Vágólapra másolva!
A 2019-es elődöntős Nathan Aspinall 4:2-re legyőzte a londoni Alexandra Palace-ban zajló PDC-dartsvilágbajnokságon a kétszeres vb-győztes Gary Andersont, ezzel elsőként jutott a legjobb nyolc közé a tornán. A címvédő komolyabb izgalmak nélkül követte őt: Michael van Gerwen Stephen Buntingot búcsúztatta.

Az első nyolcaddöntőben a kétszeres világbajnok Gary Anderson kezdett jobban, 109.93-as szettátlaga mellett az is elég volt, hogy kilenc kísérletéből csupán háromszor dobja meg a duplát a kiszállóhoz. A másik oldalon Nathan Aspinall amint kiszállóhoz ért, meg is dobta azt – „pehcjére" két lehetősége volt csupán (1:0).

A második szettben is kijátszották mind az öt leget, Aspinall hamar 2–0-s előnyre tett szert, de Anderson innen egalizált, a második leget egy 128-as kiszállóval megoldva. A lélektani előny úgy tűnt, a skóttal lesz, hiába jöttek világranglista-12.-nél is a triplák, az egyik az ötösbe, a másik a hetesbe ment látványos szektorhibák után. De a legnagyobb bakit mégis Anderson követte el, aki a leg végén dupla tíz helyett a dupla 15-be trafált. Aspinall élt is a lehetőséggel, kiszállt, így pedig két szettes hátrány helyett egálnál vonulhattak pihenőre (1:1).

A kétszeres vb-győztes Gary Anderson számára véget ért a világbajnokság Forrás: twitter

A harmadik szettben egymás hibáiból élt a skót és az angol, és Anderson volt az, aki többet hibázott. Először a mérkőzésen Aspinall a szettátlagban is a kétszeres bajnok fölé nőtt (99.39 és 103.73). Egy brékkel 2–2-nél egalizált a szetten belül a skót, de aztán a döntő legben ismét elvesztette a kezdését – a dupla 20-at egy nyíllal nem sikerült megoldania. Fordult a kocka (1:2).

A negyedik szettre is megőrizték jó szokásukat, ezúttal is öt legben dőlt el a játék sorsa, s ezúttal is oda-visszabrékelték egymást – miközben az átlagok valamelyest visszaestek (95.03 és 92.76), csakhogy az adok-kapok végén most Anderson jöjjön ki jobban a történtekből (2:2). A skót láthatóan meg is könnyebbült, a kiszálló után örömittasan koccolta le a táblát.

Az ötödik szettet – mondani sem kell, itt is kijátszották mind az öt leget – Aspinall húzta be. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Anderson újabb, látványos szektorhibákat kövessen el. Aspinall sem volt a legmagabiztosabb, de ha a húszason nem is, alul a tizenkilencen rendre jött egy tripla tőle. Ez az átlagokon is meglátszott: az angol eddigi legjobb szettátlagát hozta a meccsen 108.14-gyel, míg a skót a legrosszabbat, 92.14-et (2:3).

Aspinall kezébe került a meccs és a továbbjutás, és miután Anderson négy nyilat is elrontott duplára, a tavalyi elődöntős brékelte (0–1). Az angol hozta a kezdését is, ezzel pedig egyetlen lépésre került a legjobb nyolctól! Rögvest meg is volt az első meccsnyila, de dupla négyre besokallt, így Anderson, ha küzdelmesen is, de hozta a saját kezdését és életben tartotta reményeit. De csak néhány perccel tudta meghosszabbítani a részvételét a vb-n.

Aspinall a második meccsnyilát ugyan elrontotta, de Anderson nem tudott élni a lehetőséggel, újabb három dobást hagyva az angolnak, hogy befejezze a mérkőzést – amit aztán a harmadikkal (összességében az ötödikkel) meg is tett. (2:4)

A címvédő Michael van Gerwen Stephen Bunting elleni mérkőzése már jóval kevesebb izgalmat hozott. Bár az angolnak akadt egy-egy villanása, az első szettet hátsó pályáról, 3–2-vel, a másodikat, kezdőként sima 3–0-s söpréssel hozta a holland világelső – utóbbihoz az is kellett, hogy Bunting a kiszállóknál érezhetően elbizonytalanodjon, a harmadik legben például a 36-ot három nyílból sem sikerült megoldania. (2:0).

Bunting a folytatásban is csak két leget tudott hozni – ez nem is meglepő, tekintve, hogy az átlaga egyetlen szettben ment a négy közül egyáltalán kilencven fölé. Ezzel szemben Van Gerwen konstans hozta a száz fölötti pontszámot három nyílon.

A negyedik szett utolsó előtti legjében, amolyan kegyelemdöfésként a holland összehozott egy 130-as kiszállót, majd egy körrel később, az első meccsnyilát értékesítette is (4:0).

A címvédő 102.25-ös átlaggal, lehengerlő magabiztossággal lépett a legjobb nyolc közé, és zárta le a vb 12. napját.

Darts-vb, 12. nap
3. forduló
Gerwyn Price (walesi, 3.) (104.2)–John Henderson (skót, 30.) (94.59) 4:0
Simon Whitlock (ausztrál, 14.) (90.94)–Mervyn King (angol, 19.) (89.51) 4:1
Daryl Gurney (északír, 6.) (96.84)–Glen Durrant (angol, 27.) (97.94) 2:4
Fallon Sherrock (angol) (90.45)–Chris Dobey (angol, 22.) (101.09) 2:4

4. forduló
Gary Anderson (skót, 5.) (97.42)–Nathan Aspinall (angol, 12.) (97.97) 2:4
Michael van Gerwen (holland, 1.) (102.25)–Stephen Bunting (angol, 17.) (83.59) 4:0

(forrás: nso.hu)