Vágólapra másolva!
A Professional Darts Corporation (PDC) által szervezett versenyen új királya lett a dartsosoknak, az extravagáns megjelenésű Peter Wright, aki nem mellesleg ezzel a 2020-as naptári év első világbajnoki címét is magáénak tudhatja. A vb másik hőse a sportág történetének első női győzelmét szerző Fallon Sherrock volt, akinek a nevét három mérkőzés alatt milliók tanulták meg és aki lenyűgöző teljesítményének köszönhetően minden idők legnagyobb pénzdíját tehette zsebre a női mezőnyben. Kilencnyilas leget ugyan nem láthattunk a torna 16 napja alatt, de korai csillaghullást, balhét, óriási mérkőzéseket igen, és immár 7 éve tart a „145-ös" átok a világbajnokságok történetében.

2019. december 13. és 2020. január 1. között rendezték a 2020-as PDC darts-világbajnokságot Anglia fővárosában. 96 versenyző 16 napon át lépett az Alexandra Palace több ezer fős közönsége elé, hogy az egyenes kieséses rendszerű viadal végén egy maradjon állva és ezzel az új esztendő első világbajnoka legyen.

A hatalmas presztízs mellett a megmérettetés pénzdíjazása is elképesztő volt, összesen 2,5 millió fontot (kb. 975 millió forintot) osztottak szét a résztvevők között.

Csillaghullás a világbajnokság második napján

Olyan már többször is előfordult, hogy a vb-címre is esélyes versenyzők korán elbúcsúztak a további küzdelmektől, de a mostani kiírás még ebben is tudott újat mutatni. Az első mérkőzése egyben az utolsó is volt a holland legendának, Raymond van Barneveldnek. Az ötszörös világbajnokot (4 BDO és 1 PDC cím) kiemelt figyelemmel kísérte a média és a közönség is, mert még a torna előtt bejelentette, hogy ez lesz az utolsó versenye a visszavonulása előtt, és szeretné méltó módon zárni a pályafutását.

Nos, ez nem pont úgy sikerült, ahogy tervezte és hiába volt majdnem 10 ponttal magasabb átlaga a riválisánál a mérkőzésén, a korábban postásként dolgozó ikon 3-1-es vereséget szenvedett a papíron messze esélytelenebbnek tartott amerikai Darin Youngtól.

A sokk után a helyszíni riporter próbált volna néhány szót ejteni a történtekről az 52 éves játékossal, maradjunk annyiban, hogy mérsékelt sikerrel.

A vb második kiemeltje, a 2018-as győztes és a regnáló Európa-bajnok Rob Cross az erősorrendben elfoglalt helyezése miatt csak a második körben kezdte volna meg a menetelését az újabb címe felé. Riválisa a belga Kim Huybrechts volt, akitől még sosem kapott ki tétmeccsen. Minden jel az egykori villanyszerelő győzelmére mutatott, ugyanakkor

azzal senki sem számolt, hogy Cross kezdésnek 8 leget veszített el és 11-szer hibázott a kiszállóra dobás közben.

Innen már nem volt számára visszaút és sima, 3-0-s vereséggel búcsúzott világbajnoki álmaitól.

Fallon Sherrock történelmi menetelése

Az, hogy női résztvevői is voltak a világbajnokságnak, nem volt újdonság, mert nem először fordult elő a verseny történetében. Arra viszont még sosem volt példa, hogy egy hölgy sikerrel vegyen akárcsak egy mérkőzést is a PDC által szervezett vb-n. Egyszer minden sorozat véget ér, esetünkben pedig egy igazi mesebeli szereplés is összejött Fallon Sherrocknak.

A 25 esztendős dartsos 15 évesen fogott először nyilakat a kezében és hamar kiderült, hogy nem csak hobbiszinten ért a „dobáláshoz". 2011-ben már ikertestvérével, Felíciával alkotott egy csapatot és képviselte Angliát a korosztályos Európa-bajnokságon.

A jobb kezes játékos fiatal kora ellenére sokmindent megélt már, 19 évesen szülte meg fiát, Rory-t, 22 évesen pedig súlyos veseproblémái voltak, aminek köszönhetően az arca csúnyán megdagadt. Ebben az állapotában biztosan nem segített neki az sem, hogy a közösségi médiában sokan kikezdték a megváltozott külseje miatt.

A mostani vb-n Sherrock mellett még egy hölgy indult a 96 fős mezőnyben, azonban kettejük közül csak előbbi „élte túl" az első meccsét. A fiatal anya a nyitókörben egy szoros mérkőzésen Ted Evettset búcsúztatta 3-2-es eredménnyel, amivel örökre beírta magát a darts történelemkönyvének aranylapjaiba. December 17-ét írtunk és a karácsonyi készülődés mellett az összes jelentős médium egy emberrel foglalkozott csak, a 25 éves dartsossal.

Sherrock győzelmének jelentőségét az is kiválóan tükrözi, hogy néhány nap alatt bő 70 000-rel megnőtt a Twitteren a követőinek a száma, mostanra már pedig a 90 000-ret közelíti meg.

Fallon Sherrock, az Alexandra Palace királynője Forrás: sportinglife.com

A második mérkőzésén, december 21-én egy igazi nagyágyúval, a világranglista 11. helyezett Mensur Suljoviccsal nézett farkasszemet. Az „Ally Pally" közönsége egyemberként állt Sherrock mögé a meccsen, aki a buzdítást is meghálálva egészen káprázatos játékkal és pontos kiszállókkal búcsúztatta az osztrák-szerb sportembert. Mint később kiderült, a két találkozó közti időszakban nemcsak interjúkat adott, hanem szorgalmasan gyakorolta a duplaszektorra dobásokat, hogy ne legyen problémája az egyes legek lezárásánál.

Ez újabb mérföldkő volt, első nőként sikerült megvernie egy kiemelt játékost a PDC világbajnokságon.

December 27-én a harmadik körben az egész világ által figyelemmel kísérve a vb-rangsorban a 22. helyet elfoglaló Chris Dobey ellen lépett színpadra. A csoda ezúttal elmaradt és Sherrock 4-2 arányban alulmaradt, de gyakorlatilag minden dartsot szerető ember szívébe sikerült belopnia magát.

Nem mellesleg 2010-től a mostani világbajnokság kezdetéig, azaz 10 év alatt összesen 57 758 fontot keresett kedvenc sportjával, míg a vb-n 10 nap alatt sikerült 25 000 fontot összedobálnia.

A rózsaszínű nyilakkal hódító hölgy meséje a kiesése után is folytatódik, ugyanis kiderült, hogy a World Series of Darts sorozatban is ott lesz, valamint a 2020-as Premier League (a profi darts legrangosabb versenysorozata) egyik állomásán is lehetőséget kap, hogy újra a legjobbak között bizonyítson.

Az elátkozott kiszálló

Ami Supermannek a kriptonit vagy a Bosszúálloknak Thanosz, az a PDC világbajnokságokon a 145-ös kiszálló. Valamilyen oknál fogva ezt a számot egyik versenyző sem tudta abszolválni, pedig most is próbálkoztak vele, de még az újdonsült világbajnok bicskája, illetve esetünkben nyila is beletörött a bűvös 145-be. 2012 óta nem örülhetett a nézőközönség ennek a kiszállónak, holott nem elsőéves kezdők ugrottak neki a még csak nem is a legnehezebben teljesíthető feladatnak.

Érdekes módon a három nyíllal legmagasabban teljesíthető 170-es kiszálló (tripla 20 kétszer, majd a tábla közepén az 50-es kör) tekintetében új rekord született.

Az eddigi vb-k történetében két alkalommal sikerült összesen 6-6 ilyet teljesíteni a versenyen (2016-ban és 2018-ban), a mostani kiírásban pedig a negyeddöntőkig 8 ilyet is láthatott a közönség.

Michael van Gerwen, Ryan Searle, Ben Robb, Steve Beaton, Ricky Evans, Glen Durrant, Gary Anderson és Peter Wright is megmutatta, milyen 170-ről kiszállni.

A díszes kompániából a háromszoros holland világbajnok külön említést is érdemel, neki ez volt sorozatban a hatodik világbajnoksága, amikor 170-ről képes volt „lenulláznia" magát.

A balhé

Általában a következő forgatókönyv szerint megy le egy-egy mérkőzés. Bevonulás zenére, integetés a szurkolóknak, kézfogás, majd jöhet maga a meccs, amelynek végén a vesztes gratulál a győztesnek, közönségnek hálálkodás, esetleg a találkozón használt nyilak odaadása egy rajongónak és levonulás a színpadról. Az idei világbajnokság is sokáig úgy tűnt, hogy a régi sérelmek miatti kisebb súrlódásokon kívül mást nem hoz, de aztán elérkeztünk a Wright-Price elődöntőhöz. A skót-walesi összecsapás előtt egy interjúban a korábbi rögbijátékos azt találta mondani, hogy Wright majd annak örülhet a meccsen, ha enged neki egy szettet nyerni.

Ugyan némi humorral fűszerezve hangzottak el az előbbi szavak, de a mérkőzésen hamar kiderült, hogy talán mégsem kellett volna ilyet mondani.

A nyitószettet rögtön elvitte a világranglista 7. skót, és mielőtt elmentek volna a rövid pihenőre csak odament Pricehoz, hogy egy csibészes mosoly kíséretében megveregesse a vállát és közölje, hogy elég hamar meglett az az egyetlen engedélyezett szett.

A hangulat ezután sem ment át népünnepélybe, olyannyira, hogy a végül Wright által 6-3-ra megnyert meccset követően elmaradt a szokásos kézfogás és gratuláció. A történet egészéhez hozzátartozik, hogy Price az eset után egy nappal, nyugodtan átgondolva az eseményeket közösségi oldalán kért elnézést a viselkedéséért mindenkitől és sok sikert kívánt a döntőbe jutott társainak.

A döntő

A hagyományoknak megfelelően az év első napján került sor a világbajnokság fináléjára. A döntőbe a torna toronymagas esélyese, a címvédő, rekordhalmozó Michael van Gerwen és az extravagáns külsejű Peter Wright jutott be.

A 49 éves skótnak volt miért revánsot venni a fiatal hollandon, hiszen 6 évvel korábban, 2014. januárjában az akkor 24 éves Gerwen 7-4-re verte „Snakebite"-ot a döntőben és lett minden idők legfiatalabb világbajnoka.

A várakozásoknak megfelelően rendkívül magas színvonalú mérkőzést játszottak a felek, de az izgalom ezúttal elmaradt és Wright gyakorlatilag végig vezetve és dominálva a mérkőzést 7-3-ra megverte a regnáló bajnokot. A trónfosztás több szempontból is történelmire sikerült,

első vb-címét szerezte a skót és ő lett a legidősebb „első bálozó" bajnok a PDC-nél. Gerwen minden idők második legmagasabb döntőn dobott átlagával kapott ki (102,88, ennél vesztes félként csak Gary Anderson dobott jobban a 2017-es fináléban Gerwen ellen, ahol 104,93-as átlaggal maradt alul).

A háromgyermekes családapa pont akkor ért fel a csúcsra, amikor már a visszavonulását fontolgatta. A mindig más színű hajjal, fejfestéssel és ruhával színpadra álló játékos eddig is egy üdítő jelenség volt a versenyeken, de most már bajnokként is kijár neki a plusz figyelem és a tisztelet.

Peter Wright ezzel a sikerrel bruttó 500 000 fonttal (kb. 195 millió forinttal) lett gazdagabb és a hőn áhított Sid Waddel trófeával.

A korábbi legendás darts kommentátorról elnevezett serleg igazi mestermunka, amelyet ezüstből, vörös eritreai és fekete márványból készítettek, és a 71 cm magas, 25 kg-os trófea non plusz ultrája az a 20 karátos vörös ékkő, amely a „bullseye"-t szimbolizálja.

Fantasztikus világbajnokság volt a 2020-as, igazi klasszisokkal, hatalmas csatákkal, női történelemírással és egy végtelenül szimpatikus új bajnokkal, aki képes 2-2,5 órát is mozdulatlanul egy helyben ülni, amíg a felesége kifesti az egyes mérkőzésekre. Folytatás decemberben, csak bírjuk kivárni.