Nem bírta a szörnyű körülményeket a legjobb magyar gyalogló a vb-n

World Championships in Athletics Sports ATHLETICS WORLD CUP IAAF GO men exhausted
A 46 induló közül tízen is feladták az 50 km-es gyaloglást a dohai forróságban a világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Helebrandt Máté orvosi ellátásra szorult az 50 kilométeres gyaloglásban vasárnap hajnalban a dohai atlétikai világbajnokságon, Venyercsán Bence 26. lett.

A leghosszabb atlétikai táv férfi és női mezőnyét hasonló körülmények várták a Corniche sétányon, mint egy nappal ezelőtt a női maratonistákat,

azaz 30 fok körüli hőmérséklet és magas páratartalom.

A tengerparti kétkilométeres pályán 25 kört kellett teljesíteniük.
A két éve vb-ötödik Helebrandt hasonló taktikát választott, mint Londonban, kezdés után a mezőny második felében haladt, majd fokozatosan jött fel: 15 kilométernél a 32., féltávnál a 28., 30 kilométernél a 25., 35-nél a 23. helyen gyalogolt.

A 40 kilométeres eredményközlésnél azonban már nem szerepelt a neve, a magyar csapat csak azt látta, hogy hordágyon viszik el a pályáról és orvosi ellátásra szorult. A nyíregyházi versenyző teljesen kimerült, gyalogló szakszóval "eléhezett".

- fakadt ki Helebrandt Máté édesapja, aki feleségével és egy kisebb szurkolócsoporttal kísérte fiát a versenyekre.

A 46 indulóból tízen feladták a versenyt Forrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

"Tudtuk, milyen körülmények várnak rá, de Máté nagyon akart bizonyítani, hogy a berlini csak egy fatális baleset volt" - tette hozzá édesanyja, utalva arra, hogy Helebrandtnak nem ez az első világversenye, amelyet nem tudott befejezni.

A tavalyi berlini Európa-bajnokságon az élmezőnyből esett ki, mert rálépett egy eldobott bizes palackra és kifordult a bokája.

Az Eb-12. Venyercsán Bence az első kilométereken Helebrandttal tartott, majd leszakadt és a 26. helyen fejezte be a viadalt. Ő szintén nagyon nehezen bírta a körülményeket.
"Életem legkeményebb versenyén vagyok túl" - mondta Venyercsán Bence.

férfi 50 km gyaloglás, világbajnok:
Juszuke Szuzuki (Japán) 4:04:20 ó
2. Joao Vieira (Portugália) 4:04:59
3. Evan Dunfee (Kanada) 4:05:02
...26. Venyercsán Bence 4:45:04