Vágólapra másolva!
Vajon lesz-e Bodrogi László után újra magyar versenyző a Giro d'Italián? Ez volt péntek délután a 2020-as magyarországi Giro d'Italia rajtjának szervezőbizottságának vezetői, valamint a 2020-ban a lengyel CCC profi csapatában versenyző Valter Attila részvételével zajló beszélgetés fő témája.

Az esemény Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség igazgatójának szavaival kezdődött, aki kiemelte, hogy a Giro d'Italia segítségével a cél az egészséges életmód, és a kerékpáros közlekedés népszerűsítése is lesz.

- továbbá kiemelte, hogy a Nemzeti Sportügynökség mindent meg fog tenni azért, hogy minél több magyar versenyző képviselje hazánkat 2020. első háromhetes körversenyén.

A jó hangulatú péntek délutáni sajtóbeszélgetésen Valter Attila (középen) is részt vett Forrás: Szendrei Zoltán, Origo

A szervezőbizottság elnöke, Révész Máriusz szintén hatalmas lehetőségnek tartja, hogy elsőként a régióban hazánkba látogat el a három nagy háromhetes körverseny egyike, majd kitért a mellette ülő Valter Attila érdemeire is, aki 2020-ban szintet lép, és a lengyel CCC felnőttcsapatában folytatja pályafutását.

- méltatta a 21 éves fiatalt.

A Grande Partenza megszerzése nem volt olcsó, annak megszerzéséért az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az alábbi négy indokkal érvelt:

  • az országimázs építése – a versenyt több tízmillió rajongó követi világszerte
  • a Giro egy fesztivál, egy életérzés, melyet szeretnének minden közép-európai embernek átadni
  • a versenyt megelőző fél évben több kísérőprogram lesz országszerte, aminek célja egyaránt a kerékpározás mindennapi használatának népszerűsítése lesz
  • a magyar kerékpársport fejlődését is berobbanthatja azáltal, hogy a világ legjobbjai érkeznek hazánkba

- zárta Révész Máriusz, miközben a Symbol Budapest előterében kiállított trófeára mutatott, amit a Giro d'Italia első helyezettje vehet majd át május végén.

A lengyel CCC remekül erősített a télen, Valter Attila mellett megszerezte a korábban a világ egyik legjobb kerékpárosát, az orosz Ilnur Zakarint, a Girón, a Touron és a Vueltán összesen nyolc szakaszgyőzelemmel bíró olasz sprintert, Matteo Trentint, valamint a 2019-es Giro legaktívabb versenyzőjét, Fausto Masnadát.

- mondta nagyon szerényen az idén a legrangosabb utánpótlásverseny, a Tour de l'Avenir legnehezebb hegyi szakaszát megnyerő kerékpáros.

Ez a siker adta a végső lökést Piotr Wadeckinek, a CCC sportigazgatójának, hogy profi szerződést kínáljon neki a 2020-as idényre.

- mesélt a kezdetekről Wadecki, majd rendkívül profin, ám bizalmat keltően beszélt a magyar versenyzőről.

A 2020-as Giro d'Italia első három szakaszának Magyarország ad otthont Forrás: AFP

„Jelenleg nem ígérhetem meg százszázalékig, hogy Valter Attila ott lesz a Girón, de ahogy Attila, úgy mi is mindent megteszünk, hogy sikerrel járjon. Minden megvan benne ahhoz, hogy a világ egyik legjobb hegyimenőjévé váljon. Ez nekem személyes ügy, úgyhogy ennek pár éven belül meg kell történnie."

A 2020-as Giro d'Italia első három szakaszát Magyarországon rendezik május 9-11. között. A mezőny egy budapesti időfutam után előbb egy Budapest-Győr, majd egy Székesfehérvár-Nagykanizsa szakaszt teljesít hazánkban.