Vágólapra másolva!
Szokásához híven ezúttal is viccesre vette a figurát Peter Sagan. A háromszoros világbajnok szlovák kerékpárversenyző a 2020-as Giro d'Italia útvonalának hivatalos prezentációján jelentette be, hogy ott lesz a Magyarországon kezdődő háromhetes körversenyen.

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Giro d'Italia szervezői ezúttal is kitettek magukért a verseny következő évi útvonalának prezentációja alkalmából. A 2020-as Giro útvonalának bemutatójára Milánóban, az olasz közszolgálati televízió impozáns stúdiójában került sor. A RAI 1953 óta közvetíti élőben a Tour de France mögött a második legrangosabb háromhetes versenynek számító olasz körversenyt.

Az ünnepélyes ceremónia a RAI elnökének, Fabrizio Salininek, valamint Vincenzo Spadafora olasz sportminiszternek a köszöntő szavaival kezdődött. Mindketten magasztosan beszéltek arról, mit is jelent Olaszországnak a Giro.

A színpadra ezután - a 2019-es Girót nagy meglepetésre megnyerő - ecuadori Richard Carapaz lépett, és pár szóban megemlékezett májusi győzelméről:

– mondta a 26 éves versenyző.

A milánói RAI televízió stúdiójában mutatták be a 2020-as Giro d'Italia útvonalát Forrás: AFP/Marco Bertorello

A szervezők igyekeztek Carapaz győzelme előtt tisztelegni. Bemutattak egy 11 éves ecuadori kisfiút, aki Carapazhoz hasonlóan egy mélyszegény családból származik. Ez a fiú Carapaz győzelme után elhatározta, hogy ő is kerékpárversenyző szeretne lenni, ezért születésnapjára egy kerékpárt kért a szüleitől. Valamint hogy beiratkozhasson a Carapaz által alapított kerékpáros iskolába.

A szívhez szóló történet után a megkülönböztető trikók bemutatása következett. A rózsaszín trikó a legértékesebb, ez jár az összetett győztesének. A ciklámen színű trikót a pontverseny legjobbja viselheti. 2019-ben Pascal Ackermann nyerte a pontversenyt. A legjobb fiatalnak járó fehér trikót Miguel Angel López, a hegyi pontverseny legjobbjának járó sötétkék trikó pedig Gulio Cicconéra került.

Pár érdekes adat a 2019-es versenyről: összesen 541 városba látogatott el a mezőny, a hivatalos oldal látogatóinak a száma a három hét alatt 85 millió volt, a közösségi médiás felületeken pedig összesen 2,8 millió lájk és komment érkezett.

A következő szakaszban lépett színpadra Peter Sagan, a háromszoros világbajnok szlovák versenyző. Sagan nem egyedül állt ki a közönség elé, a Giro versenyigazgatója, Mauro Vegni is leült mellé. Vegni a budapesti rajtról szólt néhány szót:

– mondta Vegni.

Megtörtént a bejelentés, ami nagyban befolyásolta a magyar Giro-rajt sikerességét: Peter Sagan is ott lesz a mezőnyben 2020-ban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Vegni szavai a képernyőn is megelevenedtek. A Grande Partenza bemutatása során az olaszok ámuldozva nézték az első, budapesti egyéni időfutam útvonalát. A Hősök tere, az Andrássy út, a Bazilika, a Parlament, a Halászbástya és a Budai Vár egymást követték a képernyőn. A versenyigazgató szavaiból kivéve egy esti, villanyfényes szakasszal kezdődik a 2020-as Giro.

- Peter, ott leszel Budapesten a nagy rajtnál?

- Meglátjuk. Na, jó, igen.

Így válaszolt a maga sajátos stílusában Sagan, amivel biztossá vált, hogy ha csak egy váratlan sérülés nem szól közbe, ott lesz a 2020. május 9-31. között megrendezésre kerülő 103. Giro d'Italián. Az ünnepélyes bejelentés után nem maradt más hátra, mint az útvonal bemutatása.