Év atlétája-díjat ért a két óra alatti maraton és a 400 gátas világcsúcs

athletics Horizontal
(From L) World record holders, USA's athlete Dalilah Muhammad, Kenya's Brigid Kosgei, Ethiopia's Samuel Tefera, Ukraine's Yaroslava Mahuchikh, China's Liu Hong and Jamaica's Britany Anderson pose after receiving a trophy during the IAAF World Athletics Awards ceremony, on November 23, 2019, in Monaco. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
A férfiaknál a kenyai Eliud Kipchogét, a nőknél pedig az amerikai Dalilah Muhammadot választották az év legjobbjának a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (WA).

Kipchoge október elején Bécsben 1:59:40 óra alatt futotta le a maratont, ami ugyan világcsúcsként nem hitelesíthető, ám a két óra áttörése a "laboratóriumi körülmények" ellenére is történelmi tett.

Sikerült a lehetetlen, Eliud Kipchoge két órán belül futotta le a maratont

Eliud Kipchoge - ha hitelesíthető rekordként nem is jegyezhető módon, de sporttörténelmet írt Bécsben 2019. október 12-én, 8:15 és 10:15 óra között. 1:59:40 alatt futotta le a maratont. Napjaink, és - egy olimpiai aranyérem híján, amelyet jövőre a tokiói olimpián nagyon jó eséllyel begyűjt majd - megkockáztatható, minden idők valaha volt legkiválóbb maratoni futója áttörte a 2 órás álomhatárt a maratoni távon.

Muhammad júliusban hazája világbajnoki válogatóján 52.20 másodpercre, majd a vb-döntőben 52.16-ra javította a 400 méteres gátfutás világrekordját, ráadásul a 4x400 méteres váltóval is diadalmaskodott.

Díjazták a legjobb 20 éven aluli atlétákat is: a férfiaknál győztes etióp Selemon Barega idei legjobb eredményeként ezüstérmes volt 5000 méteren a dohai felnőtt-világbajnokságon, az U20-asok között 5000 és 10 ezer méteren is vezeti a világranglistát. A női győztes az ukrán magasugró Jaroszlava Mahucsi lett, aki 2,04 méterrel U20-as világrekordernek mondhatja magát, ezüstérmet szerzett a dohai felnőtt-vb-n, a korosztályos Európa-bajnokságon pedig nem talált legyőzőre.

A sportszerűségi díjat a bissau-guineai Braima Suncar Dabo kapta, miután a dohai vb férfi 5000 méteres versenyeinek előfutamában végig támogatva, szinte vonszolta magával az arubai Jonathan Busbyt, aki láthatólag teljesen elkészült erejével, de a hathatós segítséggel végül teljesíteni tudta az öt kilométeres távot.