Megtartják az éjféli maratonfutást az atlétikai világbajnokságon

Athletics World Championship 2019 in Doha. ATHLETICS Qatar Cross Landscape Track and Field Multicolored Sports Sports 19 Database Feature World Athletics Championships Random CHAMPIONSHIP Long Shot Arena Colorful LA Sports Sportsman IAAF World Athletics C
The Khalifa International Stadium illuminates in different colors in the aftert, Aspire Zone, Doha Sports City, on 26.09.2019 World Athletics Championships 2019 in Doha / Qatar, from 27.09. - 10.10.2019. | Usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteken délben megerősítette, hogy a terveknek megfelelően megrendezik éjfélkor a női maratonfutást, amely a dohai világbajnokság első éremosztó száma lesz.

A bejelentésre azért volt szükség, mert az extrém meleg időjárás miatt a versenyzők és a sportvezetők is jelezték aggályaikat. Az indulóknak a tengerparti sétányon kell teljesíteniük a 42,195 kilométeres távot, az IAAF pénteki előrejelzése szerint várhatóan 30 fok körüli melegben, ehhez jön még a magas páratartalom.

A Khalifa Intarnational Stadium a vb központi helyszíne Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Az IAAF hangsúlyozza, hogy a résztvevőket már hat hónappal ezelőtt részletesen tájékoztatták és tanácsokkal látták el, s a kedvezőbb feltételek miatt tették a rajtot 24 órára (magyar idő szerint 23 óra). A pénteki bejelentés szerint mind a 69 női maratonista ott lesz az éjféli rajtnál. A szerezők a megszokottnál több frissítő pontot alakítanak ki a pálya mentén és megerősítik az orvosi felügyeletet.

Magyar versenyző nincs a mezőnyben, de a szombati, 23.30 órakor rajtoló 50 kilométeres gyaloglásban a két éve Londonban vb-ötödik Helebrandt Máténak és Venyercsán Bencének is meg kell majd küzdenie a nagy meleggel.

Az első napon két magyar atléta mutatkozik be a vb-n, a női kalapácsvetés selejtezőjében Gyurátz Réka (magyar idő szerint 17.10), a női 3000 m akadály előfutamában pedig Wagner-Gyürkés Viktória (18.10).