Késely Ajna és a 4x50 méteres férfi vegyesváltó is döntős a rövidpályás úszó-Eb-n

KÉSELY Ajna
Glasgow, 2019. december 8. Késely Ajna a célban a 400 méteres gyorsúszás selejtezőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokság utolsó napján is lesznek magyar érdekeltségű döntők, miután Késely Ajna 400 méter gyorson, valamint a 4x50 méteres férfi vegyesváltó is bejutott a fináléba, méghozzá új országos csúccsal. Kapás Boglárka úszhatott volna, de ő visszalépett a 400 gyors döntőjétől.

A férfi 50 méteres hátúszás előfutamaiban négy magyar úszó állt rajthoz. Zombori Gábor és Telegdy Ádám 24 másodpercen kívüli idővel lemondhatott a délutáni úszásról, Szentes Bence azonban 23.84 másodperccel megnyerte a futamát, ezzel nagyon jó pozícióba került, hogy az elődöntőbe jusson. az utolsó előtti, 6. futamban Bohus Richár 23.67 másodperccel negyedik lett, és a 9. idővel került be az elődöntőbe. Szentes azonban az utolsó helyért szétúszásra kényszerült a görög Aposztolosz Hrisztuval, amit elveszített, így számára véget ért az Eb.

A nők 400 méteres gyorsúszószámában Kapás Boglárka megnyerte a saját előfutamát és a negyedik idővel jutott volna döntőbe, de nem fog rajthoz állni az esti programban. A futamában és összesítésben is második Késely Ajna viszont ott lesz a döntőben. Jakabos Zsuzsannak visszalépett ezen a távon.

A férfiak 4x50 méteres vegyes váltójában a Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összetételű magyar négyes magabiztosan nyerte meg a futamát, és a németek és az olaszok mögött a harmadik idővel (1:32.83 perces új országos csúccsal) jutott be az esti döntőbe, ahová a franciák, például nem tudtak bekerülni. A kezdő ember, a hátúszó Bohus 23.48 másodperces idővel megjavította Milák Kristóf országos csúcsát.

Békési Eszter nem jutott tovább 200 méteres mellúszásban, ahogy Bordás Beatrix sem 50 méter gyorson.