Hosszú Katinka az év női sportolója, beérte Egerszegi Krisztinát

Év sportolója gálaest, Nemzeti Színház, Hosszú Katinka
Hosszú Katinka férjével ellentétben nem vitte túlzásba a köszönőbeszédet
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színházban csütörtök este rendezett M4 Sport-Az Év sportolója 2019 gálán kihirdették a Magyar Sportújságírók Szövetsége által (MSÚSZ) 62. alkalommal kiírt szavazásának győzteseit. Az év sportolónője Hosszú Katinka lett, míg a férfiaknál a szintén úszó Milkák Kristóf végzett az élen, aki világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón a kvangdzsui vizes vb-n. Az egyéni sportok csapatversenyében a vb-címvédő teniszpáros, Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic végzett az élen. Az év csapata a Ferencváros BL-győztes vízilabda-csapata lett, míg a legjobb edzőnek a zöld-fehéreket vezető Varga Zsoltot választották. Az év legjobb focistája az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter lett, míg a szezon legszebb gólját a Puskás-díjas Zsóri Dániel lőtte. A parasportolóknál Ekler Luca és Kiss Péter Pál lettek 2019 legjobbjai.

Az Ismerős Arcok együttes Nélküled című dalával indult a gála, amely megadta az alaphangot, ezt próbálta fokozni Kollányi Zsuzsi az Álomhajóval, az Animal Cannibals pedig egy slágeregyveleggel.

Ezt követően Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke mondott beszédet, majd kezdetét vette a gálaest legizgalmasabb része.

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője a Vasas úszóit felkészítő Szabó Álmos lett. Az év női futballistájának járó díját a Wolfsburg támadója, Jakabfi Zsanett kapta, aki bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett Németországban.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic nyerte a sencseni tenisz világbajnokság páros versenyét Forrás: MTI/EPA/Alex Plavevski

Az egyéni sportok csapatversenyében a vb-címvédő teniszpáros, Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic végzett az élen. A magyar és a francia teniszező győzött Párizsban a Roland Garroson, Sencsenben megnyerték a WTA-világbajnokságot, Melbourne-ben döntősök voltak az Australian Openen, a WTA 2019 legjobb párosának választotta őket.

Babos Tímea és párostársa nem lehettek ott a gálán, ugyanis Melbourne-ben érdekeltek, de a magyar klasszis videóüzenetben köszönetet mondott.

Az év fogyatékos férfi sportolója parakajakos Kiss Péter Pál lett, aki 16 évesen világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Ő szerezte a magyar csapat első aranyérmét a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Kiss Péter Pál fantasztikusan versenyzett a szegedi kajak-kenu vb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év legszebb gólja kihirdetésénél nem volt meglepetés, hiszen az exdebreceni Zsóri Dániel a FIFA-gálán első magyarként már megnyerte a Puskás-díjat, így az lett volna a szenzáció, ha a Fradinak lett ollózós gólja nem végez az első helyen.

Az év edzője díjat Varga Zsolt, a Ferencváros vízilabdacsapatának edzője nyerte, aki csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját és a magyar bajnokságot is.

"Volt egy olyan pillanat a karrierem elején, amikor abba akartam hagyni. De egy mentorom, aki jó barátom is, azt mondta, egyszerűsítsem a dolgokat főleg a játékosok felé, a taktikát. Ez jó pár évvel ezelőtt történt, mára pedig addig jutottam, hogy

Gratulálok Danyi Gábornak és Selmeci Attilának, valamint köszönöm klubomnak, a Ferencvárosnak a segítséget, a csapatomnak pedig azt, hogy amikor edzeni kellett, akkor edzettek, ha játszani, akkor játszottak, ha nyerni, akkor nyertek."

Varga Zsoltnak és a Fradinak parádés volt az előző szezonja Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2019-es év női fogyatékos sportolója Ekler Luca paraatléta lett, aki távolugrásban világbajnoki aranyat, 100 és 200 méteres síkfutásban pedig saját kategóriájában világbajnoki ezüstérmet nyert.

A Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját dr. Mezey György kapta, aki pályafutása során kétszer nyert magyar bajnoki címet, valamint 1986-ban ő vezette ki legutóbb világbajnokságra a magyar válogatottat.

"Hittel teli, büszke futballedzőként veszem át a díjat, amit megköszönök mindenkinek, aki hozzásegített. Mindenek előtt családomnak, volt játékosaimnak, edzőkollégáimnak, társaimnak, segédeimnek. Nehéz szavakat találni ilyenkor, megköszönni mindent, amit ebben a sportágban átéltem. Hittel teli emberként tettem a dolgomat, és ez segített a céljaim elérésében. Minden, amit kaptam ettől a sportágtól, egyedi eset, az én esetem. Ennek a sportnak egyedülálló történelme van, éppen ezért nagy jövője is.

- köszönte meg a legendás szakember.

Dr. Mezey György 2011-ben bajnoki címet nyert a Videotonnal Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év fogyatékos csapata díját a férfi speciális kosárlabda-válogatott kapta, amely nyári világjátékokon fantasztikus győzelmet aratott, minden mérkőzését uralva.

Az év férfi labdarúgója Gulácsi Péter lett, aki a 2018/19-es szezonban a Bundesliga legjobb játékosa lett. A magyar válogatott kapusa megvédte a címét, mert tavaly is ő végzett az első helyen.

Rajtuk kívül edzőimnek, csapattársaimnak, a mental coach-omnak, és még sorolhatnám, de sajnos nincs annyi idő. A megtiszteltetés mellett felelősséggel is jár a díj, én pedig 2020-ban is szeretném a magyar labdarúgást a pályán és azon kívül is megfelelően képviselni, valamint kijutni az Európa-bajnokságra" - mondta a magyar válogatott kapusa.

Idén is Gulácsi Péter lett az év focistája Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év csapata az FTC-Telekom vízilabda-csapata lett, amely megnyerte a magyar bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és az Európai Szuperkupát is

„Hat-hét éve a Fradi vízilabda-szakosztálya a kiesés ellen küzdött, most meg itt vagyunk a csúcson. Mondhatni, két éve veretlenek vagyunk. Köszönöm a közös munkát a klubnak, és azt is, hogy hisznek bennünk. Nemcsak a Ferencvárosnak, hanem az egész magyar vízilabdának játékosokat nevelünk. Bízom benne, hogy nem utoljára álltunk itt" - mondta Madaras Norbert, a FTC-Telekom Waterpolo csapatának szakosztályvezetője.

Hosszú Katinka visszahódította a díjat Kozák Danutától Forrás: KMSP/STEPHANE KEMPINAIRE / KMSP/Stephane Kempinaire

Következett a 2019-es év legjobb női sportolója, aki ezúttal is, immáron hetedszer az úszóklasszis, Hosszú Katinka lett, ezzel a számmal pedig beérte Egerszegi Krisztinát. Hosszú tavaly a kvangdzsui vizes világbajnokságon két aranyérmet nyert.

„Üdvözlök mindenki Kínából. Ha ez a videó lejátszásra kerül, az azt jelenti, hogy én nyertem a díjat. Köszönöm a családomnak és az Iron-csapat segítségét. A sportolóknak sérülésmentes olimpiai felkészülést kívánok. Hajrá, magyarok!" – üzenete videón keresztül Hosszú Katinka, aki jelen pillanatban Kínában versenyez.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének közös életműdíját a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamás kapta. A díjat Deutsch Tamás, az MTK elnöke, és Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke adta át.

BWichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus, miután átvette a Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját az Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gála végére maradt az év férfi sportolójának díja, akinek minden idők egyik legnagyobb sportolója, a legendás amerikai úszó, Mark Spitz adta át a trófeát. Az győztes pedig nem is lehetett más, mint a kvangdzsui vizes világbajnokságon 200 méter pillangón győztes, Michael Phelps cápadresszes világcsúcsát bődületes idővel megdöntő Milák Kristóf.

- köszönte meg a kiváló úszó.

Milák Kristóf világ- és Európa-bajnok, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó, miután átvette az év férfi sportolójának járó díjat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az év férfi sportolója:
Milák Kristóf (úszó)

Az év női sportolója:
Hosszú Katinka (úszó)

Az év csapata hagyományos csapatsportokban:
FTC férfi vízilabdacsapata

Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (női teniszpáros)

Az év edzője:
Varga Zsolt (az FTC férfi vízilabdacsapata)

Az év férfi labdarúgója:
Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Az év női labdarúgója:
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Az év gólja:
Zsóri Dániel (Debreceni VSC) Ferencváros elleni találata

MLSZ-életműdíj:
Mezey György

MSÚSZ-MOB-életműdíj:
Wichmann Tamás (kenus)

Az év fogyatékos férfi sportolója:
Kiss Péter Pál (parakajakos)

Az év fogyatékos női sportolója:
Ekler Luca (paraatléta)

Az év fogyatékos csapata:
férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
Szabó Álmos (úszás)