90 napra felfüggesztették a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnökét

Aján Tamás
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke
Vágólapra másolva!
90 napra felfüggesztették Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnökét. Aján helyét áprilisig az amerikai Ursula Papandrea veszi át, aki a női bizottság és az amerikai szövetség elnöke is egyben.

A "Titkos dopping - az emelők ura" című filmben az ARD dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, emellett korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat Aján Tamás IWF-elnök ellen.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vezetője vasárnapi nyilatkozatában az IWF felfüggesztését javasolta.

Ahogy arról a Nemzeti Sport is beszámolt, szerdára Dohába összehívták az IWF vezető testülete, a végrehajtó bizottság ülését, amelynek 21 tagja - képletesen fogalmazva - az ARD által ledobott bomba nyomán keletkezett kráter szélén tanácskozott, hogy a lehető legpontosabban tisztázza a kialakult helyzetet, immár sokadszor számba vegye a sportág lehetséges jövőjét, és akár már most fajsúlyos döntéseket hozzon.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke Forrás: AFP/Goh Chai Hin

A közelgő csúcs előtt egyre több találgatás látott napvilágot, sokan a nyilvánosság előtt is beszéltek várakozásaikról. A legbátrabbak Aján Tamás azonnal lemond(at)ására is esélyt láttak, és egy ideiglenes elnök szerepvállalását vetítették előre. Ami biztos, a végrehajtó testület több tagja immár egyértelműen reformokat szeretne, egyikük, az orosz szövetség elnöke, Makszim Agapitov úgy fogalmazott, hogy etikai okokból kell Ajánnak távoznia, a változtatást pedig a vezetőségnél kell elkezdeni.

Az insidethegames.biz oldalon szerda este közzétett cikkében arról számolt be, hogy a 81 éves sportvezetőt 90 napra felfüggesztették.

A hátralépésre kényszerített magyar sportdiplomata ellentmondás nélkül elfogadta a döntést, amely lehetővé teszi, hogy a végrehajtó bizottság és a kulcsfigurává előlépő Papandrea alaposan kivizsgáltathassa az ARD filmjében megfogalmazott vádakat, egyúttal előkészítse a strukturális reformokat.

Az IWF későbbre ígért közleményt. Forrás: NSO