Vágólapra másolva!
Sastin Marianna olimpiai kvótát szerzett csütörtökön a nők 62 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, miután bejutott az elődöntőbe.

A Vasas világbajnoka magabiztosan verte korábban olasz és dél-koreai riválisát, a nyolc között pedig

a moldáv Mariana Cherdivara Esanut győzte le fordulatos mérkőzésen, a végén hátrányból fordítva 5-3-ra.

A kvótáért nagyon keményen meg kellett küzdenie a moldáv Mariana Cherdivara Esanuval. Az első menetben kemény állóharc folyt, amelyben Sastin volt a kezdeményezőbb, ám igazán neki sem sikerült megingatnia riválisát. Egészen a harmadik perc elejéig, amikor az intésben birkózó moldávot gyönyörűen vitte ki a szőnyegről (1-0).

A pihenő után nem sokkal visszaintették Sastint, fél perccel később pedig már a moldovainak kedvező 1-1 állt az eredményjelzőn. Sastin ezek után nagyon megindult, ám rosszul jött ki egy zóna közeli összekapaszkodásból, ő került a szőnyeg szélére, így alig egy perccel a vége előtt 1-3-as hátrányba került.

Sastin Marianna is olimpiai kvótát szerzett Forrás: Magyar Birkózó Szövetség/Facebook

Az eredmény ijesztő volt magyar szempontból, ám a meccs addigi képe alapján Sastin tűnt erősebbnek, és ezt az utolsó percben bizonyította is. Előbb nagyon keményen összefogta vetélytársát és letekerte, majd mögé ment (3-3), amivel átvette a vezetést,

az utolsó másodpercekben pedig szépen eltáncolt egy támadás elöl, kibillentette egyensúlyából a moldávot és újra mögé ment (5-3).

Ezzel győzött, örömittas kiáltással ment a mérkőzésvezetőhöz, aki az ő kezét emelte a magasba.

A karrierje negyedik olimpiája előtt álló 36 éves klasszis a negyedik magyar kvótás birkózó a vb-n. Negyedórával előtte a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) került négy közé és vívta ki a tokiói indulási jogot kategóriájában Magyarországnak, míg vasárnap a kötöttfogású Lőrincz Viktor (87 kg), hétfőn pedig bátyja, Tamás (kötöttfogás 77 kg) szerezte meg a kvótát.