Hihetetlen, mennyi szállodai szoba hiányzik még a tokiói olimpia idejére

Tokio 2020
This picture shows the Olympic Rings displayed at the Japan Sport Olympic Square beside the new National Stadium, still under construction, in Tokyo on July 23, 2019, nearly one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
Szűk hét hónap múlva Tokióban kerül megrendezésre a 2020-as nyári olimpiára, de még bőven akad teendő a Japán fővárosban. Tokióban az agglomerációval együtt 38 millió ember él, így az ember azt gondolná, hogy a szálláshiánnyal nem lehet probléma az ötkarikás játékok idején sem. Az Insidethegames beszámolója szerint ennek ellenére jelenleg 14 ezer szállodai szoba még mindig hiányzik.

A lap az egyik legnagyobb japán utazási ügynökség, a JTB Corp előrejelzései alapján kongatta meg a vészharangot. A kutatás szerint ugyanis az olimpiának is köszönhetően

jövőre az ideihez képest 7,9 százalékkal nő majd a turisták száma Japánban,

amely éves szinten közel 35 millió embert jelent. Ráadásul az olimpia miatt jóval koncentráltabban fog megjelenni, érthető módon az ötkarikás játékok alatt sokkal több ember érkezésére számítanak.

A JTB szerint mivel javultak a kétoldalú kapcsolatok, így a dél-koreai látogatók 2019-től körülbelül 15 százalékkal többen érkeztek. Az előrejelzések szerint a kínai és délkelet-ázsiai országokból érkező látogatók száma is növekszik majd.

Tokióban gondok lehetnek az emberek elszállásolásával Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

- jelentette a travel.com. Ezzel tehát nincs gond. Emellett 46 ezer szállodai szobát foglaltak le Tokióban az olimpiára érkező hivatalos személyeknek és állami vezetőknek.

A hírek szerint azonban ezzel elérték a teljes kapacitás szinte szászszázalékát, alig maradt szabad szoba.

A szűkös választék miatt egyben azt jelenti, hogy a még elérhető szálláshelyekért elképesztő összegeket kérnek el. A lakáskiadásokra specializálódott

Airbnb oldalán például egy éjszakáért akár 300 ezer forintnak megfelelő jent is elkérnek.

Sokan aggódnak, hogy ezzel megdől a NOB azon filozófiája, hogy az olimpia mindenkié.

A hírek szerint alternatívaként felmerült, hogy néhány luxushajókkal foglalkozó vállalkozás óceánjárókat állít majd a város kikötőibe, így növelve a férőhelyek számát. (Így volt ez az athéni olimpia alatt is). Viszont ha meg is oldódna a probléma, az biztos, hogy ezek a szállások xem lesznek olcsóak.