnok váltóból már csak a Liu testvérek lesznek a jégen, az olimpiai ezüstérmes Krueger John-Henry pedig még nincs tökéletes állapotban az októberi országos bajnokságon elszenvedett sérülése után.

Liu Shaolin Sándort ezúttal is a mezőny elején kell majd keresnünk Forrás: NurPhoto/Hristo Rusev/NurPhoto/Hristo Rusev

A dordrechti Eb-n minden távon érmet nyerő (500 és 1000 méteren, ezüst-, 1500 méteren, összetettben és a váltóval aranyérmes) Liu Shaolin Sándor most is remek formában van, gyakorlatilag már megnyerte a világkupa-sorozatot 500 méteren. Öccse Liu Shaoang ugyan hátproblémákkal küzdött,

de a vk-sorozatban már ő is nyert négy érmet

(egy-egy arany és ezüst mellett két bronzot), míg a váltónk egy arany- és egy ezüstéremmel zárta az eddigi négy állomást. A montreali győzelem alkalmával a Liu fivérek mellett Krueger Cole és Burján Csaba, míg a kínai ezüstérmet Liu, Liu, Krueger, Oláh Bence összeállításban szerezte meg a csapat.

"Szerdán még valóban volt egy kis gond a jéggel, de ez is ennek a sportnak az egyik szépsége. A rendezők mára szerencsére mindent megoldottak" – erősítette meg Jászapáti Petra szavait Liu Shaolin Sándor.

Nagyon reméljük, hogy ez valóban minden idők legsikeresebb Eb-je lesz, mi mindent meg fogunk tenni ezért" – szögezte le határozottan Liu Shaolin, aki szerint vannak ugyan nagyon jó versenyzők a mezőnyben, de a legnagyobb ellenfele ettől még éppen az öccse, Liu Shaoang lesz.

A szakvezetés a női csapatunktól is éremben testet öltő meglepetést vár, ami nem tűnik kincstári optimizmusnak. Jászapáti Petra rögtön egy 500 méteres bronzéremmel nyitotta a vk-sorozatot Salt Lake Cityben, és 1500 méteren is volt egy negyedik helyen Nagojában, de Lockett Deannának és Sziliczei-Német Rebekának is volt döntős futása.

Jászapáti Petra már az idei szezonban is megmutatta, hogy ott van a legjobbak között Forrás: AFP/Mladen Antonov

Az előző Eb-n 1500 méteren bronzérmes Bácskai Sára Luca pedig, elmondása szerint, versenyről versenyre került egyre jobb formába, és a váltó is kezd összecsiszolódni. Az alig 22 éves átlagéletkorú csapatot nem véletlenül nevezte Kósa Lajos a jövő csapatának.

"A négy világkupán sajnos nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerettük volna, de

– mondta Jászapáti Petra, akit egyáltalán nem érdekel, hogy 500 méteren, a legjobb távján olimpiai és világbajnokokkal kell megküzdenie.

"Minden versenyző egy individuum, a versenyek előtt már nem szoktuk túlbonyolítani a dolgot, hiszen a versenyzőink többsége már nagyon tapasztalt, akiknek minden helyzetre megvan a megoldásuk. A futamok előtt inkább már csak az önbizalmukat erősítjük" – árult el egy szakmai titkot az öltözőkből Bánhidi Ákos a válogatott edzője és menedzsere.

Azonban nem győzzük hangsúlyozni: a short track a meglepetések versenye! Nemcsak a jég csúszik még a legjobbak alatt is, de a test-test elleni csatákban gyakoriak a bukások, valamint a bírói ítéletek, legyen szó kizárásról, vagy éppen továbbjuttatásról. A sportolók ehhez már hozzászoktak, a közönségnek azonban minden versenyen kell néhány futam, amíg azonosulni tud a döntésekkel.

A magyar csapat:
Nők: Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka Férfiak: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole, Varnyú Alex, Krueger John-Henry
vastaggal szedve az egyéni indulók

Az Európa-bajnokság programja:
Január 24., péntek, 10 órától
Negyeddöntők, előfutamok és futamok az egyéni távokon, azaz 500, 1000 és 1500 méteren, váltó negyeddöntők (nők 3000, férfiak 5000 méter)
Január 25., szombat
10.45 helyosztók 500 és 1500 méteren
13.25 megnyitó
14.02 elődöntők és döntők 500 és 1500 méteren, váltó elődöntők
Január 26., vasárnap
11.15 helyosztók 1000 méteren, váltó B döntők
14.02 negyeddöntők, elődöntők, döntők 1000 méteren, szuperdöntő (3000 méter), váltó döntők

A jegyek szinte már kivétel nélkül elkeltek, a hétvége döntőire gyakorlatilag már nem is lehet belépőt kapni.