Társoldalunk:

A vitorlázás szégyene, ami most történik

2019.11.11. 09:55

A 2020-as tokiói olimpián szerepel utoljára az ötkarikás játékok műsorán a finn dingi, amely 1952-ben került fel az olimpia műsorára. Ebben a hajóosztályban nyert 2018-ban világbajnokságot Berecz Zsombor, aki a 2020-as tokiói olimpián is esélyesnek számít. Berecz kemény véleményt fogalmazott meg a Nemzetközi Vitorlás Szövetség működésével kapcsolatban.

A világbajnok sportoló a szövetség Facebook-oldalán tette közzé véleményét. 

A vitorlázás szégyene, ami most történik a nemzetközi szövetségen belül. Jól megszervezett puccs volt, amikor megfelelő előkészítés nélkül megszavazták, miközben a szavazógépek sem működtek rendesen. Néhány ország képviselője jelezte is, nem úgy szavazott, ahogy azt a végső eredmény mutatta. Aztán valahogy elsikálták ezt az ügyet. Ki van ez találva. Ez az egész már csak a pénzről szól" - mondta Berecz.

Berecz Zsombor az olimpiai előversenyenForrás: Robert Deaves

A sportoló hozzátette, hogy a finn dingit ugyan levehetik az olimpia műsoráról, de ő nem fog váltani, továbbra is ebbe a hajóosztályban versenyez.

"Rengetegen abba fogják hagyni a finnezést, mert nem lesz rá lehetőségük – főleg a fiataloknak. Egy olimpiai kampányra még rá lehet húzni a vitorlázást, de így képtelenség lesz finanszírozni. Egy nagyon jó versenyhajó-osztály marad, de inkább hobbiként lesz erős. Remélem, hogy valaki felkarolja a finnt. Vannak kezdeményezések. Meglátjuk, mi valósul meg ezekből. Az sem biztos, baj lesz, ha kikerül az olimpiáról, legalább nem mondják majd meg nekünk, hogy mit csinálhatunk. Úgy gondolom, a történtek ellenére is fényes a finn hajóosztály jövője. Én nem fogom abbahagyni".