Aján Tamás korrupciós botrányáról mélyen hallgat az IWF

81973107 Horizontal DOCUMENTATION-SELECTION SUMMER OLYMPIC GAMES MAN HIGH ANGLE WEIGHTLIFTING JOY SHOUTING LOGO
Dmitriy Klokov of Russia reacts after successful lift in the men's 105 kg weightlifting event during the 2008 Beijing Olympic Games in Beijing on August 18, 2008. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha valaki hétfőn kora délután csak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) weboldaláról szeretne tájékozódni a hétfő hajnalban kirobbant korrupciós botránnyal kapcsolatban, igencsak bajban lenne. Az IWF és a NOB honlapját elnézve azt mondhatjuk: nincs itt semmi látnivaló. Frissítve: a NOB azóta reagált: az IWF tisztázza magát; gyanúba keveredett sportoló pedig ne mehessen az olimpiára!

A német közszolgálati televízió, az ARD vasárnap este robbantotta ki azt a botrányt, amelynek főszereplője a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Aján Tamás. A 2000 óta elnökként hivatalban lévő sportvezetőt több millió dollár elsikkasztásával vádolták meg a németek egy 45 perces dokumentumfilmben.

Elképesztően súlyos korrupciós vádak Aján Tamás ellen

A német ARD televízió a Titkos dopping - a súlyemelők ura című dokumentumfilmjében tárja fel bizonyítékait, amelyek arról árulkodnak, hogy az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) korrupt módon működött, titkos számlát vezetett, eltussolta a doppingolást. Erről hétfő hajnalban írt a Nemzeti Sport.

Hétfőn kora délután néztük meg az IWF honlapját, hogyan foglalkoznak ezzel a számukra rendkívül kínos üggyel. Meglepő vagy sem, sehogy.

Íme az IWF honlapjának nyitóoldala 2020. január 6-án délután Forrás: Origo

A legfrissebb, hétfőn kitett hír szerint az idei Masters súlyemelő-világbajnokságot az Egyesült Államokban, Orlandóban rendezik meg 2020-ban. Ez a hír tehát január 6-i keltezéssel jelent meg. Azaz hétfőn került fel a honlapra. Ezt persze már korábban megírhatták és időzíthették is, de az mindenestre furcsa, hogy a fő helyen 6 nappal újév után is az szerepel, hogy az IWF budapesti irodája 2019. december 24. és 2020. január 6. között zárva van.

Azaz a titkárságon a hétfői az első munkanap. Délután 13.15-ig mégsem távolította el senki a "zárva vagyunk" feliratot a főoldalról, arról nem is beszélve, hogy az egész sportágat megrázó botrányról egy szó sem esik ezen a felületen.

Nézzük most az IWF közösségi média platformjait.

Facebook: egy betű sincs az eseményekről.

AZ IWF Facebook-oldala sem ír semmit sem Forrás: Origo

Twitter: Itt még érdekesebb a helyzet, mert 2019. december 11. óta senki sem frissítette az oldalt.

Az IWF Twitter-oldalán 2019. december 11. óta egyetlen bejegyzés sem szerepel Forrás: Origo

Máshol azért nem ennyire szemérmesek. Az olimpiai sportágak életével foglalkozó honlapon, az Isnidethegames-en már vasárnap este hírt adtak a botrányról.

Az Insidethegames oldalán már vasárnap fent volt a botrány híre Forrás: Origo

Ezek után ellátogattunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapjára. A legfrissebb híreket felvonultató oldalon szintén egyetlen betű sincs a botrányról. Ide kattintva láthatja, mik a legújabb hírek az IOC honlapján.

Frissítés:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felszólította a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), hogy tisztázza magát az ARD német közszolgálati televíziós csatorna dokumentumfilmjében elhangzott "komoly és aggasztó vádak" alól,; a doppinggyanúba keveredettek pedig ne vehessenek részt az olimpián!

A NOB közölte, a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős.

"A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben" - áll a NOB közleményében.

A világszervezet ugyanakkor visszautasította a "Titkos dopping - az emelők ura" című filmben elhangzott állítást, amely szerint a NOB is birtokában van a legtöbb olyan dokumentumnak, amelyeken a műsor alapszik.

A NOB egyúttal közölte, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Eszerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszél a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tíz thai súlyemelőt eltiltott a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született. Az érintettek 18 hónaptól 4 évig terjedő eltiltást kaptak - közölte hétfőn este az IWF.

Ismertették, hogy a 2018-as világbajnokságon levett minták eredetileg nem eredményeztek lebukást, de egy új tesztelési módszernek köszönhetően - a sportolók biológiai útlevelének elemzése alapján - utóbb több teszt is pozitív lett.

A thaiok nagyszámú doppingügye miatt az ország súlyemelői - köztük ifjúsági korúak - nem vehettek részt további versenyeken, beleértve a 2019-es világbajnokságot, amelyet Thaiföldön rendeztek. További következményként egyetlen thai versenyző sem indulhat olimpiai kvalifikációs viadalon, és az országot nem képviselheti súlyemelő a nyári tokiói olimpián sem.

További újrateszteléseknek köszönhetően egy thai emelőről, aki aranyérmet nyert a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Airesben, bebizonyosodott, hogy megszegte a doppingszabályzatot, ezért szankcionálták.

Az IWF emlékeztetett rá, hogy vasárnap a német ARD televíziós csatorna bemutatott egy visszavonult thai súlyemelőt, Rattikan Gulnoit, aki saját maga és más emelők doppingszokásairól vallott. Az eset miatt az IWF egyfelől a thai sportági szövetséghez fordult, másfelől felkérte az ARD-t, hogy "nyújtsa át a releváns anyagokat".

Az IWF szerint "az anabolikus szerek széleskörű használata Thaiföldön szervezett és szisztematikus doppingolásra utalhat, mely túlmutat a szankcionált sportolókon. Az IWF kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és az ITA-val annak a megállapítására, hogy szükséges-e szélesebb körű nyomozás az ügyben."