Vágólapra másolva!
Két észak-amerikai világkupafutam után egy szusszanásnyi szünetre hazatért a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, mielőtt folytatódna a sorozat Japánban, majd az új évre fordulva előbb a debreceni Európa-bajnokság, márciusban pedig a szöuli világbajnokság "rúgná rá az ajtót" a legjobbjainkra. A hazai rendezésű kontinensviadalig már csak alig több mint két hónap van hátra, ennek apropóján ismerhettünk meg újabb részleteket az előkészületekről.

Nem most kell a csúcsforma

Sorozatos vk-versenyekkel – ahol szinte világbajnoki erősségű a mezőny – hangol a magyar short track csapat a január 24-26. közötti debreceni Eb-ra. A hagyományosan Salt Lake Cityben és Montréalban megrendezett versenyeken ugyan ha nem is szerepeltek kiemelkedően a mieink, de okvetlenül biztató az, amit a szezonban először villantottak meg éles versenyen, klasszis riválisokkal szemben.

Utahban a nők között Jászapáti Petra szerzett egy értékes bronzérmet, míg az ausztrál születésű Lockett Deanna – aki első szezonját futja magyar színekben – 1000 és 1500 méteren is bejutott a B-döntőbe, ami, ezt nem győzzük hangsúlyozni, remek teljesítmény a világ legjobbjai között.

Edzés már hazai jégen, mert a munka nem állhat meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfiak mezőnyében ugyancsak 500 méteren termett nekünk babér, előbb Liu Shaoang nyert egy bronzot, majd Liu Shaolin Sándor egy ezüstöt (a vk állomásain egy-egy távon dupláznak a versenyzők), míg Burján Csaba B-döntőben futhatott. Montréalban előbb Jászapáti Petre futott B-döntőt 1000 méteren, majd Burján Csaba már A-döntőt 1500 méteren,

hogy aztán Liu Shaolin Sándor egy tökéletesen kivitelezett 500 méterrel begyűjtött egy aranyat,

így már sorozatban 24 vk-versenyen nyert érmet a magyar a csapat. A végén pedig jött a csattanó: az olimpiai bajnoki címvédő váltónk abban az összetételben (a Liu fivérek mellett Burján Csaba és Krueger Cole alkotta a négyest), amelyikben egy évvel korábban Calgary világcsúcsot futott ezredmásodpercre(!) azonos időt futott a dél-koreaiakkal, így a sportág történetében először hirdettek holtversenyben győztest az 5000 méteres váltók végén.

Azaz volt ok az örömre, de az is látszik, hogy bőven van még lehetőség a fejlődésre. A rövidebb távokhoz már megvan a sebesség, ha ehhez még a hosszabb távokhoz szükséges extra állóképesség is meglesz, akkor szép reményekkel várhatjuk a debreceni Eb-t.

"Egy objektív alapokra helyezett válogatási rendszer alapján kerülhettek be a fiúk és a lányok a csapatba, ami egy újabb komoly lépés előre" – kezdte Bánhidi Ákos, aki sajnálatát fejezte ki az ob-n megsérülő Krueger John-Henry felé.

Lina Zsang, a válogtott vezetőedzője adagolja a terhelést Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Hiába van már mindenkinek komoly tapasztalata, mégis mindenkinek újra és újra fel kell vennie a vk-sorozat ritmusát.

Ezek mögött nagyon komoly munka és nagyon komoly elkötelezettség van. De azt is láttuk, hogy a konkurenseik is nagyon sokat tesznek azért, hogy minél jobbak legyenek" – mondta Bánhidi, kiemelve az oroszokat, közülük is a Budapesten, a magyar válogatottal készülő Szemen Jelisztratovot, és a Koreában készülő, 34 évesen vk-ezüstéremmel visszatérő Victor Ant.

A világversenyek egyik állandó versenybírója, Kövér Balázs elmondta, hogy

Jelisztratov a magyar szakmai stábnak köszönte meg a felkészítést,

ami két vk-aranyban mutatkozott meg.

Szemen Jelisztratov (elől) a legjobb edzőpartnereket találta meg Liu Shaolin Sándor (54) és a magyar korisok személyében Fotó: Polyák Attila - Origo

"A kínaiak pedig ugyancsak elképesztő munkát fektetnek a felkészülésbe, hogy a lehető legjobbak legyenek a saját rendezésű 2022-es téli olimpián" – mondta a csapat egyik edzője.

"Nagyon jó hangulat volt mindkét versenyen. Ezúttal nem volt olyan kemény felkészülésünk, mint tavaly, vagy az olimpia előtt, és érmet sem nyertünk annyit. Mégis most először korcsolyáztam 40 másodperc alatt 500 méteren, ami különösen boldoggá tett. Montréalban pedig az utólsó napon megmutattuk, hogy mi lakozik bennünk.

– mondta el Liu Shaolin Sándor, üzenve az oroszok hatszoros világbajnok sportági legendájának.

"Nagyon kemény szezonunk lesz, ez kiderült az első két versenyen, látszott, hogy mindenki nagyon felkészült – mondta Liu Shaoang, hozzátéve, hogy némi terhet valóban jelent nekik, hogy 24 egymást követő, éremmel végződő vk-verseny után már mindenki elvárja az újabb érmeket, de a nyomás motivációt is jelent egyben.

"Természetesen nagyon örültem az 500 méteren szerzett bronzérmemnek, ahogy annak is, hogy 500 és 1000 méteren is egyéni csúcsot tudtam futni. De azt egyelőre nem igazán láttuk, hogy hol is tartunk. Ami a váltót illeti, az nem könnyű dolog, hiszen Lockett Deanna korábban még soha nem váltózott, Kónya Zsófia és Sziliczei-Németh Rebeka pedig egy év kihagyás után tért vissza, azaz össze kell még szoknunk. Edzésen sokat gyakorlunk, de egy vk-verseny teljesen más szituáció, mint az edzés.

– mondta a tavaly a sportág első női vk-aranyérmét nyerő Jászapáti Petra.

Jászapáti Petre jelenleg egyértelműen a legjobb magyar short trackes Fotó: Polyák Attila - Origo

"Látszott, hogy nem most voltunk csúcsformában, de ez egyáltalán nem baj, hiszen a legfontosabb versenyek még messze van. Ahogy Sanyi is mondta, jó hangulatban, felszabadultan versenyeztünk, és azért még érmeket is nyertünk, úgyhogy egyáltalán nem lehetünk elégedetlenek" – mondta az 500 és 1500 méteren is A-döntőbe jutó Burján Csaba.

Célegyenesben a debreceni Eb-rendezés

A tíz éremmel (4 arany, 4 ezüst, 2 bronz) záruló 2018-as dordrechti Eb magasra tette a lécet, hazai jégen, hazai közönség előtt biztos, hogy nem lesznek kisebbek az elvárások a csapattal szemben. A Főnix csarnokban a döntős napokon, azaz szombaton és vasárnap várhatóan nem sok szék marad üresen. Az Európa-bajnokság október közepén élesített honlapján minden fontos információ megtalálható, különös tekintettel jegyértékesítésre.

– erősítette meg Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, aki elégedettségét fejezte ki az első két vk-versenyen szerzett érmek és elért eredmények tekintetében.

Már javában zajlik a jegyértékesítés, és, mint a szövetség elnöke elmondta, már most úgy látszik, hogy teltházas lesz az Eb utolsó két napja, amikor a döntőket rendezik.

Bánhidi Ákos, Kósa Lajos, Váradi Orsolya és Becsky András (balról jobbra) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Váradi Orsolya, a szövetség főtitkára elmondta, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) bejárása után még a korábbinál is magasabb fokozatba kapcsoltak a debreceni szervezők. A honlapon a már említett jegyértékesítés mellett minden fontos információ megtalálható a Főnix Csarnokról és magáról a rövidpáyás gyorskorcsolyázásról.

– mondta a főtitkár.

A SEAT továbbra is a válogatott és a szövetség mögött áll Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szövetség egyik főtámogatója a SEAT, amelyik az Eb jegyében kibővítette a támogatását, a versenyzők új autói mellett a szervezőbizottság munkáját is új flotta segíti majd Debrecenben.

"Debrecenben a kétezres évek elején fogalmazódott meg az a stratégiai cél, hogy minden évben legyen legalább egy világesemény a városban, ennek jegyében már több mint harminc világversenyt rendezhettünk meg" – mondta Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője.

Bánhidi Ákos, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba (balról jobbra): a világ legjobbjai a szakmájukban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Főnix Csarnokban a megfelelő jégminőség kialakításához néhány technikai módosításra volt szükség, de az április teszt után mind az ISU, mind a válogatott korcsolyázók nagyon jó minőségűnek találtak.

"A 2013-as Eb-n megdöntöttük az addigi kontinensbajnokságok nézőrekordját, hiszen az utolsó napon 2500-an voltak bent a csarnokban,

– mondta Becsky András.

A készülő Nemzeti Korcsolyázó Központról a szövetség elnök elmondta, hogy továbbra is él a megegyezés a főváros XIV. kerületével, sikerült megegyezni a Récsei Center funkcióinak részleges megtartásáról, azaz "semmi akadálya nincs annak, hogy folytatódjón a beruházás" – mondta Kósa Lajos a 2022-ben átadni tervezett létesítményről.