Vágólapra másolva!
A 3. helyen kezdi a szombati medálfutamot Berecz Zsombor, miután pénteken a tervezett háromból csak kettő futamot rendeztek meg a vitorlázók Finndingi hajóosztályának Melbourne-ben zajló világbajnokságán. Hiába nyert az első futamban, a címvédésre már nem maradt esélye a magyar hajósnak.

Berecz Zsombor jól kapta el a rajtot, elsőnek ért a krajcbójához és többet már senki nem tudta utolérni. Érdekesség, hogy az eddig nagyon egyenletesen versenyző, pazarul vitorlázó két új-zélandi először botlott, az összetettben vezető Josh Junior 16. lett, míg Andy Maloney 21. helyen ért célba – mindkettőnek ez lett a kieső, így tartották a pozíciójukat. Az összetettben 2. Giles Scottot egy pontra közelítette meg Berecz Zsombor, mert a brit 5. pozícióban futott be – számolt be Magyar Vitorlás Szövetség.

Az előzetesen megbeszélteknek megfelelően a lehető legrövidebb szünetet tartották a két futam között, hogy a versenyzőket kíméljék a brutális kánikulában.

Rajt-cél győzelemmel kezdte a péteket Berecz Zsombor Forrás: Robert Deaves/Robert Deaves/Robert Deaves

A szélnek nem csak az erőssége (ezúttal gyengült), de az iránya is folyamatosan változott. A rajt után Berecz Zsombornak az okozott kihívást, hogy a szél elment balra és nem jött vissza, mint korábban, ráadásul egy veterán brittel is összeakadt, így a 33. helyen ért a krajcbójához. Folyamatosan jött fel (20., 15., 13.) és mintha csak az olimpiai bajnok britre figyelt volna, folyamatosan Scott előtt vitorlázott. A célba a 13. helyen érkezett, amivel az összetettben megtartotta a dobogós helyét, de a 10. futamot lefújták (annyira forgott a szél), így a világbajnoki címvédésre nem maradt esélye a magyarnak, mert az új-zélandi Josh Junior előnye számára már behozhatatlan.

Szombaton a medálfutammal zárul a világbajnokság, Berecz Zsombor az ezüstéremért vitorlázik.

Az állás:

1. Josh Junior (új-zélandi) 30 pont (összes:46)
2. Nicholas Heiner (holland) 46 pont (59)
3. Berecz Zsombor (magyar) 49 pont (72)
4. Giles Scott (brit) 51 pont (68)
5. Andy Maloney (új-zélandi) 61 pont (82)