Vágólapra másolva!
A britek legendája, a korábbi közép-, és nagyközépsúlyú bajnok Nigel Benn úgy döntött, hogy 55 évesen visszatér a ringbe és vállal még egy mérkőzést, hogy így tegyen véglegesen pontot karrierje végére.

A november 23-án sorra kerülő összecsapáson ráadásul nem is egy harmadvonalas bunyós lesz az ellenfele: a fiatalon brutális stílust felvonultató angol ugyanis Sakio Bika ellen lép ringbe, aki egyrészt borzalmasan erős, másrészt soha életében nem ütötték ki, írja cikkében a Profiboksz.hu.

Benn ökölvívó pályafutásában (48 hivatásos mérkőzéséből 42-t megnyert, öt vereség és egy döntetlen mellett, pályafutása során volt közép- és nagyközépsúlyú világbajnok is) és magánéletében is rendkívüli hullámhegyeket és -völgyeket járt be, ám már több mint egy évtizede kiegyensúlyozottan él, mióta – elmondása szerint – a vallásban talált magának megnyugvást.

„Ez lesz az utolsó öltés a karrieremen, muszáj megcsinálnom. Fittebbnek és erősebbnek érzem most magam, mint bármikor a pályafutásom során.

8 hét múlva fogok bokszolni, de már gyakorlatilag a súlyhatáron vagyok. Azért akarok visszatérni, hogy mindenkinek, aki mélyponton van, és úgy érzi, nincs remény, megmutassam, hogy mindig van feljebb, és ha akarsz, képes vagy változtatni az életeden, és mindent jobbá tenni a magad számára. Nem akartam könnyű meccset, ezért választottam Sakiot, aki igazi harcos, kemény gyerek. Küzdeni akar majd és nem fog meghátrálni. Igazi ringháború lesz" – kommentálta döntését Benn, aki az egyik résztvevője volt a boksztörténelem egyik legbrutálisabb ringháborújának. 1995. február 25-én Londonban az amerikai Gerald McClellan volt az ellenfele, aki már az első menetben leütötte Bennt, úgy, hogy a brit kiesett a ringből a kötelek között.

A nyolcadik menetben Benn újra padlóra került, de ismét felállt, sőt a tizedik menetben végül ő ütötte ki McClellant, aki ekkor a háromból két pontozónál is vezetett (a harmadiknál döntetlenre állt a meccs). Az amerikai bokszoló az eredményhirdetés után összeesett a ringben, kórházba vitték, ahol kiderült, hogy vérömleny keletkezett az agyán. Megműtötték, és az életét ugyan meg tudták menteni, de szinte teljesen megvakult, és még ma is csak járókerettel tud korlátozottan mozogni. 2007-ben Nigel Benn jótékonysági vacsorát szervezett korábbi ellenfele orvosi költségeinek fedezésére, amin családjával együtt maga Gerald McClellan is részt vett.

Nigel Benn, aki a meccset beharangozó sajtótájékoztatón önmagát az évek múlásával egyre fiatalodó Benjamin Buttonhoz hasonlította, utoljára 23 évvel ezelőtt húzott kesztyűt, amikor 1996. november 9-én négy hónapon belül másodszor is kikapott az ír Steve Collinstól. A visszavonulása is igen teátrális volt: a 6. menet után egyszerűen ott maradt a ringsarokban a kis sámliján ülve.

Egy másik korábbi világbajnok, az 51 éves Richie Woodhall viszont nem tagadta, félti Bennt. "Fiatalon az ember kemény és szívós, fel sem tűnik, milyen károkat tesznek benne az ütések. Magam is lejárok hetente kétszer az edzőterembe, püfölöm a zsákot, de nem állnék már ki senki ellen. Puha vagyok, egyetlen ütést sem bírnék ki. Őt is ettől féltem a legjobban. Most úgy érzi, hogy állja az ütéseket, de amikor a ringben kapsz egyet egy tíz unciás kesztyűvel, az bizony komoly sérülést is tud okozni."