Vágólapra másolva!
Váratlant húzott a Tour de France szervezőbizottsága a verseny 2020-as útvonalának kijelölésekor. Az ASO úgy döntött, hogy a hagyományos, utolsó napi párizsi befutó előtt a 20. szakaszra hegyi időfutamot írnak ki. A rajt Nizzában lesz, majd már rögtön az első héten nehéz dolga lesz a mezőnynek.

A 2020-as Tour de France a Földközi-tenger partvidékén, Nizzában veszi kezdetét, majd a mezőny elindul az Alpokba. Nem mindennapi, hogy a mezőny az első szakaszokat követően a háromhetes verseny második felében visszatér Franciaország ugyanazon tájegységébe. Most azonban ez a helyzet, ugyanis az Alpokban a 4. szakaszon hegyi befutót rendeznek.

Innen előbb a Francia-középhegység, majd a Pireneusok felé veszik az irányt. Érdekesség, hogy a Pireneusokban mindössze két hegyi szakaszt rendeznek majd, és egyik sem lesz hegyi befutó. Az első pihenőnap után a Pireneusok után Bordeaux környékén folytatódik a verseny. Itt előbb egy tengerparti oldalszeles szakasz okozhat majd nehézséget a versenyzőknek, majd a 11. szakaszon a 732-es poitiers-i csata helyszínén ezúttal a sprinterek háborúja következhet.

A 2020-as Tour de France útvonala Forrás: Origo

A 13. szakasz vége lépcsőzetesen emelkedik, és egy 11%-os meredekségű falon ér majd véget. Az ezt követő napon Lyonban pihenhetik ki fáradalmaikat a versenyzők, mielőtt másnap felmásznak a Grand Colombierre - immáron ismét az Alpokban. A július 14-i francia nemzeti ünnep napján továbbra is az Alpok emelkedőit másszák majd a felek, ahogyan a 17., méribeli hegyi befutó alkalmával is.

A verseny érdemi része ezúttal a Jura-hegységben zárul, ahol előbb a sprinterek kapnak egy újabb esélyt a szakaszgyőzelemre, majd jön a 20. szakasz, mely döntő jelentőségű lesz. A 2020-as Tour egyetlen, 36 kilométeres egyéni időfutamán a La Planche De Belles Filles nevű hegyre kell felmenniük a versenyzőknek. Ha minden jól alakul, ez a szakasz dönt a sárga trikó sorsáról. Ahogyan 1975 óta minden évben, úgy 2020-ban is Párizsban, a Champs-Élysées-n ér véget a legnagyobb kerékpáros verseny.

A 2019-es verseny győztesének, Egan Bernalnak ideális lehet a hegyi időfutam a 20. szakaszon Forrás: AFP/Marco Bertorello

A verseny időpontja a megszokotthoz képest egy héttel korábban, 2020. június 27. - július 19. között lesz. Ennek oka, hogy már július 25-én következik a XXXIII. nyári olimpiai játékok mezőnyversenye, melynek a Fuji hegy lábánál található versenypálya "személyében" egy igencsak különleges helyszínt sikerült kijelölni.