Peter Wright legyőzte a címvédőt és megnyerte a PDC darts-világbajnokságot

Darts: Team World Championship, Final Sports DARTS Team championship Dart
09 June 2019, Hamburg: Darts: Team World Championship, Semifinal: Scotland - Ireland. Peter Wright from Scotland reacts after a litter. Photo: Bodo Marks/dpa
Vágólapra másolva!
A skót Peter Wright pályafutása első PDC darts-világbajnoki címét szerezte meg, miután a 2019-es kiírás döntőjében 7-3-ra legyőzte a címvédő holland Michael van Gerwent a londoni Alexandra Palace-ban. 

A 2019-es világbajnokság utolsó, 95. mérkőzésén a 2014-es döntő ismétlődött meg, azaz a háromszoros világbajnok holland Michael van Gerwen és az akkor alulmaradó skót Peter Wright találkozott egymással. Mindkettőjüknek voltak hullámvölgyeik a vb-során, de igazán megingatni egyszer sem tudták őket a riválisok. Wrightnak egy hajszálnyival magasabb volt az átlaga a döntőig vezető úton és sokkal több 180-ast dobott (ez a stílusbeli különbségből is adódik, mert a holland szeret leváltani a triapla 20-ról), viszont MvG fele annyi szettet vesztett, mint a skót:

A döntőig vezető utat is megmutatjuk, a szakértők szerint Wrightnak volt nehezebb dolga:

Első szett (Wright-MvG 1-0)

Az első legben Wright gyorsan megdobta a döntő első 180-as körét, a kiszállót azonban csúnyán elrontotta, hiába volt három nyila dupla 20-ra, majd kettő dupla 10-re, minden dobást elhibázott, míg Van Gerwen elsőre megcsinálta a dupla 14-et.

A második legben Wright nem hibázta el a kiszállót, elsőre bevette a dupla 20-at. A harmadik legben előbb Wright (D20), majd Van Gerwen (D5) hibázott el egy kiszállót, de a skót második próbálkozásra már behúzta a leget a dupla 20-szal. A negyedikben a holland egy Bull-al szállt ki.

A döntő leget Wright 140-nel kezdte, amire Van Gerwen 180-nal válaszolt,

majd egy 170-es (maximális) kiszállóval kellett próbálkoznia, de milliméterekkel eltévesztette a Bullt, Wright pedig ezúttal nem hibázta el a dupla 20-at, és 3-2-re megnyerte az első szettet (1-0).

Második szett (Wright-MvG 2-0)

Wright megint megdobta a 180-at az első legben, de nem tudta kihasználni, hogy Van Gerwen kétszer is elhibázott egy kiszállót, mert megint kifogott rajta a D20. A második legben a holland hibázott többet, így a tarajos skót behúzta a leget, a következőt pedig újra 180-nal indította, és meg is brékelte MvG-t, aki a következő legben ugyan szintén dobott egy 180-t, Wright viszont nem ijedt meg, remekül kerekített le 40-re, és ezúttal elsőre "kilőtte" a mumus dupla 20-at. 3-1-re nyerve a szettet, már 2-0-ra vezetett.

Harmadik szett (Wright-MvG 2-1)

Ezúttal Van Gerwen indított 180-nal, és egy 13 nyilas leggel azonnal elvette a leget a skóttól. A következő legben a holland megint szórta a triplákat, majd egy 11 nyilas parádé végén elsőre bevágta a dupla 16-ot, és pillanatok alatt 105 fölé tornázta az átlagát 99-ről, miközben Wright beragadt 103-on, ami persze még mindig nagyon jó, de ahhoz kevés volt, hogy megakadályozza Van Gerwent, hogy percek alatt 3-0-ra nyerje a szettet (2-1 Wrightnak).

37 nyílból nyerte a szettet MvG:

Negyedik szett (Wright-MvG 2-2)

Ezúttal nem volt szünet, ami inkább a lendületbe jövő Van Gerwen malmára hajthatta a vizet, azonban az első szettet megint Wright kezdte egy 180-assal, a végén pedig tökéletesen szállt ki 140-ről. A második legben mindketten elrontották az első kiszállójukat, a holland azonban a másodikat már nem hibázta el, a harmadik legben pedig ő villantott egy 180-at, és másodikra meglőtte a D18-at, és 2-1-re vezetett a legek tekintetében. Amit a negyedik egy újabb 180-nal fejelt meg, Wright azonban megőrizte a hidegvérét, és 81-ről remekült szállt ki. A döntő legben MvG megint megdobta a 180-at, amire Wright egy 171-el válaszolt.

Nem a D20 lesz Peter Wright legjobb barátja:

A holland elrontotta a kiszállóra Bullt, Wrighton pedig megint kifogott a D20, amit a címvédő a D8 telibe trafálásával használt ki. Nyerte a döntő leget, és egyenlített a szettek tekintetében (2-2).

Ötödik szett (Wright-MvG 3-2)

Van Gerwen rögtön egy brékkel nyitott, a második leget pedig mindketten 180-nal kezdték, amit Wright azonnal meg is duplázott, és egy tíz nyilas leg végén D16-tal kiszállt és egyenlítettt. A harmadik legben a holland újra brékelhetett, de hat nyilat is elhibázott (négyet a D16-ra!), Wright pedig ezúttal másodikra megdobta a D20-at. A hiba benne is maradt a címvédőben, mert megint elrontott egy kiszállót (megint a D16-ot), Wright pedig második bedobta a D18-at, és visszavette a vezetést a szettek tekintetében (3-2).

Hatodik szett (Wright-MvG 4-2)

Mindkét döntős gyorsan megdobta a szinte már kötelező 180-at, az ezúttal szektort tévesztő hollandot pedig egy remek kiszállóval megbrékelte a skót, aki aztán egy 81-es kiszállóról a saját legjét is hozta, és a két leg után 127,2-es(!) átlaggal állt.

A legnagyobbak is hibáznak néha:

A harmadik legben ugyan visszaesett, de a címvédő megint három nyilat rontott kiszállóra (D20 és két D10), Wright viszont megdobta a dupla húszat, amikor kellett, és ezúttal ő vitte el 3-0-val a szettet.

Hetedik szett (Wright-MvG 4-3)

Az első leget D20-as kiszállóval nyerte Wright, a William Hillnél pedig az este folyamán először az ő győzelmét adták alacsonyabb oddsszal. MvG azonnal ki is egyenlített, majd a harmadik leget egy Bullal zárta le, hogy a negyediket a meccs 20. 180-ával nyissa, majd simán szálljon ki 53-ról, hozva ezzel a szettet.

Nyolcadik szett (Wright-MvG 5-3)

Az első leget biztos kézzel tartotta magánál Van Gerwen, a másodikat pedig Wright kezdte 180-nal, és meg is nyerte a leget. A harmadik az első kiszállókat mindketten elhibázták, a második azonban 96-ról megoldotta a címvédő.

A negyedik leget egy D8-as kiszállóval zárta le Wright, aki a döntő leg elején nem tudta kihasználni, hogy a holland "elfelejtett" triplát dobni. A hollandnak nyilva volt, hogy kiszálljon 72-ről, de nem tudott vele élni, míg Wright kiszállt 50-ről, 3-2-re nyerte a szettet, és újra két játszma előnye volt.

Kilencedik szett (Wright–MvG 6-3)

Az első leget biztos kézzel hozta Wright, a másodikban viszont a holland tett ugyanígy. A harmadik legben Van Gerwen egy centi híján szállt ki előbb Bullról, és nem tudta kihasználni, hogy Wright elhibázta a D10-es kiszállót, a kihívó viszont kihasználta az ő hibáját, és D5-tel kiszállt. A negyedik legben egymást múlták kivételesen alul a biztos kezű játékosok, mindketten elhibáztak két kör kiszállót, végül a holland szállt ki D8-cal. A döntő legben MvG megdobta a 180-at, majd a 177-et is, a D10 kiszállót viszont elrontotta, Wright pedig kihasználta a hibát, és második nyíllal bedobta a D20-at!

Tizedik szett (Wright–MvG 7-3)

Van Gerwen elindult szünetre, majd kapcsolt, hogy az most nincs, neki a tábla előtt a helye, de kiesett a ritmusból, és Wright el is vette tőle az első leget. A világbajnok azonban azért címvédő, mert képes volt egymás után két 180-at dobni, és egyetlen nyílra volt a 9 nyilas legtől, de a tizedikkel így is kiegyenlített. Van Gerwen szokatlanul sokat hibázott, Wright pedig ki tudta ezt használni, és újra megbrékelte a címvédőt, egy legre kerülve a világbajnoki címtől. Az utolsó legben Van Gerwen már látványosan nem tudott koncentrálni, Peter Wright pedig a harmadik nyilat bedodbta D10-re, és megnyerte pályafutása első PDC darts-világbajnoki címét! Michael van Gerwen pedig harmadik alkalommal sem tudta megvédeni a bajnoki címét.