Davis Kupa - Negyeddöntőben a szerbek és a németek

Horizontal TENNIS
Serbia's Novak Djokovic celebrates his straight sets win over Italy's Matteo Berrettini in his men's singles round-robin match on day one of the ATP World Tour Finals tennis tournament at the O2 Arena in London on November 10, 2019. - Novak Djokovic eased to a 6-2, 6-1 victory against Matteo Berrettini in his ATP Finals opener on Sunday as he targets a record-equalling sixth year-end number one ranking. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A szerb válogatott a franciák elleni páros mérkőzésének eredményétől függetlenül továbbjutott a tenisz Davis Kupa madridi döntőjének csoportköréből, és a német csapat is biztosította negyeddöntős helyét. Hasonlóan tettek a britek, és követték őket az argentinok is.

A balkáni együttesből a világranglista-második Novak Djokovic Benoit Paire-t verte két játszmában, míg Filip Krajinovic Jo-Wilfried Tsongát győzte le, ugyancsak két szettben. Így a szerbek a páros mérkőzés elveszítése ellenére is megnyerték a csoportot. A német-chilei és a brit-kazah vetélkedésben a párosok összecsapása döntött, az egyesek után mindkét párharc 1-1-re állt. Igaz, a németeknek egy nyert meccs is elég volt a továbblépéshez, így Philipp Kohlschreiber sikerének köszönhetően ők is ott lesznek a nyolc között.

Utóbbi párharcban végül a britek nyerték a párost, így csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe, míg Argentína a csoportmásodikok összevetése nyomán lépett tovább.

A nap krónikájához tartozik, hogy elhagyta a negyeddöntőbe jutást szerdán kiharcoló spanyol csapatot Roberto Bautista, aki az oroszok ellen elvesztette, a horvátok ellen viszont megnyerte egyes mérkőzését. A 31 éves játékos azért utazott haza, mert beteg édesapja állapota néhány óra alatt rohamosan romlott.

A madridi tornán a hat háromcsapatos csoport első helyezettjei mellett a két legjobb második jut tovább a nyolc közé. A szerb és a német válogatott előtt már csoportelsőként biztosította a nyolc közé kerülését a házigazda spanyol, valamint az ausztrál és a kanadai együttes. Az oroszok pedig csoport másodikként készülhetnek a folytatásra, amelyben csütörtök este és pénteken a negyed-, szombaton az elődöntőkre kerül sor. A finálét vasárnap rendezik.

A négy elődöntős automatikusan résztvevője lesz a jövő évi tornának, míg a két legrosszabb mérleggel záró együttes búcsúzik.

Eközben a világelső spanyol Rafael Nadal élesen bírált a rendezést:

A világelső amiatt fakadt ki, hogy az esti program késői kezdése miatt hajnalig pályán kell lenniük a játékosoknak.
"Ez komoly problémát jelent nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is. Éjjel kettőig tartanak a meccsek, a játékosokban 4-ig még dolgozik az adrenalin, és másnap nekünk megint pályára kell lépni, a nézőknek pedig munkába kell menni" – érvelt a 19-szeres Grand Slam-bajnok azután, hogy keddről szerdára virradóra a spanyol-horvát párharcot eldöntő páros mérkőzés éjjel fél 1-kor kezdődött el. A szerdai versenynap még ezen is túltett:

az amerikai-olasz csatát eldöntő páros találkozó 1 óra 33 perckor rajtolt, és 4 óra 4 perckor (!) ért véget, alig néhány érdeklődő előtt.

Eredmények:
A csoport:
Szerbia–Franciaország 2-1
Janko Tipsarevic, Viktor Troicki - Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut 4:6, 4:6
Filip Krajinovic - Jo-Wilfried Tsonga 7:5, 7:6 (7-5)
Novak Djokovic-Benoit Paire 6:3, 6:3
A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Szerbia 2 pont, 2. Franciaország 1, 3. Japán 0

C csoport:
Németország–Chile 2-1
Kevin Krawietz, Andreas Mies-Tomas Barrios, Alejandro Tabilo 7:6 (7-3), 6:3
Philipp Kohlschreiber-Nicolas Jarry 6:4, 6:3
Jan-Lennard Struff - Christian Garin 7:6 (7-3), 6:7 (7-9), 6:7 (8-10)
A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Németország 2 pont, 2. Argentína 1, 3. Chile 0

E csoport:
Nagy-Britannia–Kazahsztán 2-1
Jamie Murray, Neal Skupski-Alekszandr Bublik, Mihail Kukuskin 6:1, 6:4
Kyle Edmund-Kukuskin 6:3, 6:3
Daniel Evans-Bublik 7:5, 4:6, 1:6
A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Nagy-Britannia 2 pont, 2. Kazahsztán 1, 3. Hollandia 0

A negyeddöntő párosítása:
Szerbia–Oroszország, Ausztrália–Kanada, Nagy-Britannia–Németország, Argentína–Spanyolország