Vágólapra másolva!
Szegény családban nőtt fel, és nem túl acélos testalkata miatt sokszor bántották az iskolában. Ha nem lett volna tehetséges a bunyóban, valószínűleg ma is vízvezeték-szerelőként élne és dolgozna Dublinban. Élete első vereségét mindössze a harmadik profi mérkőzésén szenvedte el, ami annyira megviselte, hogy csaknem befejezte pályafutását. Szülei és edzője unszolására tovább folytatta a harcot, és olyan magasságokba repítette az MMA világát, mint Muhammad Ali a profi bokszét. Conor McGregor 2018 októbere és egy rövid visszavonulás után ismét főmérkőzést vív a világ legnagyobb ketrecharcszervezetében, ráadásul ezúttal egy igazi cowboy ellen mutathatja meg, mit tud.

Az UFC az idei év első nagy, számozott gáláját január 18-án rendezi Las Vegasban. Általában az ilyen kiemelt eseményeken egy-egy regnáló bajnok próbálja megvédeni a címét az aktuális kihívója ellen. Most azonban más a helyzet, az est fénypontjaként nem egy címért csapnak össze a felek, de így sem lesz oka a nézőknek a panaszra. Dana White, a szervezet elnöke mindig ügyesen keveri a kártyát, ha pénzcsinálásról van szó, és azt kell mondjuk, hogy a 2020-as esztendő harmadik hétvégéjét rögtön egy ásszal indítja.

Az UFC 246-on a fő mérkőzést a sportágat alapjaiban megrengető Conor McGregor vívja a szervezetnél több rekordot is tartó élő legendával, Donald „Cowboy" Cerronéval.

Mielőtt közelebbről is szemügyre vennénk a résztvevőket, jöjjön néhány beszédes adat arról, hogy mit is jelent a rajongóknak ez a találkozó. A Las Vegas-i T-Mobile Aréna igazi szentély a kevert harcművészek számára, 20 000 fős befogadóképességével a komplexum a legnagyobb események színhelye. A McGregor – Cerrone páros fémjelezte gálára néhány nap alatt eladták a jegyek döntő többségét, pedig az árak még ottani viszonylatban is borsosak voltak.

A legolcsóbb jegyek 270 dollárba kerültek, de 2,4 millió forintért is lehetett belépőt vásárolni.

Aki nem Vegasban, hanem a képernyők előtt szeretné élőben követni az eseményeket, annak is emelt díjat, 64,99 dollárt kell fizetni az ESPN+ szolgáltatónak.

UFC 246 fő attrakciója Forrás: UFC

Conor McGregor

Írország fővárosában, Dublinban született napjaink szupersztárja 1988 júliusában. Akarata ellenére már korán megismerkedett a bunyóval, az általános iskolában gyakran bántották a nála nagyobb gyerekek.

Elmondása szerint már ekkor elemezte a konfliktusokat, hogy legközelebb, hasonló helyzetben mit kellene máshogy vagy éppen ugyanúgy csinálni a siker érdekében. Ezek az élmények olyan mély nyomot hagytak benne, hogy felnőttként különböző oktatási intézményekben beszédeket tart az iskolán belüli bántalmazásokról, a saját tapasztalatairól a jövő generációjának.

12 évesen jött el a pillanat, hogy elkezdjen küzdősportokkal foglalkozni, mellette pedig a labdarúgásban is kipróbálta magát. Hamar kiderült, hogy tehetséges a fiatal harcos, ökölvívásban ifjúsági országos bajnoki címet is szerzett. 2008-ban csatlakozott egy helyi kisebb klubhoz, amelyet John Kavanagh vezetett. A mester és tanítvány hamar egymásra talált, Kavanagh filozófiája is hasonló volt Conoréhoz. A „Győzz vagy tanulj!" módszer lényegében ugyanazt az elvet vallja, amit a fiatal ír már jó korán elsajátított.

Tanítvány és mester (Conor McGregor és John Kavanagh) Forrás: Esther Lin, MMA Fighting

19 évesen már Európa egyik legjobb ketrecharcszervezeténél, a Cage Warriors-nál lépett oktagonba, ahol első két összecsapását TKO-val hozta. A gyorsan jött sikerek után hamar, már a harmadik meccsén belefutott egy vereségbe (feladásra kényszerítette ellenfele), ami minden szempontból a padlóra küldte.

Megkérdőjelezte az eddig elért eredményeit, otthagyta az edzéseket, és egy dublini bandához csapódva nagyon úgy nézett ki, hogy olyan útra lép, amelynek nem lehet jó vége.

Ez volt az a pillanat, amikor a szülők utolsó reménysugárként felkeresték Kavanagh mestert, hogy segítsen jobb belátásra bírni a fiukat. Ez végül segített, és az ifjú harcos decemberben ismét visszatalált a győzelem útjára, ráadásul újra egy TKO-val.

A látványos bunyókkal már némi pénzt is lehetett keresni, de az is előfordult, hogy a néhány ezer eurós díjak lefolytak Conor torkán még a meccse utáni éjszakán a szállodában.

Egyszer Kavanagh edzőnek kellett a saját fizetéséből kiegészíteni a számlát, amit egy görbe este után a tanítványa hagyott maga után.

Becsületére legyen mondva, az ír fenegyerek később visszafizette az adósságot, pedig ekkortájt a vízvezeték-szerelő szakma kitanulása mellett rendszeresen állami segélyekből élt.

2012-ben aztán elhódította a Cage Warriors pehelysúlyú világbajnoki övét, és év végén esélyt kapott a szervezettől, hogy két súlycsoportban is felülhessen a trónra.

Ehhez a szlovákiai magyar harcost, Buchinger Ivánt kellett legyűrnie. Ez már az első menetben sikerült neki, így a könnyűsúlyú vb-öv is a derekára került.

Ez volt az a pillanat, amikor az UFC első embere, Dana White úgy döntött, kell neki Conor. 2013-ban, mindössze második ír harcosként (az első Conor edzőtársa, Tom Egan volt) leszerződtette a szervezethez. A 24 éves harcos nemzeti zászlóval a hátán, országának zenei világából merített dalra vonult be az első meccsére. Hogy mennyire büszke volt már akkor származására, azt jól szemlélteti egy nyilatkozata, amelyben elmondta, hogy nemcsak magának akar az UFC-ben sikereket, hanem a többi csapattársának is. Illetve ekkor hangzott el:

„Ha egyikőnk harcba megy, mindannyian harcba megyünk"

mondata is. A későbbi gálák során be is bizonyosodott, hogy az ír szurkolótábor a világ bármely pontjára képes elutazni, ott nagy tömegben megjelenni, ha hazájuk versenyzőjéről van szó.

Conor McGregor olyat adott az UFC-nek és az MMA világának, amilyet előtte csak Muhammad Ali tudott mutatni a profi bokszban.

Félelmetesen szókimondó stílusával, nagy szájával már a mérkőzések előtt „belemászott" az ellenfelek fejébe. Akárcsak minden idők legnagyobb ökölvívója, ő is azzal bosszantotta fel a legjobban a riválisokat, hogy előre megmondta, melyik menetben fog velük végezni (ebben egyébként hasonlóan ügyes volt, mint a nagy előd).

Lehetett szó TV-s szereplésekről, hivatalos sajtótájékoztatókról, mindig előhúzott valamilyen váratlan dolgot, amivel általában egyszerre szórakoztatta és meghökkentette a nagyérdeműt.

Persze attól, hogy valaki jól csinálja a cirkuszt, még nem lesz kiemelkedő alakja a saját sportágának. Conor ebben is tudott újat mutatni,

a szervezet történetében először neki sikerült egyszerre két súlycsoportban is bajnoknak lenni (itt is pehely- és könnyűsúlyban).

Ráadásul a pehelykategória addig abszolút királyát, a majd 10 éve veretlen José Aldót címmeccsen rekordnak számító, 13 másodperc alatt ütötte ki. Teljes MMA-karrierje alatt mindössze négyszer kapott ki, 21 győzelméből pedig csak kettőt hagyott a pontozóbírókra, a többit idő előtt megoldotta ő maga.

Egyedi stílusa és eredményes bunyója Dana Whitéknak is sokat hozott már a konyhára.

Az UFC PPV (kattintás alapú, fizetős szolgáltatás) gáláin mindig tarol, minden idők hat legnézettebb eseményéből ötöt az ő nevével adtak el.

Ebből is látszik, hogy legyen bármennyire is balhés az ír, egyértelműen ő a szervezet aranytojást tojó tyúkja.

Conor McGregor a parádés küzdelmek és híres sajtótájékoztatók mellett mostanában inkább már csak a kihágásaival veteti észre magát. A 31 éves fenegyerek 2018 októberében lépett legutóbb ketrecbe, és egy, végül botrányba fulladt mérkőzésen hátsó fojtásos vereséget szenvedett a könnyűsúly jelenleg is vitathatatlan és veretlen orosz királyától, Khabib Nurmagomedovtól.

Kettejük viszonya elég csúnyán elfajult a meccs előtti egymásnak való üzengetések miatt, és végül egy összecsapás utáni össznépi verekedésben csúcsosodott ki a sztori.

2019-ben aztán még az előbbi botrányát is tudta fokozni, márciusban egy őt fényképező rajongó telefonját törte össze, áprilisban egy kocsmában egy idősebb urat vágott szájba, mert az nem volt hajlandó inni Conor saját márkás italából, amire meg akarta hívni.

Később pedig egy fiatal, 20 év körüli nő azzal vádolta meg az egykori két súlycsoportos bajnokot, hogy Dublinban egy parkoló autóban erőszakoskodott vele.

Ehhez még jött a tavaszi bejelentés, hogy ennyi volt, visszavonul, de fél évvel később mégis meggondolta magát, január 18-án pedig ismét ketrecbe lép.

Donald Cerrone

Az UFC 246 legnagyobb attrakciójának másik kiválósága a 36 évesen is pokoli veszélyes Donald „Cowboy" Cerrone lesz.

A ketrecharc világában szinte egyedülálló, hogy már 50 profi mérkőzés van a háta mögött.

Ebből 33-at pedig a világ élvonalát képviselő UFC-ben vívott meg, amivel egy nagyon elit társaság tagja lett, konkrétan csak ő és James Miller (szintén aktív UFC-s) tudnak ennyi harcot felmutatni.

A 33-as szám már csak azért is fantasztikus, mert 2011 júniusában csatlakozott Dana White csapatához, így idáig évente átlagosan négyszer is megmutatta magát (az átlag három az UFC-ben).

Több rekordot is tart Cerrone, 23 győzelmével az ő kezét emelték fel a legtöbbször a promóciónál a magasba.

Az előbbiek tükrében egyáltalán nem meglepő módon ő nyerte a legtöbb bónuszt is az UFC-ben. Hatszor kapta meg az este legjobb bunyójáért járó pénzdíjat, hétszer a legjobb teljesítményt ő nyújtotta az adott gálán, háromszor az este kiütése elismerés landolt nála, plusz kétszer a legszebb kopogtatás trófeát is begyűjtötte az eddig sem túl rövid pályája során.

Most már csak az a kérdés, mi fog történni január 18-án Las Vegasban.

Ami teljessé teszi a képet Cerrone tudásáról, az a szervezetnél tartott legtöbb idő előtti befejezés rekordja, szám szerint 16, és a legtöbb leütés, valamint a legtöbb lábbal szerzett „kivégzés" kategóriákban is az ő neve virít az aranyoldalakon.

A rajongók által csak „Cowboy"-nak hívott versenyző, akárcsak januári riválisa, igazi egyéniség. Becenevét a hétköznapjaiból hozta, egy új-mexikói farmon él, lóháton járja a vidéket, állatokat tart, és jól bánik a fegyverrel, egy igazi vadnyugati figura.

Az új év harmadik szombatján igazi csemegét láthat minden küzdősportkedvelő az UFC 246 fő mérkőzésén. A meccset váltósúlyban rendezik, ami azért érdekes, mert Conor McGregor testalkatából adódóan is (175 cm magas) inkább a pehely- és könnyűsúly harcosa, most pedig 65-70 kg helyett 77 kg-ban kell bizonyítania. Erre korábban csak kétszer volt példa, mindkét alkalommal Nate Diazzal harcolt ebben a kategóriában. Az első meccsükön Diaz lefojtotta az írt, a visszavágón pedig egy óriási bunyót követően Conor nyert pontozással.

Január 18-án két olyan ikon csap össze az oktagonban, akikre egyaránt jellemzőek a korai befejezések és a váratlan megoldások.

Hogy ki nyeri kettejük csatáját, az korántsem lefutott kérdés. Egy biztos, mi nézők járhatunk a legjobban azzal, hogy nem hagyjuk ki az év első nagy UFC gáláját.