Vágólapra másolva!
Kereken 100 nappal a január 24-26. között sorra kerülő debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság rajtja előtt együtt edzett a válogatott keret a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban. A versenyzőkre idén két egyformán fontos világverseny vár, és az élesedő hazai rivalizálás csak jót tehet a sportágnak.

Szakmailag az év legnagyobb presztízsű versenye kétség kívül a márciusi szöuli világbajnokság lesz, azonban a magyar short trackesek talán ennél is jobban várják a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. A debreceni Főnix Csarnok a keret többségének nem lesz idegen, hiszen nyáron már tartottak ott egy pályabejárást és futottak pár kört a jégen. De sok külföldi sportoló számára sem, azok, akik ott voltak a 2013-as világbajnokságon, biztosan jó szívvel emlékeznek vissza az ott töltött napokra. (Budapest is volt már világverseny házigazdája, 1998-ban a magyar főváros adott otthont a sportág második Eb-jének, 2017-ben pedig egy olimpiai kvalifikációs világkupának.)

A magyar sztárok – bátran nevezhetjük őket sztároknak, hiszen olimpiai, világ és Európa-bajnokok alkotják a keretet – akkor még csak tanulták a sportág mesterfogásait, a 2018-ban Phjongcshangban olimpiai bajnok váltó tagjai 2016-ban a szocsi Eb-n, illetve a szöuli vb-n tették le a névjegyüket, arany-, ezüst- és bronzérmekkel.

Az olimpiai és világbajnok Szemen Jelisztratov (elől) együtt készül Liu Shaolin Sándorékkal (középen), akikkel Bácskai Sára Luca igyekszik tartani a lépést Fotó: Polyák Attila - Origo

Az eredmények azonban nemhogy nem adnak felmentést a kőkemény munka alól, éppen ellenkezőleg, mindenkinek hatványozottan kell magát odatennie a munkába, pláne, hogy egyre többen pályáznak a világversenyeken indítható 5-6 helyre. A Lina Zsang, Bánhidi Ákos edzőpáros csütörtökön egy több mint kétórás délelőtti edzéssel alapozta meg a sportolók napját.

Az olimpiai bajnok váltó tagja, Liu Shaoang, aki idén télen, nem sokkal a márciusi szófiai világbajnokság előtt sérült meg, egy bukás során eltört a kézközépcsontja, mára teljesen felépült, amit egy eseménydús nyár után az újabb összetett országos bajnoki címmel tett egyértelművé.

"A kezem most már százszázalékosan van, az orvosunk szerint a szezon végén, azaz márciusban akár ki is szedhetjük a csavarokat.

– mondta az Origónak Liu Shaoang, hozzátéve, kemény "teszteknek" is alá lett már vetve a sérült végtag, hiszen edzéseken voltak már esései, versenyeken ütközései, és azokat is bírta a keze. A legfontosabb azonban az, hogy november 1-jén Salt Lake Cityben a világkupa-sorozat első állomásával megkezdődik a szezon.

Liu Shaoang (14) üldözi Burján Csabát (52) és Varnyú Alexet Fotó: Polyák Attila - Origo

"Izgatottan várom a rajtot, magam is kíváncsi vagyok, hogy tudom teljesíteni ezt a szezont azok után, hogy az előzőből meglehetősen sok kimaradt. Szeretném tartani a korábbi eredményeket, mindenhol a dobogó a cél.

Az országos bajnokságnak eddig is volt rangja, de mióta olimpiai bajnokok, illetve világversenyek érmesei – a Liu testvérek mellett Burján Csaba, illetve az amerikaiból magyarrá lett Krueger fivérek, John-Henry és Cole, az ifjúsági olimpiai bajnok, Talabos Attila, az ugyancsak még bőven junior korú Sziklási András, vagy a már hosszabb ideje válogatott kerettag, Varnyú Alex és dr. Oláh Bence – űzik egymást a jégen, még komolyabb elismerést jelent a magyar bajnoki cím.

"Örülök neki, hogy az ob-k egyre több figyelmet kapnak és egyre nehezebbek is. Ez egy jó visszajelzés arról, hogy fejlődik a sportágunk. Ez persze azt is jelenti, hogy eggyel több kemény verseny van a szezonban, de annyi baj legyen."

Liu Shaoang a világkupa-sorozatban a rövidebb, azaz az 500 és az 1000 méteres távokon szeretne emlékezeteset alkotni, és ugyanezeken szeretne jól szerepelni – persze a váltó mellett – az idény két legfontosabb versenyén, melyek között nehéz sorrendet felállítani, de azért nem lehetetlen.

Remélem, hogy nagyon sokan eljönnek majd, mert emlékszem, hogy a 2017-es budapesti olimpiai kvalifikációs világkupa után rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a külföldi versenyzőktől, sokan az év legjobb vk-versenyének tartották. Még úgyis, hogy kevés néző volt, de idén nagyon bízom benne, hogy sokkal többen lesznek.

Hébe-hóba már szóba kerül a 2022-es pekingi olimpia is, hiszen lassan az olimpiai ciklus felénél járunk. "Gondolunk már rá, valóban. Visszafelé egyre kevesebbet tekintgetünk, az a történet már lezárult. Olyan, mint egy könyv, amit befejeztünk és felteszünk a porcra, hogy évek múlva újra fellapozzuk. Most az új könyve koncentrálunk, és csak előre nézünk.

Öt hét Ázsiában

Liu Shaoang testvérével, Shaolinnal bő egy hónapot töltött Srí Lankán és Indiában, ahol a TV2 Ázsia Expressz című valóságshow-ját forgatták. Négy hét után élményekkel telve tértek haza. "Rengeteg megkeresésünk volt az elmúlt két hétben, ami egyszerre fárasztó, de nagyon klassz dolog is, úgyhogy igyekszünk a lehető legtöbb felkérésnek eleget tenni. Szeretünk utazni, szeretjük a kalandokat, ezért is vágtunk bele az Ázsia Expresszbe, ami hatalmas élmény volt mindkettőnk számára. A legjobban az emberi oldala tetszett. Az, hogy kiderült, a világ bármilyen távoli szegletébe is kerülünk, mindenhol vannak olyan emberek, akik akarnak és tudnak segíteni" – mondta Liu Shaoang.

A junior vb-ezüstérmes (2018, Tomaszów Mazowieckiben, 500 méteren), illetve első magyar női világkupagyőztes (2018, Almatiban, ugyancsak 500 méteren) Jászapáti Petra szintén megvédte összetett magyar bajnoki címét, és ő is nagy várakozással tekint az idei hosszú versenyszezon elé, amit egy rövid pihenő, és egy jóval hosszabb felkészülés előzött meg.

"Már megszoktam ezt a ritmust, ha folyton erre figyelnék, biztosan megőrülnék" – mondta a szegedi sportoló, a május elejétől október végéig tartó, hazai és külföldi edzőtáborozásokkal színesített felkészülésről, illetve a november elejétől március közepéig tartó versenyszezonról. A felkészülésről kapott visszajelzések, pedig igencsak biztatóak.

– mondta, miután itthon megvédte összetett bajnoki címét, Kínában pedig az 1000 méteres versenyben csak a táv olimpiai és világbajnoki címvédője, a holland Suzanne Schulting tudta megelőzni egyetlen tizeddel. – A kanadaiak és a koreaiak ugyan nem voltak ott, de ennek a versenynek és a mezőnynek már világkupa-hangulata, illetve -színvonala volt."

Jászapáti Petra sem kímélte magát a Gyakorló Jégcsarnokban Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami pedig a hazai Eb-t és vb-t illeti, egyfelől nem kérdés, hogy melyik a fontosabb, másfelől pedig...

"Hogy szakmailag melyik a fontosabb, azt majd az edzők eldöntik, és akkor úgy lesz.

Én nagyon élveztem a két évvel ezelőtti budapesti világkupát, remélem, hogy Debrecenben is ugyanilyen jó élményeim lesznek majd."

Bánhidi Ákos a válogatott edzője egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben, hiszen – főleg a férfiaknál – idén a jók közül kell kiválogatni a legjobbakat, akik rajthoz állhatnak a világversenyeken.

"A felkészülésünkkel minden rendben, nagyon komoly munka van mögöttünk,

– mondta a Ferencváros és a válogatott edzője. – A sérülések persze idén sem kerültek el bennünket, de ezt már-már megszoktuk. A munka viszont nem áll meg, hiszen ilyenkor rakjuk fel az utolsó téglákat arra az építményre, amit májusban kezdtünk el. Ezen a héten és talán még a következő elején ugyanilyen intenzív munka lesz, aminek, reményeink szerint majd világkupa-versenyeken fogjuk a hasznát látni."

A szakember a szezont felvezető versenyeken látott formákkal is elégedett. "Ha nem lett volna John-Henry Krueger sajnálatos balesete, akkor egy kiemelkedően sikeres ob-n lennénk túl, de ettől eltekintve egyébként ez így is van, hiszen a férfiaknál és a nőknél is remek versenyeket láthattunk.

Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy egy olyan szisztémát tudjunk kidolgozni, ami alapján a legjobbak kerülhetnek be a keretbe. Az eredményekkel és a formákkal is elégedettek lehettünk, ugyanúgy, ahogy a sanghaji és a hollandiai meghívásos versenyeken elért időkkel is."

Lina Zsang és Bánhidi Ákos (jobbról az első, ill. a második) kőkemény edzéseket vezényel a sportág hazai legjobbjainak Fotó: Polyák Attila - Origo

Utóbbi helyszínen, Heerenveenben Bánhidi Ákos irányította a csapatot, elmondása szerint egy olyan helyszínen, ami nagyon hasonlít a kivitelezés alatt álló Nemzeti Korcsolyázó Központra. Hollandiában a rutinos válogatott korcsolyázók mellett több olyan fiatal is szerepet kapott, akik eddig még nem, vagy csak nagyon ritkán találkoztak a felnőtt mezőnnyel. Az, hogy ők folyamatosan jönnek fel a "nagyokra", mindenképpen jó jel.

"A nőknél létszámban ugyan nincs nagy változás, nagyjából annyian jöttek fel, ahányan visszavonultak, viszont nagyon fiatalok, és nagyon pozitív a jövőkép. A férfiaknál viszont a létszám is bővült. A juniorok nagyon megerősödtek, jó irányba haladnak. Most már egy tizenegy fős férfi kerettel dolgozunk, ami nagyon más, mint amikor heten voltak hat helyre.

Az Eb és a vb között a szakember nem tesz különbséget, hiszen minden évben ez a két verseny a szezon csúcsa. "Az itthoni Eb most kiemelten fontos, nyilván szeretnénk nagyon jól szerepelni, a lehető legjobb formánkat mutatni, ugyanakkor az sosem kérdés, hogy minden évben, amikor nincs téli olimpia, a világbajnokság az év versenye. Tavaly nagyon elfogytunk az idény végére, most szeretnénk kipróbálni egy-két dolgot, ami ezen segíthet. Ilyen lehet az, hogy decemberben szeretnénk leszállni a jégről egy hétre, és feltölteni egy kicsit az akkumulátorokat, valahol Európában, ahol melegebb van és süt a nap."