Az eddigi legnagyobb magyar csapat utazik a téli ifjúsági olimpiára

"Glaris" "Glarus" "JOJ" "Jeux Olympiques de la Jeunesse" "Jeux Olympiques" "Jeux de la Jeunesse" "Lausanne 2020" "Lausanne2020" "Olympic Games" "Olympics" "TorchTour" "Voyage de la Flamme" "Winter Games" "YOG" "Youth Olympic" "Youth Olympics" "YouthOlympi
GLARIS, SWITZERLAND - La Flamme Olympique est allée a Glaris. The Olympic Flame went to Glaris.
Vágólapra másolva!
Huszonhárom magyar versenyző indul a 3. téli ifjúsági olimpián, melyet január 9. és 22. között rendeznek Lausanne-ban.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának tájékoztatása szerint a küldöttség tíz szakágból áll össze, és a mostani az eddigi legnagyobb magyar létszám a téli ifjúsági játékok történetében. A versenyzőket 13 edző kíséri el, emellett háromfős csapatiroda, két sportorvos és kétfős kommunikációs stáb egészíti ki a delegációt.

A magyarok két részletben, január 7-én, illetve 16-án utaznak el Svájcba. A sportolókat két olimpiai faluban helyezik el, a gyorskorcsolyázó Bíró Hanna St. Moritz-ban, a többiek Lausanne-ban laknak.

Jégkorongban az előző két ifjúsági olimpián már indultak magyarok egyéni ügyességi versenyben, melyben két ezüstérmet (a fiúknál Kovács Attila, míg a lányoknál a ma már a felnőtt válogatott egyik legjobbjaként a kanadai A csoportos világbajnokságra készülő Gasparics Fanni) szereztek. A 2020-as játékokon először rendeznek 3x3-as jégkorongtornát mindkét nem számára, nyolc-nyolc válogatott részvételével. Az egyes csapatokat több nemzet fiataljaiból állítják össze. A nemzetközi szövetség a nemzeti selejtező eredményei alapján Magyarországról négy lány és három fiú mezőnyjátékost, továbbá egy-egy kapust hívott meg.

A magyarok az előző két ifjúsági olimpián összesen négy ezüst- és két bronzérmet szereztek. A két hokis ügyességi ezüst mellett (mindkettő 2012-ből) az előző játékokon a norvégiai Lillehammerben a rövidpályás gyorskorcsolyázók remekeltek: Jászapáti Petra ezüstérmes lett 500 méteren, míg a a két évvel később a váltóval olimpiai bajnoki címet szerző Liu Shaoang bronzérmet nyert 1000 méteren. A másik két érem egyikét, egy ezüstöt szintén Jászapáti szerezte egy nemzetközi váltó tagjaként, míg a műkorcsolyázó Medgyesi Fruzsina szintén egy nemzetközi négyes tagjaként nyert bronzérmet.

A lausanne-i játékokon 8 sportág 16 szakágában, 81 versenyszámban avatnak bajnokot, 34 fiú és lány egyéni győztes, illetve 13 vegyes csapat állhat fel a dobogó legmagasabb fokára. Az egyes sportágak küzdelmeiben - eltérően - 2002. január 1 és 2005. december 31. között született fiatalok indulhatnak. A versenyszámokra kvalifikációs rendszer alapján kaptak meghívást a fiatalok.