Egyre többen szorgalmazzák az ATP- és a Davis-kupa egyesítését

2019 Davis Cup final Spain Madrid Rafael Nadal La Caja Magica Denis Shapovalov 2019
MADRID, SPAIN - NOVEMBER 24: Rafael Nadal of Spain celebrates after defeating Denis Shapovalov of Canada at the 2019 Davis Cup final match between Spain and Canada at La Caja Magica on November 24, 2019 in Madrid, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Denis Shapovalov kanadai teniszező az ATP Kupa és a Davis Kupa egyesítését szorgalmazza, mert szerinte nincs szükség két csapatversenyre.

"Ha lenne egy olyan esemény, amelyre azt mondhatnánk, ez a világbajnokság, az nagyszerű volna. Egy hónappal ezelőtt éppen egy ilyenen játszottunk,

Furcsa érzés, és érdekes az időzítés" – mondta szerdán Brisbane-ben a világranglista 15. helyezettje.

A megújult Davis Kupa - amelyet a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a legfontosabb eseményének tekint - novemberi, madridi döntőjében 18 ország válogatottja szerepelt, a fináléban a Shapovalov vezette kanadai csapat a házigazda spanyoloktól kapott ki.

Denis Shapovalov sokak elégedetlenségének adott hangot Forrás: AFP/Javier Soriano

A rivális ATP Kupára első alkalommal kerül sor: januárban tíz napon át 24 válogatott játszik három ausztrál városban. A 20 éves kanadai teniszező arra utalt, hogy továbbra sem egyértelmű, van-e létjogosultságuk a hasonló jellegű versenyeknek néhány hét különbséggel.

"Nagyszerű lenne, ha sikerülne megszervezni egy jelentős, egyedülálló, különleges eseményt. Remélhetőleg a szervezők találkoznak egymással, és történhet végre valami" – fogalmazott Shapovalov.

A Davis Kupa új formátumát az ITF szavazta meg 2018-ban, mivel 25 évre szóló, 3 milliárd dollár értékű partneri megállapodást kötött a Kosmos nevű, barcelonai székhelyű befektetési társasággal, amelynek tulajdonosa a labdarúgó Gerard Piqué.

Az ATP Kupa teljes nyereményalapja 15 millió dollár lesz. A Davis Kupában nagyjából 18 millió dollárt osztottak szét a döntőbe jutott csapatok között, és további 9 milliót kaptak a nemzeti szövetségek.

Novak Djokovic, az ATP játékos-tanácsának vezetője, valamint Gerard Pique is úgy fogalmazott, hogy megoldást kell találni, mert a két esemény nem létezhet együtt.