A kínai biatlonosok megvásárolták a sportág álompárját

Belarus Biathlon Legends Race medals
Ole Einar Björndalen és Darya Domracheva közös feladata a kínai biatlon fellendítése
Vágólapra másolva!
Ole Einar Björndalen és Darya Domracheva, a biatlon norvég-fehérorosz álompárja komoly feladatot kapott a következő időszakra. A 2022-es pekingi olimpiájára készülő kínai csapatából kell éremesélyes együttest faragniuk három év alatt. A feladat nem könnyű, ám nem teljesíthetetlen azzal a tudással, amivel ők ketten rendelkeznek a sportágról. Két legendás versenyző csatája a férfiaknál, szűnni nem akaró változatosság a női mezőnyben. De vajon mi késztette egy évtizeden belül már a második német sztárt arra, hogy 25 évesen, a csúcson hagyja abba az egyik legkomplexebb téli sportot? Kezdődik a 2019-20-as biatlon-világkupa.

Mi is az a biatlon?

Első fejezetünket szenteljük a sportággal még kevésbé tisztában lévő olvasóinknak. A biatlon, vagy magyar nevén sílövészet egy olyan téli sport, melyben a gyorsaság, az erőnlét, a pontosság és a higgadtság egyaránt nélkülözhetetlen a sikerhez.

A sportág alapjai egy katonai hadviselésen fekszenek.

– ez volt a mottója azoknak a katonáknak, akik a II. világháborúban az orosz, illetve finn oldalon egymás ellen harcoltak az északi fronton. A nagy távokat a hidegben puskával a hátukon, síléccel a lábukon volt a célszerű megtenni.

A biatlon kezdetben nem csak egy sport volt, hanem katonai hadviselés is az északi fronton Forrás: Wikipédia

Ekkor a katonák még nem pontokért vagy érmekért küzdöttek, hanem az életben maradásért.

Nem véletlen, hogy napjaink legjobb versenyzőinek foglalkozása katona vagy rendőr.

Az első hivatalos világbajnokságot 1958-ban, Ausztriában rendezték meg, majd rögtön utána a téli olimpiák programjába 1960-ban, Squaw Valley-ben került be. Az első világkupa-szezont 1977-78-ban írták ki. Kezdetben még csak egyéni indításos, sprint-, és váltóversenyek voltak a programban, vagyis egyéniben egymás ellen ekkor még nem mérhették össze tudásukat a versenyzők.

Később jött az üldözéses verseny, melynek rajtja hendikep indítással történik az előző napi sprinten vagy egyéni indításos versenyen kialakult különbségek alapján. A leglátványosabb szám a tömegrajtos verseny, ahol a legjobb 30 versenyző egyszerre vág neki a távnak. A lövészetek száma változó, ez is megtekinthető kiegészítő táblázatunkban. A vegyes váltó és a vegyes páros szintén pörgős, a kornak megfelelő versenyszámok.

Ezek a versenyszámok léteznek jelenleg biatlonban Forrás: Szendrei Zoltán

Visszavonuló legendák, eltérő célok, olasz főszerep

A nőknél az előző tél két olasz,

Dorothea Wierer és Lisa Vitozzi párharcáról szólt. Kettejük között a nagyobb rutin döntött a mezőny egyik legjobb lövője, Wierer javára.

85 %-os lövő hatékonyságának, és remek szezonkezdetének köszönhetően sikerült maga mögött tartani 24 éves honfitársát. Azonban ehhez az is kellett, hogy Vitozzi az utolsó, oslói hétvégén úgy elrontsa a sprintet, hogy az ott elért 68. helyezésével a másnapi üldözőversenyen rajthoz se tudjon állni.

Az olasz Dorothea Wierer a világ legjobb biatlonosaként várhatja az új idény rajtját Forrás: KMSP/PHILIPPE MILLEREAU / KMSP/Philippe Millereau

A két olasz legnagyobb ellenfele a Vitozzival egyidős svéd, Hanna Öberg lehet, aki az egyéni indításos szám aktuális olimpiai-, és világbajnoka. Anastasia Kuzmina visszavonulása után a szlovákok Paulina Fialkovában bízhatnak, aki decemberben még Wierer szintjén versenyzett, majd szilveszter után visszaesett. A norvégok közül Marte Olsbu kiegyensúlyozottsága, Tiril Eckhoff pedig bizalomkeltő szezonzárása miatt reménykedhet valami nagy eredményben.

A női élmezőny két nagyszerű biatlonosa, a már említett Kuzmina, valamint Laura Dahlmeier is befejezte pályafutását.

Utóbbi tette ezt 25 évesen, két olimpiai-, hét világbajnoki-, és egy összetett-világkupa győzelem után. Pontosan úgy, ahogyan 2012-ben egy másik legendás német, Magdalena Neuner tette anno. Mindketten a motiváció elvesztésével indokolták döntésüket.

Nem szenved motivációs gondokkal a finn Kaisa Makarainen, akinek az olimpiai érem még hiányzik gyűjteményéből. Ezért döntött úgy 36 éves kora ellenére, hogy a 2022-es téli olimpiáig folytatja. Háromszoros világkupa-győztesként a következő szezonban kedvenc helyszínén, Antholz-Anterselvában szeretne érmeket nyerni. Ehhez a két olasznak, Wierernek és Vitozzinak is lesz egy-két szava.

Boe vs. Fourcade – titánok harca

Nincsenek szavak arra, amit Johannes Boe csinált a 2018-19-es szezonban. A 26 éves norvég 16 futamot nyert meg a 25-ből, és csak egyszer nem végzett a Top10-ben, így kétség sem férhetett összetett-győzelméhez.

A fiatalabbik Boe-testvér 1262 pontot gyűjtött, ami 408 ponttal több, mint a második helyezett Alexander Loginov pontszáma. Egy futamgyőzelemért 60 pont jár, vagyis közel hétfutamnyi előnnyel bizonyult a legjobbnak.

Boe félelmetes futóteljesítményével könnyedén dolgozott be bármekkora lőtéren összeszedett hátrányt. A norvég egyetlen gyenge pontja az álló lövészet volt, melyben 86%-ról 78%-ra esett vissza. Ugyanez nem mondható el a fekvő sorozatairól, ahol a jónak mondható 85 %-ról javult 93 %-os extraklasszis teljesítményre. Ezeket a számokat látva csak egyetlen versenyzőt tudunk, aki képes lehet elrontani az egyszemélyes showt.

Johannes Boe (balra) és Martin Fourcade csatáját hozhatja a szezon Forrás: AFP

Martin Fourcade 2012-18. között sorozatban hét összetett-világkupát nyert. Ha nem lenne olyan a viselkedése néhány könnyed győzelmet követően, amilyen, akkor sokan már Björndalennek egy lapon említenék a nevét. Sőt, összetett címek számában már meg is előzte a biatlon királyát. Fourcade teljesítménye egy betegség és egy sérülés miatt visszaesett az előző szezonban, most a hírek szerint az új idényt százszázalékosan kezdheti meg.

Erre szüksége is van a biatlon világának, ugyanis ha nem tud visszatérni korábbi szintjére a 31 éves francia, akkor - szemben a nőkkel - a férfiaknál ismét egy unalmas idénynek nézünk elébe.

Új utakon a biatlon királyi párja

Ole Einar Björndalen és Darya Domracheva közös gyermekük megszületése után továbbra is egymás oldalán vágnak bele legújabb kalandjukba. Björndalen a kínaiak férfi, Domracheva a női csapatának edzője lesz ettől a szezontól.

Kína célja az álompár felkérésével az, hogy sikeresen szerepeljenek a 2022-es, pekingi téli olimpiai játékokon.

Arról, hogy eddig milyen a nyolcszoros olimpiai-, és húszszoros világbajnok legenda első edzői munkája, a következőket mondta:

Ole Einar Björndalen és Darya Domracheva közös feladata a kínai biatlon fellendítése Forrás: Sputnik/Denis Kostyuchenko

Fehérorosz felesége, a szintén (négyszeres) olimpiai-, és (kétszeres) világbajnok Domracheva a tanulási fázis fontosságát emelte ki.

- mondta az aktív korában messze a legszebb stílusban futó Domracheva.

A kínai csapat hátránya a technikai feltételekben is tetten érhető volt. Szerencséjükre Björndalenék a norvég szövetség segítségére is támaszkodhatnak az olyan fontos dolgokban, mint amilyen a waxolás, ami a sílécek tökéletes csúszásához elengedhetetlen. A sportág legendái az első idényre váltóban a legjobb tízbe jutást tűzték ki kezdeti célul, ami a nyári biatlon-vb éremtáblájának megnyerése után nem tűnik elérhetetlen célnak.

Biatlon-világkupa 2019-20, 1. forduló, Östersund

  • november 30. szombat 13:10 Vegyes páros
  • november 30. szombat 15:00 Vegyes váltó
  • december 1. vasárnap 12:30 Férfi sprint
  • december 1. vasárnap 15:30 Női sprint
  • december 4. szerda 16:15 Férfi egyéni indításos
  • december 5. csütörtök 16:20 Női egyéni indításos
  • december 7. szombat 17:30 Férfi váltó
  • december 8. vasárnap 15:30 Női váltó

Szavazzon!

Önnek melyik a kedvenc téli sportja?