Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután bemutatták a 2020-as olasz kerékpáros körverseny útvonalát Milánóban. Már eddig is tudni lehetett, hogy az első három szakasz Magyarországon lesz. Most fény derült az útvonal további részeire is. Három nap Szicílián, hosszú, 200 kilométer feletti szakaszok, és egy brutálisan kemény utolsó hét vár a mezőnyre.

Jó olasz szokáshoz híven megadták a módját - a helyi közszolgálati televízió, a RAI milánói stúdiójában - a 2020-as Giro d'Italia útvonalának bemutatására. A 2019-es győztes Richard Carapaz mellett a - 2020-as Grande Partenza számára nagyon kedvező fekvése miatt a Girón először rajthoz álló – háromszoros világbajnok Peter Sagan, valamint az olaszok egykori közönségkedvence, Stefano Garzelli is tiszteletét tette Milánóban.

A jelenkor legnagyobb olasz sztárja, Vincenzo Nibali jelenleg Amerikában van. Távollétében videó üzenetben szólt rajongóihoz, hogy nem kell aggódniuk, ő is ott lesz 2020-ban a mezőnyben.

A 2020-as Giro d'Italia útvonala Forrás: Giro d'Italia, Facebook

Az első három szakasz Magyarországon lesz.

A 2008-as világbajnok Alessandro Ballan a sprinterek nagy lehetőségének látja a hazánkban rendezendő szakaszokat:

– valóban jó esély lehet ez Sagan mellett az olasz Elia Vivianinak is, hogy rózsaszínben térjen haza.

A "magyar hármas" után pihenőnap nélkül Szicíliába repül a mezőny, ahol újabb három szakaszt bonyolítanak le, köztük az első hegyi befutós etapot. Az 5. szakasz a 15-ig az egyetlen olyan lesz, amikor a hegyi menők brillírozhatnak.

Vajon kinek a neve lesz a 103. a sorban a győztesnek járó trófeán? Forrás: AFP/Marco Bertorello

Szicília után az „olasz csizmában" megindulnak észak felé a versenyzők. Az első pihenőnap a 9. szakasz utáni hétfőn lesz, Vieste-ben. A második héten a 12. szakasz okozhatja a legnagyobb gondot a mezőnynek. Itt Cesenatico lesz a rajt és a befutó helyszíne is, azonban útközben nyolc kisebb-nagyobb emelkedőn is át kell menniük Saganéknak.

A Giro utolsó előtti hétvégéjén egy 33,7 kilométeres egyéni időfutamot követően május 24-én megérkeznek az Alpokba. A 15. szakasz végén a befutó a Piancavallón lesz, melyen a korábbi legendás olasz Grand Tour-győztes Marco Pantanira emlékeznek.

A 2020-as Giro minden kétséget kizáróan a második pihenőnap után kezdődik csak el igazán.

Az utolsó napi milánói, 16,5 kilométeres egyéni időfutamot leszámítva már csak 200 kilométeres, vagy annál hosszabb szakaszok jönnek majd. A 16. szakasz profilja egy egynapos klasszikusra hasonlít, melynek végén Udine környékén egy olyan körpályán kell megtenni három kört, amiben egy 2,8 kilométeres, helyenként 16 %-os meredek falon kell felmászniuk.

2020-ban visszatér a Giro a Stelvióra, melynek csúcsa hagyományosan a verseny legmagasabb pontja (2758 méter) Forrás: DPPI/De Waele Tim

A 17., 18., és a 20. szakasz mindhárom tagja hegyi befutóval ér véget.

Ezeken a szakaszokon egyaránt négy-négy brutális hegy vár a mezőnyre az Alpokban. A Madonna di Campiglio, a Stelvio, a Laghi di Cancano, Colle dell'Angello, és a Sestriére legendás emelkedői az olasz körversenynek. Ráadásul a 20. szakaszon át kell menni Franciaországba, hogy megmásszák a Col d'Izoard-t, és a Montgenévre-t is. Ha ez nem lenne elég, a 19. szakaszon egy 251 kilométeres(!) sík szakasz borzolhatja a kedélyeket.

Egy ilyen utolsó hét után a már említett milánói egyéni időfutam felüdülés lesz zárásnak. A 2020-as Giro d'Italiát május 9-31. között rendezik meg, reményeink szerint egy, két, vagy akár három magyarral a mezőnyben.