Kipruto megdöntötte a 10 km-es világrekordot a valenciai futóversenyen

athletics Horizontal
Kenya's Rhonex Kipruto celebrates finishing third in the Men's 10,000m final at the 2019 IAAF Athletics World Championships at the Khalifa International stadium in Doha on October 6, 2019. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A 10 ezer méteren világbajnoki bronzérmes futó a szervezők tájékoztatása szerint féltávnál 13:18 percnél járt, míg a második felét ennél is gyorsabban (13:06 p) teljesítette. A 20 éves Kipruto 14 másodperccel javította meg az ugandai Joshua Cheptegei hat héttel ezelőtt, ugyancsak Valenciában elért rekordját.

A férfiaknál a második helyen a szintén kenyai Benard Kimeli (27:12 p), míg a harmadikon új Európa-csúccsal a svájci Julien Wanders (27:13 p) zárt. A nőknél a kenyai Sheila Chepkirui győzött 29:46 perccel, bár az első jelentések szerint 29:42-vel zárt, ami ugyancsak rekord lett volna. Így viszont be kell érnie a második helyezéssel a kenyai Joyciline Jepkosgei mögött, aki három évvel ezelőtt Prágában állította fel a csúcsot. A második helyen holtversenyben ért célba a győztes két honfitársa, Rosemary Wanjiru és Norah Jeruto (29:51 p), akik ezzel az időeredménnyel az örökrangsor harmadik helyét foglalják el. A valenciai viadalon először fordult elő, hogy 10 km-es utcai futóversenyen a nőknél három futó is 30 perc alatt ért célba.