Vágólapra másolva!
Igazságtalan támadásnak érzi Aján Tamás a német közszolgálati televízió, az ARD dokumentumfilmjét, amely a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét több millió dolláros sikkasztással, korrupcióval, illetve doppingolások elfedésével gyanúsítja.

A Blikk beszélt az IWF-et húsz éve irányító magyar sportvezetővel, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt akarja tisztázni magát.

Okirat hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás – többek között ezekkel gyanúsítják a németek Ajánt,

aki a tévések szerint felelős abban, hogy 5,5 millió dollár (1,6 milliárd forint) eltűnt nyomtalanul a nemzetközi szövetség számlájáról. Az ARD a birtokába került dokumentumok alapján azt állítja, hogy az olimpiai érmes sportolók majdnem felénél nem végeztek rendszeres doppingellenőrzéseket versenyidőszakon kívül, de ha volt is, azt a Magyar Antidopping Csoport (MACS) felügyelte, amely ilyenkor nem talált problémát. Egy moldovai csapatorvos szerint akadt ellenőr, aki pénzt fogadott el a manipulált mintákért.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Aján Tamás Forrás: AFP/Goh Chai Hin

A MACS nem sokkal a film nyilvánosságra hozatala után cáfolta az állításokat, az IWF viszont csak közleményt adott ki.

„Nem ismerem őket. Sem a bemutató előtt, sem azóta nem beszéltem velük" – mondta Aján a filmesekről, akik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség ügyeiről forgattak.

„Nagyon elkeserít. Ez igazságtalan támadás ellenem" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, meglepte-e, hogy felszólaltak benne azok, akik a 2017-es IWF-elnök-választáson a kihívói voltak, a német szövetséget vezető Christian Baumgartner és az európai szervezetet irányító olasz Antonio Urso, a következő választ adta.

„Nem lepett meg, hogy

akik egy tíz éve hivatalosan lezárt ügyet próbálnak felmelegíteni, s ezzel igyekeznek ártani nekem. Elsősorban Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői előtt reagálok majd a felhozott vádakra."

Magyarok is ellenőriztek Houstonban

Az ARD a Magyar Antidopping Csoportot is gyanúba keverte, azt állítva, hogy a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) által elrendelt doppingtesztek többségét korábban a MACS végezte. Márpedig a film azt sugallja, a 2015-ös houstoni világbajnokságon amiatt mutattak ki rekordszámú doppingesetet, mert az eseményen a magyar helyett egyesült államokbeli doppingellenőrök végezték az ellenőrzéseket. A német közszolgálati televízió friss cikkében ezt egy megbízási szerződéssel és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisával támasztja alá, amely szerint az összes mintával az amerikaiak dolgoztak.

Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője a lapnak elmondta, bár a WADA adatbázisában jellemzően csak a munkálatokat koordináló vezető szervezetet tüntetik fel,

két hazai ellenőr is részt vett a vb-n – ezt szerződés igazolja –,

és segédkezett a vizsgálatok előkészítésében a kijelöléstől a mintavételig.